香港龜友論壇

標題: 點養豹b先可以又圓又高背? [打印本頁]

作者: honw    時間: 2013-1-18 15:14
標題: 點養豹b先可以又圓又高背?
點養豹b先可以又圓又高背?
要食咩糧同份量?

作者: tonycha    時間: 2013-1-18 15:32
honw 發表於 2013-1-18 15:14
點養豹b先可以又圓又高背?
要食咩糧同份量?

個人覺得, 拿, 個人經驗咋.

- 方法一, BB仔果時, 食水果糧+油墨菜, 一日兩餐, 8成飽, 10cm後先轉糧, 此乃培殖場既方法.

- 方法二, BB仔果時, 食M糧+波蘭Tropical陸龜糧, 一日一餐, 10成飽, 濕度要高, 10cm後後先至減量至7-8成飽, 費事起釘, 此乃我既方法.

我覺得食高營養龜糧高濕度 好重要!  D龜會又圓又高背又唔起釘.  當然就係充足地曬UVB啦.

作者: freemankapo    時間: 2013-1-18 15:58
tonycha 發表於 2013-1-18 15:32
個人覺得, 拿, 個人經驗咋.

- 方法一, BB仔果時, 食水果糧+油墨菜, 一日兩餐, 8成飽, 10cm後先轉糧, 此 ...

我隻豹...我都想佢一日兩餐...
最衰就係俾佢都唔食...
e家算好左d...無咁揀飲擇食...
但係都係唔識大...
作者: winter999    時間: 2013-1-27 11:35
其實點樣先可以知道佢幾多成飽呢??
我隻豹b只有4.5 CM, 其實我轉日日餵會唔會好D??
我而家俾 一粒M糧+草粉, 隔日餵, 但佢次次都食唔曬..次次剩1/3係度..
作者: honw    時間: 2013-1-27 13:06
winter999 發表於 2013-1-27 11:35
其實點樣先可以知道佢幾多成飽呢??
我隻豹b只有4.5 CM, 其實我轉日日餵會唔會好D??
我而家俾 一粒M糧+草粉, ...

你可以參考waiman 師兄

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=48060&extra=
作者: winter999    時間: 2013-1-27 13:20
回復 honw 的帖子

THANKS~~~
作者: 蕉蕉蕉    時間: 2013-1-27 13:20
我隻7.5cm 仲算5算b

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2