香港龜友論壇

標題: 巴西龜腸胃炎 [打印本頁]

作者: morikwai    時間: 2013-1-7 16:15
標題: 巴西龜腸胃炎
巴西龜腸胃炎
我隻巴西龜(12cm)昨天拉了偏紅色的便.看過網上資料似腸胃炎.
-------------------------------------
(一)腸胃炎

【病因】龜吃食後,由於環境氣溫突然下降,或投放餌料不新鮮,水質敗壞,均會引起龜患病。

【症狀】換病輕的龜糞便中有少量黏液,或糞便稀軟,呈黃色、綠色或深綠色,龜吃食少(剛剛購近的陸棲龜類糞便一般呈灰綠色或墨綠色,不屬於異常情況)。患病重的龜,龜糞便成水樣或黏液狀,呈醬色或血紅色,龜食欲完全廢絕,嚴重者衰竭死亡。

【防治】冬季控制好環境溫度,切忌投喂變質食物。口服慶大黴素、黃連素、痢特靈等藥物,嚴重者肌肉注射慶大黴素。

-------------------------------------
入冬開始牠是少食少郁,都有精神. 大約一星期食少少糧,如果有蝦皮就食多D.牠不吃糧都不知是變質了(開左半年)還是天氣影響.體重同入冬前差不多.冇暖管加溫,日日check水around16-18度

想問各位師兄師姐我要不要買隻新糧試下?如果腸胃問題有什麼建議方法?
萬分感激
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-7 16:24
morikwai 發表於 2013-1-7 16:15
巴西龜腸胃炎
我隻巴西龜(12cm)昨天拉了偏紅色的便.看過網上資料似腸胃炎.
------------------------------ ...

你餵甚麼食物比龜龜?
作者: kaig    時間: 2013-1-7 16:27
我上網睇過溫度太低對龜仔的消化系統唔好的, 佢地最好係係24度+既情況進食, 高D溫度佢地食慾都會大D, 16-18真係有D冬, 腸胃炎最好加番高溫, 有助佢消化, 但如果加左溫幾日佢都冇用轉就去睇醫生了. {以上只作參考, 有錯請師兄糾正}
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 16:34
回復 敏carmanlui 的帖子

都係M糧,水果糧.
作者: 火水.    時間: 2013-1-7 16:35
回復 morikwai 的帖子

水溫太底了,這溫度給它冬眠吧,不要餵龜了,如果唔想冬眠,就把溫度加返上25度以上吧,還有就是,別餵蝦皮了,改餵龜糧或轉食蝦肉吧
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 16:41
回復 kaig 的帖子

而家都係回暖少少有太陽先餵食.有親友說天氣冬牠會自行選擇食唔食.所以都不知邊方面出問題.
不過先多謝解答
作者: power15    時間: 2013-1-7 17:17
加溫吧,調理一下~~
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-7 17:40
morikwai 發表於 2013-1-7 16:41
回復 kaig 的帖子

而家都係回暖少少有太陽先餵食.有親友說天氣冬牠會自行選擇食唔食.所以都不知邊方面出問 ...

冬天太凍不用餵食,你迫餵食,反而傷身
作者: janeturtle    時間: 2013-1-7 17:43
唔好意思, 我系初哥, 龜糞便正常是什麼顏色?
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-7 21:00
janeturtle 發表於 2013-1-7 17:43
唔好意思, 我系初哥, 龜糞便正常是什麼顏色?

一條條黑色
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 21:18
回復 火水. 的帖子

OK.咁去買加暖設備先得. 多謝晒
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 21:22
回復 power15 的帖子

OK,多謝^O^
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 21:24
回復 敏carmanlui 的帖子

而家咪知...
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 21:25
回復 janeturtle 的帖子

看龜糧的顏色...出來的都差不多同一種色.如果食肉就會臭D.
作者: khip    時間: 2013-1-7 21:27
morikwai 發表於 2013-1-7 21:25
回復 janeturtle 的帖子

看龜糧的顏色...出來的都差不多同一種色.如果食肉就會臭D. ...

要留意你既所謂血便係有幾嚴重, 如果紅得太緊要有機會係腸胃受損....

要多加留意
作者: morikwai    時間: 2013-1-7 21:38
回復 khip 的帖子

會密初留意的,便便而家都OK,係一條條.唔係啫哩狀.
加左溫希望會好番.
過幾日返來報告下情況
多謝晒~^o^
作者: icaicayin    時間: 2013-1-7 22:06
我果隻係啫喱狀咁點算

作者: power15    時間: 2013-1-7 22:47

格日餵食吧,無咁易餓死的~~[水龜]
作者: janeturtle    時間: 2013-1-8 16:15
多謝解答
作者: morikwai    時間: 2013-1-8 21:43
>icaicayin
比較嚴重,如果你也沒加溫就試下加,不然真的要看醫生.
>power15
等牠溫暖番,明天開始隔日餵,thank you.

今日用了保暖設備,龜龜立刻出了冇咁紅的便便,希望情況會再好D.
立刻黏住暖管瞓,可能牠都忍凍左好耐,見牠咁開心,睇到都覺幸褔.
多謝各位熱心幫助.
日後再來報告龜龜的情況.

作者: sodafun2012    時間: 2013-1-9 13:03
腸胃炎用黃連真係好work. 上星期都係用佢醫好我隻龟
作者: Ping2483    時間: 2013-1-9 14:53
冬天唔洗成日喂食,每兩日喂一次,係夏天份量嘅一半就ok
作者: icaicayin    時間: 2013-1-9 18:48
sodafun2012 發表於 2013-1-9 13:03
腸胃炎用黃連真係好work. 上星期都係用佢醫好我隻龟

黃蓮係邊有得買?
對龜苗有用嗎?
作者: sodafun2012    時間: 2013-1-9 21:11
回復 icaicayin 的帖子

中藥. 一粒粒, 好苦

應該藥房度有得買

其實腸胃炎可以由唔同細菌造成, 有時抗生素都會造成, 唔知黃蓮係唔係可以醫西咁多種,  同埋要小心份量,  用小小就OK. 但黃蓮唔會有抗藥性.

龟苗未試過.
作者: morikwai    時間: 2013-1-9 23:40
回復 sodafun2012 的帖子

咁苦牠會吃? 牠冇mood食糧會咬碎後吐番出來
作者: sodafun2012    時間: 2013-1-10 08:44

其實有時係唔食野咁濟, 係迫佢食

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2