香港龜友論壇

標題: 成日比人話我做野求其~ [打印本頁]

作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 21:28
標題: 成日比人話我做野求其~
我想問下有無人番工係好認真嫁@_@"?
作者: EV-DAY    時間: 2013-1-27 21:32
m    e     印真     專業
作者: EV-DAY    時間: 2013-1-27 21:33
   一天一Re  d    BU1l
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 21:36
EV-DAY 發表於 2013-1-27 21:33
一天一Re  d    BU1l

@V@......"
作者: bbMANHO    時間: 2013-1-27 21:37
我返工一時時睇咩環境。。趕工好認真。。唔趕工就做到目標就收工
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 21:43
bbMANHO 發表於 2013-1-27 21:37
我返工一時時睇咩環境。。趕工好認真。。唔趕工就做到目標就收工

我公司可以算係話無上司, 只係同事間做既野唔同 , 我黎係收左人工幫下你手, 無話個個客我都要盡心幫佢地 ...丫...無左我佢地又唔掂嫁WO, 理應我可以好串....
作者: bbMANHO    時間: 2013-1-27 21:49
回復 乂阿偉乂 的帖子

聽你說話對自己的工作開始冇興趣?有人收左人工會做返幾錢人工既野的
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 21:52
bbMANHO 發表於 2013-1-27 21:49
回復 乂阿偉乂 的帖子

聽你說話對自己的工作開始冇興趣?有人收左人工會做返幾錢人工既野的 ...

我就係呢種人..但係自己無咩話讀過書, 有時自己都有矛盾...
作者: bbMANHO    時間: 2013-1-27 21:57
回復 乂阿偉乂 的帖子

我都冇咩讀書但係識左班好兄弟拍住做野好開心。。。想工作冇咁悶想試去做自己有興趣既工。。
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:06
bbMANHO 發表於 2013-1-27 21:57
回復 乂阿偉乂 的帖子

我都冇咩讀書但係識左班好兄弟拍住做野好開心。。。想工作冇咁悶想試去做自己有興趣 ...

工作上好難有兄弟, 咬兄食弟就有
作者: bbMANHO    時間: 2013-1-27 22:12
回復 乂阿偉乂 的帖子

給自己一個目標去做野會好d
作者: 神秘俠    時間: 2013-1-27 22:16
對得住自己良心去做~~~
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:18
bbMANHO 發表於 2013-1-27 22:12
回復 乂阿偉乂 的帖子

給自己一個目標去做野會好d

目標......唔好話目標啦, 講夢想啦... 但窮人又無料去講夢想/. \'.....
作者: lamchiukei    時間: 2013-1-27 22:18
工作時一定認真,一有空就蛇王。
作者: 米高佐龜    時間: 2013-1-27 22:22
回復 乂阿偉乂 的帖子

做邊行?
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:27
米高佐龜 發表於 2013-1-27 22:22
回復 乂阿偉乂 的帖子

做邊行?

髮型......真係好無心機...
作者: bbMANHO    時間: 2013-1-27 22:28
回復 乂阿偉乂 的帖子

窮人又點努力學習落去。。打工變老闆。。工人變判頭。。我身邊朋友同我都係公屋長大
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:32
bbMANHO 發表於 2013-1-27 22:28
回復 乂阿偉乂 的帖子

窮人又點努力學習落去。。打工變老闆。。工人變判頭。。我身邊朋友同我都係公屋長大 ...

老襯,撈偏無範掂~_~"...=_='...有師兄所講咁美滿就好...做老細而家都唔易...
作者: minicooper    時間: 2013-1-27 22:33
師兄,你是做什麼行業,點解會有此想法及工作態度嘅?
作者: 婷婷    時間: 2013-1-27 22:33
偉偉對我認唔認真先?
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:34
婷婷 發表於 2013-1-27 22:33
偉偉對我認唔認真先?

妳都唔理我~仲想我認真對妳\v/"!? =v=".......
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:34
minicooper 發表於 2013-1-27 22:33

salon...../口\"....
作者: 婷婷    時間: 2013-1-27 22:37
乂阿偉乂 發表於 2013-1-27 22:34
妳都唔理我~仲想我認真對妳\v/"!? =v=".......

我幾時唔理你喎……你唔揾人地
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:40
minicooper 發表於 2013-1-27 22:33

真係o係個黑洞入便, 眼見身邊做呢行既朋友轉行, 唔掂...到最後又係做番呢行, 開鋪頭既...就生意失敗...除左識做dog佬...咩都唔識...    salon開到好似7仔咁行頭2間,街尾3間,  做爛市無得做 ,收得貴又難KEEP客, 洗頭機都出埋, 咩都電腦化, 呢行無嫁啦.... 但自己又唔識其他野, 沒完沒了...早知讀多D書做E生-v-"...仲要係婦科=v="...同d未成年媽媽接生果隻
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:41
婷婷 發表於 2013-1-27 22:37
我幾時唔理你喎……你唔揾人地

\"/  !!! 遲下新年連放幾日~ 就搵日同阿民約妳出黎玩\"/ 夠唔夠薑\"/!?
作者: mkhn    時間: 2013-1-27 22:42
回復 乂阿偉乂 的帖子

Ching 我都係salon我明白,但你唔對客好又點可以搵多d錢呢?
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:44
mkhn 發表於 2013-1-27 22:42
回復 乂阿偉乂 的帖子

Ching 我都係salon我明白,但你唔對客好又點可以搵多d錢呢? ...

