香港龜友論壇

標題: 小小分享 ~ 水質真係好重要 **補充了 [打印本頁]

作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-29 22:04
標題: 小小分享 ~ 水質真係好重要 **補充了

小小分享 ~ 水質真係好重要
我養左隻東部油彩 , 養左8個月左右 , 買反黎果陣大約5蚊銀咁大 , 到養左3個月左右果陣
佢d手 , 腳 , 尾會有層白色野 , 少少腫 , 然後幫佢查2日人用既黃藥水 / 碘酒  , 同埋乾養2日就會好反 , 但過2-3日又會黎過...(試過用隔夜水都冇用~~)
直到最近呢幾日係水龍頭裝左個幾舊水既過濾器,,,,之後近呢幾日隻龜都冇事了~~

補充 : 我宜加都好方便 , ~~我用緊一個12寸 x 7寸缸 ,  5cm 水深  ,  加一個大約5寸 x 1寸半大細既潛濾 , 1個禮拜換1次水 , d水好少味 (要"哄"埋去"文"到有少少味) ,  d水又吾污濁...
到換水果日 , 起身果陣去水龍頭度裝d過濾過既水 , 養到下午換水果陣 , 就已經ok了~~~~

作者: keitahahn    時間: 2011-7-29 22:05
無錯,我之前直接用水喉水都有你E個問題
而家我養左水2日先幫龜龜換水,而家無皮膚病
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-29 22:09
我通常加水時, 都會加落有濾棉同生物環個濾倉度, 等d水過一過先入缸
作者: fungfung920    時間: 2011-7-29 22:12
有時如果40"大缸既話都唔知邊度浸定d 隔夜水><
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-29 22:14
fungfung920 發表於 2011-7-29 22:12
有時如果40"大缸既話都唔知邊度浸定d 隔夜水>

係咪講緊我個......72"吋大缸呀

作者: fungfung920    時間: 2011-7-29 22:18
大頭蝦 發表於 2011-7-29 22:14

好正 你個缸......................不過肯定好貴 但係你係咪用除氯濟嫁?
作者: fungfung920    時間: 2011-7-29 22:19
同埋你換水係咪用泵抽水?o?
作者: HenryLee623    時間: 2011-7-29 22:19
BB龜我用隔夜水"但係大龜就直接換水~好耐都無事
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-29 22:25
fungfung920 發表於 2011-7-29 22:18
好正 你個缸......................不過肯定好貴 但係你係咪用除氯濟嫁?

每次換水都用除氯新水劑, 因為會直接加新水入缸,
另外會加少少生物鹽, 防白點藥, 防爛肉藥, 生命原素液落去
作者: fungfung920    時間: 2011-7-29 22:27
大頭蝦 發表於 2011-7-29 22:25

每次換水都用除氯新水劑, 因為會直接加新水入缸,
另外會加少少生物鹽, 防白點藥, 防爛肉藥, 生 ...

咁份量係點呀 加幾多呀?o? 防白點藥果d 邊度有得買呀?o?
作者: 教父    時間: 2011-7-29 22:30

好強呀大大..............
作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-29 22:31

超正缸~~ 介吾介意透路下幾錢-___-"""
作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-29 22:32
HenryLee623 發表於 2011-7-29 22:19
BB龜我用隔夜水"但係大龜就直接換水~好耐都無事

我d大龜1向都係直接用水喉水
作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-29 22:35
keitahahn 發表於 2011-7-29 22:05
無錯,我之前直接用水喉水都有你E個問題
而家我養左水2日先幫龜龜換水,而家無皮膚病 ...

我諗養左2日既水,吾止"綠"氣少d~~~ 細菌都少埋~~
作者: HenryLee623    時間: 2011-7-29 22:38
"綠"氣少D就岩...但細菌有無少就唔知
作者: kenbb    時間: 2011-7-29 22:39
我d龜用水龍頭水反而冇問題=.=''
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-29 22:55
fungfung920 發表於 2011-7-29 22:27
咁份量係點呀 加幾多呀?o? 防白點藥果d 邊度有得買呀?o?

魚店有得賣, 分量跟樽指示
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-29 22:56
教父 發表於 2011-7-29 22:30
好強呀大大..............

