香港龜友論壇

標題: [求救] 我隻斑龜唔食野, 隻腳仲好腫, 麻煩各位幫我睇睇 [打印本頁]

作者: Kit0405    時間: 2013-1-22 01:08
標題: [求救] 我隻斑龜唔食野, 隻腳仲好腫, 麻煩各位幫我睇睇

事源上年12月尾開始, 我發現斑龜唔食野.

但諗住係凍既原因, 加上佢都好精神, 所以無理.

但一月中開始發現佢四隻腳都好腫, 仲有少少爛.

飼養環境: 細缸, 放窗台, 近期成日陰天, 可能唔夠陽光.

其實原本佢住係大缸的, 但前排我洗缸時唔小心打爛左, 唔得閒買個新缸, 所以暫時放左落細缸養住先.

住細缸既呢個月, 隻龜成日浸係水唔上浮台, 係唔係浸太耐水呢?

亦可能缸太細, 仲成日爬個缸邊, 日頭爬到黑, 同佢腳腫有無關係呢?

影相時佢都好精神, 四隻腳都算有力. 到底係唔係有病? 麻煩各位幫我睇睇, 如果有病, 應該點治療.

作者: 小豹    時間: 2013-1-22 01:15

好嚴重既腐皮仲斷咪指
作者: Kit0405    時間: 2013-1-22 01:19
可以點?

係皮膚病, 身體內部問題, 定飼養環境導致?

如果睇醫生, 九龍區有無推介?
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-22 01:39
Kit0405 發表於 2013-1-22 01:19
可以點?

身體腫脹可大可小

我自己皮膚病,某d傷口都腫腫地,搽藥係無補於事,飲中藥先好轉

腫脹大多體內問題

龜都一樣,唔好亂搽藥,去睇醫生隱陣

土瓜灣動物醫院余醫生,診金較其他相宜

作者: Kit0405    時間: 2013-1-22 01:43
回復 敏carmanlui 的帖子

未去過動物診所, 診金大約幾錢呢?
作者: 閃靈再現    時間: 2013-1-22 01:45
Kit0405 發表於 2013-1-22 01:19
可以點?

我估肠胃炎.....
去荃灣中x..更實際+便宜
作者: Kit0405    時間: 2013-1-22 01:47
我上網查過, 我隻龜似係浸水太耐, 腳爛, 要立即乾養消毒嗎?

睇親d文都係大陸文, 講到唔清唔楚. 有無人可以簡單講下乾養消毒個流程?

Thank you very much !
作者: Kit0405    時間: 2013-1-22 01:49
回復 閃靈再現 的帖子

便宜到幾多呢? 可否提供個參考價.

其實睇龜既病, 有無一d出名專門醫龜的醫生?
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-22 02:10
Kit0405 發表於 2013-1-22 01:43
回復 敏carmanlui 的帖子

未去過動物診所, 診金大約幾錢呢?

我上次睇,余醫生收眼炎龜龜,診金連藥費八百多元
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-22 02:11
Kit0405 發表於 2013-1-22 01:47
我上網查過, 我隻龜似係浸水太耐, 腳爛, 要立即乾養消毒嗎?

睇親d文都係大陸文, 講到唔清唔楚. 有無人可以 ...

唔好估估下,我地唔係醫生

明天booking吧

作者: 閃靈再現    時間: 2013-1-22 02:17
Kit0405 發表於 2013-1-22 01:49
回復 閃靈再現 的帖子

便宜到幾多呢? 可否提供個參考價.

你應該問土瓜湾幾多$..仲好啦!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2