香港龜友論壇

標題: 想自己種草葉比豹龜B做糧,望高人指教… [打印本頁]

作者: paulwai75    時間: 2013-3-20 13:33
標題: 想自己種草葉比豹龜B做糧,望高人指教…

如題…比如車前草或桑葉,有無邊d品種比較容易養及打理?
望高人賜教…萬分感激!

作者: bb3chan    時間: 2013-3-20 14:06
車前草, 淋水便可以, 粗養.
作者: casperwai    時間: 2013-3-20 14:09
作者: kcleung    時間: 2013-3-20 14:14
我都試緊養車前

作者: paulwai75    時間: 2013-3-20 14:42
bb3chan 發表於 2013-3-20 14:06
車前草, 淋水便可以, 粗養.

多謝師兄指教,但係種車前會唔會需要比較大地方?因為小弟並非住村屋,又無露台/天台,室內種植只靠窗台位置可以嗎?
作者: 花心大少    時間: 2013-3-20 16:48
paulwai75 發表於 2013-3-20 13:33
如題…比如車前草或桑葉,有無邊d品種比較容易養及打理?
望高人賜教…萬分感激!
...

我種緊桑葉,一般去賣花既地方話買桑葉跟住佢會問你係咪喂龜,之後自己揀盤大細岩既就買番去種,好粗生的
作者: paulwai75    時間: 2013-3-20 16:50
花心大少 發表於 2013-3-20 16:48
我種緊桑葉,一般去賣花既地方話買桑葉跟住佢會問你係咪喂龜,之後自己揀盤大細岩既就買番去種,好粗生的{:9 ...

係?想問師兄,桑葉係咪都係日日淋水就種到?就咁放窗台養有問題嗎?有無d咩要特別注意?
作者: 花心大少    時間: 2013-3-20 16:57
paulwai75 發表於 2013-3-20 16:50
係?想問師兄,桑葉係咪都係日日淋水就種到?就咁放窗台養有問題嗎?有無d咩要特別注意? ...

我自己就放係近窗,每日都淋水(適量)
作者: paulwai75    時間: 2013-3-20 16:59
花心大少 發表於 2013-3-20 16:57
我自己就放係近窗,每日都淋水(適量)

唔該哂師兄!等我行開d花鋪問下先,師兄你買左盆大定細?咩價錢左右?

作者: 花心大少    時間: 2013-3-20 17:04
paulwai75 發表於 2013-3-20 16:59
唔該哂師兄!等我行開d花鋪問下先,師兄你買左盆大定細?咩價錢左右?

細盤(大約20片葉) $20
作者: paulwai75    時間: 2013-3-20 17:05
花心大少 發表於 2013-3-20 17:04
細盤(大約20片葉) $20

同埋我想問,用自己種嘅桑葉餵龜,摘完之後使唔使用水喉水or凍滾水浸一段時間先適宜餵?抑或即摘就可以即餵?
作者: 花心大少    時間: 2013-3-20 17:07
paulwai75 發表於 2013-3-20 17:05
同埋我想問,用自己種嘅桑葉餵龜,摘完之後使唔使用水喉水or凍滾水浸一段時間先適宜餵?抑或即摘就可以即 ...

我自己就無洗,因為個人認為野生既龜都唔會食菜前拎去洗
作者: bb3chan    時間: 2013-3-20 18:20
回復 paulwai75 的帖子

我用長方形盤來種的.
作者: kcleung    時間: 2013-3-20 19:40
咁有無桑葉種子買
作者: 安德魯天    時間: 2013-3-20 20:13
花心大少 發表於 2013-3-20 17:07
我自己就無洗,因為個人認為野生既龜都唔會食菜前拎去洗

C兄係邊買的
作者: dragonkomodo    時間: 2013-3-20 20:35
種桑葉啦, 省地方, 花園街有小桑樹賣, 好易打理.  夏天仲可以摘桑果搾汁飲, 人龜都得益。
作者: 小豹    時間: 2013-3-20 20:52
呢排我幾隻都食緊桑子,好好味!!熟哂
作者: 火水.    時間: 2013-3-21 08:30

種桑樹吧,容易打理,在花街有細盤的賣,何況餵桑葉比車前草好,因車前草利尿,食得多D便便會比較濕爛
作者: Star    時間: 2013-4-4 23:01

桑樹好easy, 你睇.

