香港龜友論壇

標題: 龜會用鼻吸水的 - 所以可以滴藥入鼻 [打印本頁]

作者: dragonkomodo    時間: 2013-3-3 20:19
標題: 龜會用鼻吸水的 - 所以可以滴藥入鼻

龜係會用鼻吸水的, 因為龜鼻子的尾端不通到氣管, 只通到舌頭上端。

所以平時可以滴藥入鼻.  所以D人滴黑藥一般都係滴入鼻的.

有病的龜浸水時, 一般都不會自願性飲水, 所以放BAC、電解質、維他命、Reptoboost、CCF 落水, 只會係浪費!!!!!!!!

爬店最中意教人放入暖水比D龜浸水, 因為咁大盤水, 浪費不少補品, 好快又可以同佢地買!

好多龜唔肯開口飲水飲藥, 跟住D主人唯有強逼D龜打開口餵, 醫生仲會教人插軟管強餵Force Feed藥.  嚇Q死隻龜!!!  跟住心情差, 就病得更嚴重!

在下我建議將水或藥, 溶於水, 慢慢滴入龜鼻 (45度傾斜), 水會慢慢經鼻腔流入龜的舌頭, 龜龜係會飲的!!

[youtube]XFhDx2QMSU4[/youtube]

作者: SIMONExKISS    時間: 2013-3-3 20:40
學野~
作者: 43qu782    時間: 2013-3-3 21:02
學到野X2
作者: navicmk    時間: 2013-3-3 21:11
多謝!學到了。
作者: alexwong2012    時間: 2013-3-3 21:13

tonycha 你做乜改名換性?

無錯,龜係用鼻飲水的

想問吓唔開口食野,點樣把醫生開啲糧和草粉滴落個鼻到?

作者: judynatalie    時間: 2013-3-3 21:13
學到野*3

作者: choichakyam    時間: 2013-3-3 21:14
我平時都係滴入鼻,謝分享
作者: 小豹    時間: 2013-3-3 21:14
無錯,龟係用鼻飲水的
作者: AsiaSky    時間: 2013-3-3 21:15
學到野x3
作者: coffeeswm    時間: 2013-3-3 21:16
我前幾日都發現左佢地係吸水既

作者: 我愛爬蟲類    時間: 2013-3-3 21:29
龜用鼻飲水?我隻蛋治飲水鼻唔到水喎
作者: chung916    時間: 2013-3-3 22:12
學到野, 謝分享!
作者: 蕉蕉蕉    時間: 2013-3-3 23:43
支持...又學到野^^
見我隻龜有時會用口飲
作者: alexwong2012    時間: 2013-3-4 02:24
唔係隻隻藥都可以滴鼻,以下衣隻感冒用的抗生素就唔得.
用e隻藥的龜主人,因唔識灌藥無法打開龜口,他都知是用鼻飲水.
咁就一於滴落個鼻,點知隻龜起世擦眼,之後唔開眼.
打電話問診所,原來隻藥唔可以滴鼻,因一流落隻眼到會"那"眼,診所教他快啲用暖水替隻龜沖眼,好彩冇事開番眼.
所以他交隻龜比我照料,如冇這些經驗不要亂教人,藥物可否滴鼻請問過醫生或售賣藥物的專家先好滴.

作者: 花心大少    時間: 2013-3-4 14:27
多謝分享
作者: ryoryoryo    時間: 2013-3-4 15:14
原來係咁..真係又知多樣野喇~
作者: 奇門    時間: 2013-3-6 15:10
咁浸水水位過高即係無事?
d人又話會有肺炎風險...如果係咁我又要改概念了~
作者: vtecbun    時間: 2014-8-19 20:45
咩龜..................

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2