香港龜友論壇

標題: 新手問題多多 [打印本頁]

作者: 赤天風    時間: 2013-3-20 21:27
標題: 新手問題多多
各位龜友你地好呀!小弟剛剛學養豹bb,現在有幾個問題,上網睇左好多post教點樣養,但都唔係咁明1)兩隻豹b唔很食糧指很食菜,我已經張啲糧浸泡左同啲菜一齊剪到好碎,佢地指食晒啲菜糧就唔食
2)我現在的底部係用條粒的,會對豹b生長有害嗎
3)我是在室內養的,我指在早上開個幾鐘和放工回家後開四個鐘暖燈夠嗎
4)溫度唔開燈就有廿六度濕度就九十,開了燈就三十二度,濕度七十,可以嗎
5)紅藍燈係唔係一定有,廿四小時開住
6)我放左水比佢地飲,我覺得佢地係未飲過,豹b唔飲水會唔會有問題,我每天都有同佢地浸暖水
7)有師兄教過先學睇屎,正常的屎係點樣的,蟲係點樣的,要用放大鏡睇的嗎
8)在魚街邊間買野會老實啲呢,唔想在做水魚
很請師兄師姐幫下小弟的煩惱,謝謝!

作者: Puiki    時間: 2013-3-20 22:39
新手唔應該養bb,我係過來人,新手買隻大少少會易養好多
作者: Puiki    時間: 2013-3-20 22:57
回復 赤天風 的帖子

我都係新手,我都有好多野唔識,如果我要去魚街買野(其他地方除外),我一般都係去d樓上鋪買,我覺得樓上鋪客流比較少,如果唔老實,搵鬼帮襯,另外,樓上鋪d老闆一般都好有心機答你問題架,當然地鋪都有d口碑好好架,例如奇珍&洞記
作者: 新手上路    時間: 2013-3-20 23:51
回復 Puiki 的帖子

一般都要曬10小時左右uvb
咁uvb要配合射膽使用
所以基本上要曬10小時左右

如果好似你講咁
你幻想下
3個鐘朝早幾個鐘夜晚又再四個鐘朝早
俾你都唔健康啦

妅藍膽係夜用
用途係保溫

另外你有無uvb?
作者: 赤天風    時間: 2013-3-21 00:36
Puiki 發表於 2013-3-20 22:57
回復 赤天風 的帖子

我都係新手,我都有好多野唔識,如果我要去魚街買野(其他地方除外),我一般都係去d樓 ...

咁我應該知道點樣去揀啦!
作者: 赤天風    時間: 2013-3-21 00:42
新手上路 發表於 2013-3-20 23:51
回復 Puiki 的帖子

一般都要曬10小時左右uvb

原來燈係咁用,我無uvb呀,明天要出去買,咁係唔係十個鐘頭開住兩支燈呀,晚上有成廿七八度仲要唔要開保溫燈?
作者: dragonkomodo    時間: 2013-3-21 00:48
晚上27-28度可以不用開.
作者: Fatal_Paladin    時間: 2013-3-21 01:22
赤天風 發表於 2013-3-20 21:27
各位龜友你地好呀!小弟剛剛學養豹bb,現在有幾個問題,上網睇左好多post教點樣養,但都唔係咁明1)兩隻豹b ...

1) 可以試下餓一兩日, 睇下肯唔肯食, 如果你餵緊油墨生菜等等, 出現偏食唔奇, 因為香口。 加上你購買前龜鋪多數都係餵生菜之類既食物。

2) 草粒? 除左多塵外問題不大, 定期換就可以。

3) 溫度唔可以忽高忽低

4) 同上, 平時26冇問題, 開左32都冇問題, 濕度都可以, 但唔好成日突然有溫差。

5) 溫度夠就唔洗, 保暖燈具其實愈少愈好。

6) 想飲自然會飲

7) 唔係爛及淺色便多數屬正常, 可以爬文。

8) 你係水魚就間間都唔老實, 唔係水魚冇一間呃到你。

乾貨睇牌子價錢, 活物睇季節貨源, 冇話邊間一定好。
作者: 赤天風    時間: 2013-3-22 12:01
dragonkomodo 發表於 2013-3-21 00:48
晚上27-28度可以不用開.

知道了

作者: 赤天風    時間: 2013-3-22 12:02
Fatal_Paladin 發表於 2013-3-21 01:22
1) 可以試下餓一兩日, 睇下肯唔肯食, 如果你餵緊油墨生菜等等, 出現偏食唔奇, 因為香口。 加上你購買前龜 ...

明白了好多了,要多啲爬文學多啲野先

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2