香港龜友論壇

標題: Canon 650D [打印本頁]

作者: coeylee    時間: 2012-11-12 23:51
標題: Canon 650D

................

作者: BenBen    時間: 2012-11-13 00:03
入DC fever check 下嘛
作者: chamkey    時間: 2012-11-13 00:04
唔會去百老匯同豐澤
dcfever 平一截
作者: 金金    時間: 2012-11-13 00:08
天祥、永成、萬成
價錢平,職員夠專業,教埋你點Check 機
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 00:21
回復 BenBen 的帖子

睇過lu~~
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 00:21
金金 發表於 2012-11-13 00:08
天祥、永成、萬成

聽日出去睇下先~
作者: o0ivan0o    時間: 2012-11-13 00:31
金金 發表於 2012-11-13 00:08
天祥、永成、萬成

其實佢地都係睇人ge姐 haha
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 00:34
o0ivan0o 發表於 2012-11-13 00:31
其實佢地都係睇人ge姐 haha

...........................
作者: 金金    時間: 2012-11-13 00:35
回復 o0ivan0o 的帖子

咁就要搵個龍友陪住去買喇!
作者: dondi    時間: 2012-11-13 01:38

如果你唔粗用其實可買水貨!會平好多!一至兩年保養對相機根本無乜大作為!惟一水貨嘅缺點係無中文版面!
上牙虎拍賣打650d你就會搵到...鋪頭在旺角!
或者600d亦是個不錯選擇!事關650d只係多個touch mon...我個人覺得單反太多呢啲對影相嘅人只係麻煩!有一個可扭嘅mon已十分足夠
Check機方面最緊要睇下個mon有無死點(用慢快門影黑同白嘅紙)機身有無花! 聽下
快門聲有無怪異聲!kit鏡就睇下有無花左!接環有無用過或氧化左(運送過程有機會出現入水)
建議就係買返個uv filter包下枝鏡!呢啲錢唔慳得!
最後歡迎加入呢個無底深潭嘅大家庭!
作者: dondi    時間: 2012-11-13 01:41

回復 coeylee 的帖子

http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/user/shoppingltd201
就係呢間!可以參考下!
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 02:23
dondi 發表於 2012-11-13 01:41

http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/user/shoppingltd201

link出吾到==
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 02:26
dondi 發表於 2012-11-13 01:38
如果你唔粗用其實可買水貨!會平好多!一至兩年保養對相機根本無乜大作為!惟一水貨嘅缺點係無中文版面!
上牙 ...

無底深潭?我應該未到呢個地部.............hahaha
只不過係老爸想要黎去旅行時影下D景,影下媽咪咁
Body決定左係650D架喇!
不過係吾知配咩鏡姐= =
作者: siusun    時間: 2012-11-13 07:33

配鏡? 一買就有支standard 18-55 細kit la
想加鏡budget 有限就買埋50 1.8 同理55-250, 大部分題材夠哂
650d is ok

另外我唔去豐記百記呢D所謂大鋪買器材
作者: siusun    時間: 2012-11-13 07:41
補充650d 同 600d 唔係得touch mon 嘅分別,唔清楚嘅上官網睇下個spec.
加上650d之前減左價,2者差價應只差幾百,依家要買就買650d 唔好買600d. 同埋新手唔建議買水貨
作者: power15    時間: 2012-11-13 10:42
肥花,cam2
作者: matt_zero    時間: 2012-11-13 10:53
dondi 發表於 2012-11-13 01:38
上牙 ...

"最後歡迎加入呢個無底深潭嘅大家庭!".....  同意
作者: 阿豪    時間: 2012-11-13 11:16
個人覺得買650,不如買60D,價錢差不多.買650真係會後悔的
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-11-13 11:48
單反是一個很大的黑洞   
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 17:32
siusun 發表於 2012-11-13 07:33
配鏡? 一買就有支standard 18-55 細kit la
想加鏡budget 有限就買埋50 1.8 同理55-250, 大部分題材夠哂
650 ...

