香港龜友論壇

標題: HELP請問有冇師兄知道我盾做咩THX [打印本頁]

作者: gn31581029    時間: 2013-3-2 22:36
標題: HELP請問有冇師兄知道我盾做咩THX

我隻盾最近冇啦啦咁~
HELP ME  THXTHXTXHX你們

作者: climbv35907    時間: 2013-3-2 23:13
有咩問題?
作者: climbv35907    時間: 2013-3-2 23:15
回復 gn31581029 的帖子

用水整得走?
作者: bokwong1223    時間: 2013-3-2 23:23
我隻豹都係咁牙
作者: gn31581029    時間: 2013-3-2 23:47
D甲係咁冇==
作者: tonycha    時間: 2013-3-3 00:31

可能隻手臂碰到屎, 跟住up住左D水份, 腐爛.

刺臂龜 spurred tortoises, 其實D刺都係甲, 你講得岩, 都會腐甲,腐爛.  你平時要洗乾淨.

用樹皮底材唔好處就係, 春天時, 好易潮濕、養真菌黴菌、養螨蟲仔.

作者: hyy    時間: 2013-3-3 01:27
底材係樹皮?有冇用熱水洗過?
一來甩色,二來有機會真菌感染,
龜龜有可能咬自己,佢係咪甩左指甲?
作者: gn31581029    時間: 2013-3-3 01:30
回復 hyy 的帖子

我用之前有洗過架~會唔會生反架?
作者: gn31581029    時間: 2013-3-3 01:30
回復 hyy 的帖子

係牙甩左指甲~會生反嗎?
作者: 火水.    時間: 2013-3-3 07:04
回復 gn31581029 的帖子

去買支優碘滴吧,早晚各一次,用藥其間停食,,,,至於底材方面,一係換左佢,一係用白醋開水,浸一浸D樹皮一個鐘左右,之後過返兩次水左右再用吧
作者: dragonkomodo    時間: 2013-3-3 07:30
gn31581029 發表於 2013-3-3 01:30
回復 hyy 的帖子

我用之前有洗過架~會唔會生反架?

洗過都冇用, 真菌 同 黴菌 在濕度高過85%~100%的底材中快速生長, 盾臂龜、沙漠龜、海島龜 在過85%的環境下好易腐甲!!  春天到左, 可以開始用反轉磁磚做底材.
作者: alva0914    時間: 2013-3-3 09:23
其實師兄個爬箱有冇裝風扇?因為又熱又濕又唔通風D底材就好易生菌,雖然你拆走哂D玻璃,但係箱入面D空氣唔流動的話,就會焗哂係個箱度

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2