香港龜友論壇

標題: 焗親會唔會流鼻水? [打印本頁]

作者: @貓貓地@    時間: 2012-11-16 23:37
標題: 焗親會唔會流鼻水?
個缸頂有蓋阻咗大部份頂,只有條隙仔,會唔會焗到流鼻水?見到隻刀旦個鼻吸緊波,係凍親定焗親?有開28度左右暖管。
作者: khip    時間: 2012-11-16 23:49
@貓貓地@ 發表於 2012-11-16 23:37
個缸頂有蓋阻咗大部份頂,只有條隙仔,會唔會焗到流鼻水?見到隻刀旦個鼻吸緊波,係凍親定焗親?有開28度左右 ...

你不如影相出黎睇啦, 就咁講好難講!!

其實點解你留咁少位?
作者: @貓貓地@    時間: 2012-11-16 23:55
khip 發表於 2012-11-16 23:49
你不如影相出黎睇啦, 就咁講好難講!!

其實點解你留咁少位?

因為個魚缸新買有埋個玻璃頂蓋所以照放上去

作者: khip    時間: 2012-11-16 23:58
@貓貓地@ 發表於 2012-11-16 23:55
因為個魚缸新買有埋個玻璃頂蓋所以照放上去

你影相出黎等大家方便俾意見吧

體弱既龜好容易會病, 你日間可以開一半位,用射燈照住。  咁樣既可保溫又可通風

晚間關燈番,就可留少少位換氣用

作者: @貓貓地@    時間: 2012-11-17 00:03

作者: @貓貓地@    時間: 2012-11-17 00:05
我唔知係拎佢地出黎食野個陣d水變凍凍親佢地定係焗親,因為之前兩隻都有食野,但係呢兩日兩隻變咗唔係好肯食野。
作者: khip    時間: 2012-11-17 01:11
@貓貓地@ 發表於 2012-11-17 00:05
我唔知係拎佢地出黎食野個陣d水變凍凍親佢地定係焗親,因為之前兩隻都有食野,但係呢兩日兩隻變咗唔係好肯 ...

我諗你日間拿走個玻璃啦,真係凍D夜晚先蓋(留少少位換氣)

另外光管冇熱力的,要買射燈

作者: @貓貓地@    時間: 2012-11-17 01:15
khip 發表於 2012-11-17 01:11
我諗你日間拿走個玻璃啦,真係凍D夜晚先蓋(留少少位換氣)

另外光管冇熱力的,要買射燈

依家兩隻都流鼻水係咪要滴黑藥?一日滴一次同滴一滴夠唔夠?thx

作者: khip    時間: 2012-11-17 01:19
@貓貓地@ 發表於 2012-11-17 01:15
依家兩隻都流鼻水係咪要滴黑藥?一日滴一次同滴一滴夠唔夠?thx

有冇開口呼吸?      我建議可以先做以下改善,如果情況持續先落藥

1. 日間開蓋晚間關蓋(留位換氣)(你應該冇開冷氣啦, 睇你都唔係WINDOW位所以唔怕吹親)
2. 買射燈(50-75W夠用)

另外黑藥一日一次便夠! 一兩滴就可  滴唔到鼻先入口(最好入鼻啦)

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2