香港龜友論壇

標題: 請問最長和最短壽命的龜是什麼龜?? [打印本頁]

作者: 鷹嘴龜王    時間: 2013-1-22 14:36
標題: 請問最長和最短壽命的龜是什麼龜??
不是I.Q.題
作者: 婷婷    時間: 2013-1-22 15:20
可以去悼念區做個统計
作者: 鷹嘴龜王    時間: 2013-1-22 15:58
婷婷 發表於 2013-1-22 15:20
可以去悼念區做個统計

可惜海龜無乜人養
作者: anthonywoo    時間: 2013-1-22 16:16
最長唔知, 最短就係落在人類手上的
作者: AsiaSky    時間: 2013-1-22 17:03
阿達可以超過200年
作者: tonycha    時間: 2013-1-22 17:37
AsiaSky 發表於 2013-1-22 17:03
阿達可以超過200年

唔得, 阿達一般好似80-120年, 最長壽果隻140歲.
作者: tonycha    時間: 2013-1-22 17:48

龜壽命同Size有關, 越大隻就越長命!  (自然界定律, 越大隻, 同心跳越慢, 就越長命!)

龜平均每分鐘心跳得5下.

第一大:  加拉巴哥群島象龜 Galapagos - 130-160歲
第二大:  阿達伯拉島象龜 Aldabra - 80-120歲
第三大:  盾臂龜 Sulcata - 60-80歲
第四大:  海龜 Sea Turtle - 80歲左右

所以話, 中國人話龜係長命百歲, 係錯既!  中國應該冇龜可以長命百歲, 得加拉巴哥龜同阿達可以過一百歲, (好似話巨形鱷龜都得).

作者: 4848    時間: 2013-1-22 19:13
tonycha 發表於 2013-1-22 17:48
龜壽命同Size有關, 越大隻就越長命!  (自然界定律, 越大隻, 同心跳越慢, 就越長命!)

龜平均每分鐘心跳得5 ...

最長命唔係喬治咩  話說佢係咩種龜??
作者: tonycha    時間: 2013-1-22 19:22
4848 發表於 2013-1-22 19:13
最長命唔係喬治咩  話說佢係咩種龜??

喬治只係加拉巴哥群島象龜的其中一個亞種, 因為絕種, 所以出名.  其實喬治死時得100歲左右, 唔算老!

[youtube]qOzQYLz_wlo[/youtube]
作者: 地獄火    時間: 2013-1-22 19:29
R 試過活到 165 歲
作者: AsiaSky    時間: 2013-1-22 20:24
tonycha 發表於 2013-1-22 17:37
唔得, 阿達一般好似80-120年, 最長壽果隻140歲.

巨型的龟只是这个地球上最长寿的动物,阿尔达布拉象龟亦被认为平均寿命会超过200岁,但是这是难以验证,因为他们往往活得比他们的观察员长久。 阿德维塔据说是英国水手在18世纪从塞舌尔群岛作为礼物送给英国东印度公司的罗伯特·克莱芙,并于1875年来到加尔各答动物园。2006年3月,它在印度加尔各答(加尔各答)动物园死亡,阿德维塔据说是有史以来最长龟只,它死时的年龄为255岁(1750年出生)。

from wikipedia
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4 ... 9%E8%B1%A1%E9%BE%9C
作者: 敏carmanlui    時間: 2013-1-23 01:18
人類不養龜,龜就最長命
作者: 君臨天下    時間: 2013-1-24 16:30
最長是輻射龜百一百八十八歲

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2