香港龜友論壇

標題: [片]為食盾臂仔 [打印本頁]

作者: scorpiopig    時間: 2013-1-28 12:26
標題: [片]為食盾臂仔

大家好,小弟2012年中先開始養龜,新手一名請多指教

尋日試下影低我隻盾臂仔既為食樣,佢一見到野食就會瘋狂地高速去搶。
一見到佢就好開心所以分享下。
希望遲d可以再影多d。
(有HD,畫質好d)

瘋狂為食mode
[youtube]5Q0hVRlUAeY[/youtube]

食野close up
[youtube]zwIe42dKB5I[/youtube]

* 已改用youtube tag

作者: christy    時間: 2013-1-28 12:55
So Cute
作者: 奇蹟    時間: 2013-1-28 15:42
隻盾仔幾多cm呀?
作者: 寵物達人    時間: 2013-1-28 17:21
師兄,你只係放杯水係缸中?
建議你可以買個水盤,方便盾飲水,又不會倒潟
作者: 奇門    時間: 2013-1-28 18:43
寵物達人 發表於 2013-1-28 17:21
師兄,你只係放杯水係缸中?
建議你可以買個水盤,方便盾飲水,又不會倒潟 ...

我諗佢係為左加濕放水杯...
d野食都幾硬下
作者: 寵物達人    時間: 2013-1-28 18:54
放水杯吾係咁好,始終膠水杯係好易受熱力影響,而釋出有毒氣體,有影響,樓主既底材養盾,留意濕度同結石問題。
作者: 嘉榮    時間: 2013-1-28 19:30
魚缸養龜?
作者: scorpiopig    時間: 2013-1-28 20:44
回復 奇蹟 的帖子

我冇量到啊, 大約一隻手掌大, 一歲到.
作者: scorpiopig    時間: 2013-1-28 20:47
回復 奇門 的帖子

係呀, 係為左加濕所以放水杯, 唔係比佢飲.
因為間龜舖頭教我唔好放水係入面, 早晚一定要噴水同隔一日幫佢浸水就得.
作者: scorpiopig    時間: 2013-1-28 20:53
寵物達人 發表於 2013-1-28 18:54
放水杯吾係咁好,始終膠水杯係好易受熱力影響,而釋出有毒氣體,有影響,樓主既底材養盾,留意濕度同結石問 ...

多謝師兄提醒, 我馬上換走個膠水杯!!

我底材係紙粒喎, 會有結石??? 因為之前係用粟米砂, 不過間爬蟲舖老闆話粟米砂有好多問題, 叫我換紙粒, 一來紙粒吸水強, 二來龜龜食左都冇事.
作者: scorpiopig    時間: 2013-1-28 20:58
嘉榮 發表於 2013-1-28 19:30
魚缸養龜?

見朋友都係咁所以一開始買左, 初初真係有問題, 不過經過哩大半年反複咁設計, 個環境都還可以
可能條片睇唔到, 不過其實有三盞燈吊左係上面, 有唔同既熱點, 溫度平均.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2