作者: paulwai75    時間: 2013-4-5 01:39
Star 發表於 2013-4-4 23:01
桑樹好easy, 你睇.

師兄請問難種嗎?邊度可以買到種子?
作者: Star    時間: 2013-4-5 10:35

我果棵係插枝既, 唔難種
作者: yuenyuen    時間: 2013-4-6 17:28

小麥草, 又叫貓草. 容易種又有益.
花墟可以買到種子.
作者: paulwai75    時間: 2013-4-6 17:43
yuenyuen 發表於 2013-4-6 17:28

豹B都啱食嗎?
作者: 赤天風    時間: 2013-4-6 18:19
回復 dragonkomodo 的帖子

貴唔貴呀?
作者: 赤天風    時間: 2013-4-6 18:20
小豹 發表於 2013-3-20 20:52
呢排我幾隻都食緊桑子,好好味!!熟哂

桑子可以比龜食嗎?
作者: 小豹    時間: 2013-4-13 02:37
yuenyuen 發表於 2013-4-6 17:28

上網睇過,桑子好高纖!陸龟可以食!!相反你話既小麥草高草酸不宜多食
作者: 小豹    時間: 2013-4-13 02:38
赤天風 發表於 2013-4-6 18:20
桑子可以比龜食嗎?

可以食,好高纖維!
作者: yuenyuen    時間: 2013-4-13 03:43
小豹 發表於 2013-4-13 02:38
可以食,好高纖維!

根據美國USDA既資料庫, 100g 桑子只含1.7g 膳食纖維.
而100g 羅馬生菜也還有2.1g 膳食纖維.
那桑子怎麼算是含高纖?

桑子Mulberry
=>1.7g dietary fibre per 100g of Mulberries
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2294

羅馬生菜Romaine Lettuce
=>2.1g dietary fibre per 100g of Romaine Lettuce
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2986

作者: yuenyuen    時間: 2013-4-13 03:46
小豹 發表於 2013-4-13 02:37
上網睇過,桑子好高纖!陸龟可以食!!相反你話既小麥草高草酸不宜多食 ...

還有, 也請參考這個陸龜食材網站的資料吧, 很有用.
總比道聽途說的好:

Mulberry => "Fine in moderation but try and avoid feeding the fruit"
可以間中餵桑葉, 但要避免餵桑子.

http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=257

作者: yuenyuen    時間: 2013-4-13 03:51
小豹 發表於 2013-4-13 02:37
上網睇過,桑子好高纖!陸龟可以食!!相反你話既小麥草高草酸不宜多食 ...

至於貓草... 也請參考上面介紹那個陸龜食材網站的資料...圖文並茂的啊:
http://www.thetortoisetable.org. ... =main&catID=687

Cat Grass
=>"...the young grasses can be fed to your tortoise.  If the cat grass matures do not allow the tortoise to eat the seeds produced as they are too high in protein."
可餵飼陸龜吃貓草嫩葉. 如果貓草長大成熟時, 不要給龜吃那種子, 因為含有高蛋白質.

至於貓草含高草酸之說, 據我所知是出自holoparasite的陸龜食材篇.
我個人並未見其他研究陸龜食材的外國網站寫明"貓草含高草酸", 故不信.

作者: 小豹    時間: 2013-4-13 09:57
yuenyuen 發表於 2013-4-13 03:43
根據美國USDA既資料庫, 100g 桑子只含1.7g 膳食纖維.
而100g 羅馬生菜也還有2.1g 膳食纖維.
那桑子怎麼 ...

是旦你啦
作者: abcma12345    時間: 2013-4-15 07:41
自給自足

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2