睇住兩隻刀旦响入面玩...好正
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-29 23:00
泥頭佬 發表於 2011-7-29 22:31
超正缸~~ 介吾介意透路下幾錢-___-"""

唔介意, 但唔記得咗幾錢了
成個係訂造, 個缸現場砌的
作者: fungfung920    時間: 2011-7-29 23:05
大頭蝦 發表於 2011-7-29 23:00
唔介意, 但唔記得咗幾錢了
成個係訂造, 個缸現場砌的

HAHA 即係有專人教埋你點樣用過缸?o? 你咁大個缸 沙缸都做到=.=""""""""

作者: sikoon    時間: 2011-7-29 23:12
好在我用緊濾桶來養,最多只係換水個時要養水兩日,唔使咁煩
作者: leung1308    時間: 2011-7-30 09:14
我用自己飲既水,過瀘---->煲過---->再過瀘
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-30 11:16
leung1308 發表於 2011-7-30 09:14
我用自己飲既水,過瀘---->煲過---->再過瀘

你都幾細心喎
作者: old100200300    時間: 2011-7-30 11:30

回復 泥頭佬 的帖子

師兄用咩過濾器??我有隻龜都係皮膚會生白色野,會自己用口咬....

用過好多方法都唔得.....

等我買返個!!THX!!
作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-30 14:03
old100200300 發表於 2011-7-30 11:30
回復 泥頭佬 的帖子

師兄用咩過濾器??我有隻龜都係皮膚會生白色野,會自己用口咬....

我要今晚收工反去睇下先話到你聽@ω@
作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-30 18:26
old100200300 發表於 2011-7-30 11:30
回復 泥頭佬 的帖子

水喉就係用呢隻款果d , 係兇澤買$698 話有5重過濾
而 缸入邊果個潛濾 , 就係普通幾十蚊果d , 用完裝濾棉~~~

作者: old100200300    時間: 2011-7-30 23:08
回復 泥頭佬 的帖子

兇澤真係笑死我..........

多謝師兄分享!!咁師兄係用呢個濾水器出黎D水隔左夜先用黎養龜, 之後咁樣就冇問題?
作者: 泥頭佬    時間: 2011-7-30 23:57
old100200300 發表於 2011-7-30 23:08
回復 泥頭佬 的帖子

兇澤真係笑死我..........

係ar 濾水器出黎D水隔左夜先用黎養龜 , 就冇事了,,,(呢1個禮拜~~)
因為之前佢好反之後2-4日又會反發,,,宜加冇了~~
我本身住呢度都30-40年樓~~大"下"d水管吾幾多年前換過-__-" , 仲要經7層既水管先黎到我度,,,裝左呢舊野,,,應該人飲都好d既@@"""
作者: old100200300    時間: 2011-7-31 00:12
回復 泥頭佬 的帖子

係呀,屋村D水質好差, 間唔中出現超黃嘅水.......龜龜皮膚出問題都唔奇...皮膚問題好難搞,乾養好返, 放返落水養又黎過......仲要成日自己咬手黎止痕....有時會咬損添...

作者: Gary    時間: 2011-7-31 00:23
同意,,用水養既龜水質非常重要
作者: 大頭蝦    時間: 2011-7-31 00:28
泥頭佬 發表於 2011-7-30 18:26
水喉就係用呢隻款果d , 係兇澤買$698 話有5重過濾
而 缸入邊果個潛濾 , 就係普通幾十蚊果d , 用完裝濾棉~ ...

今日同個朋友傾計, 佢話佢以前養過地圖, 係用鑽石能量水養,
本來養得幾好, 後來佢轉用水喉水養, 結果龜龜唔掂瓜咗
作者: chrischung    時間: 2011-7-31 00:34

養紅龍最正!
作者: old100200300    時間: 2011-7-31 00:44
大頭蝦 發表於 2011-7-31 00:28
今日同個朋友傾計, 佢話佢以前養過地圖, 係用鑽石能量水養,
本來養得幾好, 後來佢轉用水喉水養, 結果龜 ...

鑽石能量水真係好野...但係好貴呢......而家好似唔多覺有得賣添....

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2