好多樣都知, 唔做唔代表老技唔夠, 就成日比人話我唔認真...又唔係d咩埸...><"
作者: bbMANHO    時間: 2013-1-27 22:45
回復 乂阿偉乂 的帖子

小弟做開工程。會展。眼見身邊朋友做到做判頭。係會展接攤位做。。
作者: abd    時間: 2013-1-27 22:48
做所有嘢都要認真,養龜都係
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:50
bbMANHO 發表於 2013-1-27 22:45
回復 乂阿偉乂 的帖子

小弟做開工程。會展。眼見身邊朋友做到做判頭。係會展接攤位做。。 ...

/口\"...可能我自己都唔夠努力, 只係識得諗埋一邊......
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 22:52
abd 發表於 2013-1-27 22:48
做所有嘢都要認真,養龜都係

其實我無玩龜好耐...因為某d 原因, 我搬走左, 而我d龜...交由我老豆照顧... 我只係帶左其中一兩隻走...>~<"....我望住佢地而家個感覺好奇怪..... 但當然會好好照顧佢地啦=v="......
作者: ah_jai2005    時間: 2013-1-27 23:26
乂阿偉乂 發表於 2013-1-27 21:28
我想問下有無人番工係好認真嫁@_@"?

返工會有hea、會玩,有時會成班人圍埋吹水吹成粒鐘或者為左沖杯咖啡自己飲搞成十幾廿分鐘。
不過,埋位做野時就會俾足心機交足貨,完成既質素通常都係高於老細既要求。

因為我唔鍾意做廢柴,唔想俾人睇低或者俾人認為無料到!
作者: 龜友    時間: 2013-1-27 23:32
我番工會當自己係專業豬肉佬,盡量滿足客人ge需要
唔靚ge火腿我唔會比客
作者: 乂阿偉乂    時間: 2013-1-27 23:34
ah_jai2005 發表於 2013-1-27 23:26
返工會有hea、會玩,有時會成班人圍埋吹水吹成粒鐘或者為左沖杯咖啡自己飲搞成十幾廿分鐘。
不過,埋位做 ...

做廢柴就值情無人請啦><"...
作者: khip    時間: 2013-1-27 23:44
乂阿偉乂 發表於 2013-1-27 23:34
做廢柴就值情無人請啦>

受人錢財替人消災,做野求其係反映你冇咩責任感,又或者係對份工作不認真。

但另一個角度想想, 如果你連份工都求求其其, 係你能力問題還是你唔想做?

如果能力有問題是否應檢討下?     如果係唔想做唔好浪費大家時間啦....對你最冇好處
作者: 婷婷    時間: 2013-1-28 00:00
乂阿偉乂 發表於 2013-1-27 22:41
\"/  !!! 遲下新年連放幾日~ 就搵日同阿民約妳出黎玩\"/ 夠唔夠薑\"/!?

梗係夠薑\"/去邊到玩先?
我想去海洋公園>.<
作者: 李子火鍋    時間: 2013-1-28 00:04
婷婷 發表於 2013-1-28 00:00
梗係夠薑\"/去邊到玩先?
我想去海洋公園>.

得海馬公廁 岩唔岩玩~~
作者: 婷婷    時間: 2013-1-28 00:12
李子火鍋 發表於 2013-1-28 00:04
得海馬公廁 岩唔岩玩~~

李同人王嗰d就匿响公厠玩=~=”
作者: boap    時間: 2013-1-28 00:27
你逗人地份人工
就等於在工作時間已成個人租咗俾公司
全心全意投入工作理應係你份內事
作者: minicooper    時間: 2013-1-28 00:44
回復 乂阿偉乂 的帖子

師兄,明白,但是只要用心去完成一件工作,同事老闆見唔到唔更要,個客人一定感受到的!,還有做事唔上心,盡管你有多高的技術也是等於零!  本人覺得洗頭未必冇得做,小弟在剪髮過程,對洗頭這一節也十分重視,但近年巳十分難遇到一個用心有術的洗頭師父,如遇到必會給小費加以作鼓勵,兩年前陳經遇到一個用心洗頭的少女師父,後來得到多個髮型師教授現在巳進升為髮型師了!可惜不能再享受她的服務了!師兄,真的用心去做別人是見到的!還有的是,不要太計較,不要怕X底,機會有時就係會比這些人!小的真係未見過"懶,計較,小氣"的人成功!不喜勿插!真心比意見!
作者: ~南非王子~    時間: 2013-1-28 01:19
對自己有興趣既野做野會上心D,搵自己興趣去做,再唔係攪生意,自己話晒事
作者: ah_jai2005    時間: 2013-1-28 21:22
乂阿偉乂 發表於 2013-1-27 23:34
做廢柴就值情無人請啦>

唉! 廢柴真係會有人請架。

我公司耐唔中就請到d廢柴,能力低、態度求其、對工作質素無要求,唯一賣點就係有學歷同識得扮野,所以過到interview。
最弊仲係老細請左之後就交俾d小頭目去管,佢地既工作情況差又當睇唔到,有d部門老細仲要話「唔想累人無左份工」,所以條友做野unacceptable都唔去剷佢,probation又照俾佢地過。
呢d老細直情當公司好似開善堂咁,吹_漲!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2