咁樣配都ok喎,仲打算15000汁哂D野添~
咁師兄會去邊到買機?
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 17:32
siusun 發表於 2012-11-13 07:41
補充650d 同 600d 唔係得touch mon 嘅分別,唔清楚嘅上官網睇下個spec.
加上650d之前減左價,2者差價應只 ...

同意,如果分別只係touch mon既話,都吾洗出650- -
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 17:33
matt_zero 發表於 2012-11-13 10:53
"最後歡迎加入呢個無底深潭嘅大家庭!".....  同意

一部機夠老豆慢慢玩,所以吾會踩得好深
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 17:35
阿豪 發表於 2012-11-13 11:16
個人覺得買650,不如買60D,價錢差不多.買650真係會後悔的

如果引用師兄所講,買60D不如買7D,買7D不如買1D.....
呢D就係無底........
kakakak
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 17:36
蛇頸之友 發表於 2012-11-13 11:48
單反是一個很大的黑洞

好多野都可以係,龜又係車又係= =
作者: dondi    時間: 2012-11-13 17:51

http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/user/shoppingltd2010
呢個應該睇到
鏡你可以配650D既kit鏡!
18-135mm - 天涯鏡但會重身比較吃力
18-55mm - 基本影風景已足夠!
50mm - 接近眼望出離既境象!但對新手可能會有d困難…因為佢無得變焦!
總結係頭兩枝已足夠!玩熟左kit鏡同部機先…之後先再考慮其他鏡!因為除左C公司有鏡之外,其實有好多其他公司既!而且有好多選擇!
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 17:55
dondi 發表於 2012-11-13 17:51

http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/user/shoppingltd2010

果D係咪叫副廠鏡,haha
作者: dondi    時間: 2012-11-13 18:05

係呀!
另外比你睇下我影d相啦!我用18-55mm既離影的!岩岩放上離!
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=61629&extra=
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 18:12
dondi 發表於 2012-11-13 18:05

係呀!

煙花,又係一個難度
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 18:14
dondi 發表於 2012-11-13 18:05

係呀!

不過仲想知腳架,同相機袋買邊款好= =
作者: 奇門    時間: 2012-11-13 18:14
我買左部Nex 6, 好好用, 好好玩
相幾靚, 係貴左d...$7990
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 18:16
奇門 發表於 2012-11-13 18:14
我買左部Nex 6, 好好用, 好好玩
相幾靚, 係貴左d...$7990

7990吾貴,係我老豆吾like卡片機款,如果吾係我會叫佢用OMD 外型夠靚= =
作者: 奇門    時間: 2012-11-13 18:20
coeylee 發表於 2012-11-13 18:16
7990吾貴,係我老豆吾like卡片機款,如果吾係我會叫佢用OMD 外型夠靚= =

因為我已經有部7D 加三支鏡,
而家再買部無反又係無底深淵既開始...呵呵呵

尋日試左用iphone 睇住個mon access 落部Nex6黎影相, 可以簡單控制自拍
非常好用
作者: coeylee    時間: 2012-11-13 18:23
奇門 發表於 2012-11-13 18:20
因為我已經有部7D 加三支鏡,
而家再買部無反又係無底深淵既開始...呵呵呵

nex6有一掃全景,我之前係咁易跟個阿sir學影相,佢去西藏都係用nex6影果13個山峰,好鬼靚
另外呢個網D相都好鬼正
http://www.flickr.com/photos/592 ... f_14mm_f28l_ii_usm/
作者: ninjaturtle    時間: 2012-11-13 18:42

我去萬X
因溈識人
作者: dondi    時間: 2012-11-13 23:03

工多藝熟姐…我影左2次…第二次已有好大進步!
作者: dondi    時間: 2012-11-13 23:06

腳架我用緊鴨記48蚊既雞腳…應該係贈品離的!
相機袋我就無用…我用返自己既斜咩袋…再用件衫包包佢!
或者我唔多會放入袋…我通常都係就咁咩住佢!
作者: coeylee    時間: 2012-11-14 01:32
dondi 發表於 2012-11-13 23:06

腳架我用緊鴨記48蚊既雞腳…應該係贈品離的!

平時當然可以啦,不過係老豆去旅行用,安全D好
作者: siusun    時間: 2012-11-14 01:34
coeylee 發表於 2012-11-13 17:35
如果引用師兄所講,買60D不如買7D,買7D不如買1D.....
呢D就係無底........
kakakak ...

yes, 我本來都想講, 但未講你都識咁諗

比多d, 又可以買架好d, 到你話買60d, 我就覺得買7d 好過.

40d 50d 60d 3機我都用過, 60d 除左蒙皮係新料比較吮手外同有得拍片外, 操控同機身body 壂度反而唔及40d 同50d.
作者: coeylee    時間: 2012-11-14 01:41
siusun 發表於 2012-11-14 01:34
yes, 我本來都想講, 但未講你都識咁諗

比多d, 又可以買架好d, 到你話買60d, 我就覺得買7d 好過.

相機就係咁,不過我就覺得新手要玩熟部機都要時間,俾你買到最好,但又因為太覆集己卻步咁就哂左部機
作者: siusun    時間: 2012-11-14 01:47
coeylee 發表於 2012-11-14 01:41
相機就係咁,不過我就覺得新手要玩熟部機都要時間,俾你買到最好,但又因為太覆集己卻步咁就哂左部機 ...

650d 真係唔差了, canon 好少會越級將唔同級數既對焦系統下放落次一級既body度

650d 用既係中檔機身即40d 50d 60d 既對焦系統, 今時今日要買canon 入門機真係唔好再買650d之前的.

+ full hd 拍片, flip mon, touch mon. 其實如果有心開似玩單鏡機, 呢架真係好抵玩了.

之前提過既3支鏡, 如果有銀買齊 已經好多野可以影到, 可以學到.
作者: coeylee    時間: 2012-11-14 01:50
siusun 發表於 2012-11-14 01:47
650d 真係唔差了, canon 好少會越級將唔同級數既對焦系統下放落次一級既body度

650d 用既係中檔機身即40 ...

個支50 1.8或者吾買住,因為副廠既50 1.4都係差2千幾

作者: siusun    時間: 2012-11-14 01:51
coeylee 發表於 2012-11-14 01:50
個支50 1.8或者吾買住,因為副廠既50 1.4都係差2千幾

有budget 可以直接skip 呢支玩具鏡既, 不過佢實在太平所以我自己有支好d 既50mm 鏡之餘都仲保留住佢
作者: coeylee    時間: 2012-11-14 01:52
siusun 發表於 2012-11-14 01:51
有budget 可以直接skip 呢支玩具鏡既, 不過佢實在太平所以我自己有支好d 既50mm 鏡之餘都仲保留住佢{:93: ...

玩具鏡
作者: siusun    時間: 2012-11-14 01:56
coeylee 發表於 2012-11-14 01:52
玩具鏡

係呀, 成支玩具咁, 膠身無紋路又輕, 不過唔好睇少佢, 成象真係唔差的.

好多人中定焦毒都係因佢而起 XD
作者: coeylee    時間: 2012-11-14 02:01
siusun 發表於 2012-11-14 01:56
係呀, 成支玩具咁, 膠身無紋路又輕, 不過唔好睇少佢, 成象真係唔差的.

好多人中定焦毒都係因佢而起 XD ...

梗係啦,我見人地講果D其他定焦都幾貴下萬萬聲
就係用個平價吸引D人玩,再買就.......拿拿聲......."拿利"
kakaka
作者: siusun    時間: 2012-11-14 02:04
coeylee 發表於 2012-11-14 02:01
梗係啦,我見人地講果D其他定焦都幾貴下萬萬聲
就係用個平價吸引D人玩,再買就.......拿拿聲......."拿利"
...

我咪係呢D 人既其中之一囉.....
作者: coeylee    時間: 2012-11-14 02:06
siusun 發表於 2012-11-14 02:04
我咪係呢D 人既其中之一囉.....

證明師兄已經趺左落個無底到lu XD
作者: 阿豪    時間: 2012-11-15 23:32

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2