香港龜友論壇

標題: 煩惱中...請求各位Ching幫忙解答~ [打印本頁]

作者: 602151    時間: 2013-3-30 15:04
標題: 煩惱中...請求各位Ching幫忙解答~

我將斑龜(從魚街新買回來幾日)、巴西龜、甜甜圈龜放在同一個18''x12''x12''的魚缸裏,
問題來了,斑龜好似唔係太識游水咁,呢幾日都死攬住個塔頂或者攬實個濾水器條電線(左上圖),寸步不離,好似好驚自己會淹死 同埋我發覺大斑龜又好、小斑龜又好,除咗魚仔之外,死都唔肯食龜糧,點算好??巴西及甜甜圈就24小時咁不停游水(我半夜起身呵夜尿果陣見到佢兩隻仲追逐緊)。我好想擺個浮台响水面好讓龜龜可以上岸休息,但由於個濾水器既水位限制,要有一定既高度,同埋我仲要放塊玻璃响上面。
我好驚長此下去,d龜龜會浸到甩皮或者病,又或者游水游到累死?
我有野方法可以幫到佢地?
同埋呢幾排成日落雨,無太陽,我應該買邊隻太陽燈給龜龜們曬太陽呢?
另外UVA 及UVB對龜龜們是否同樣重要??
按相中的擺設,我是否應該買有夾的燈呢?
如果不方便在此告訴我的話,可否pm告訴我,求各位Ching解答,謝謝

作者: 蛇頸之友    時間: 2013-3-30 15:45
冇問題   我有2隻巴西    生活在水中   10幾年了 (  冇浮台   用膠box)
作者: choichakyam    時間: 2013-3-30 15:45
D水我覺得太多,有冇浮台比佢上去休息??
作者: 龜大仙    時間: 2013-3-30 16:15
加個浮台好點個人比較用UVB燈
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 16:26

有浮台會好點....要你游水游24小時的話....你都會累死吧.....
有UV 燈會好點,不用等太陽,自己開,幾時都可以....

不過你水位咁高,要封頂,如果唔係好易爬到出來,做成跳樓悲劇...

作者: izzy    時間: 2013-3-30 16:28
水深無陸地地方又細仲要三隻龜,未打交算好睬
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:03
回復 choichakyam 的帖子

我都唔想俾咁多水佢地,但個濾水器說明水深必須過所指定既警戒線
我擺唔到浮台,如果夾硬擺浮台,個浮台剛好差點掂到個玻璃蓋
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 17:12
如果起個同個塔差唔多或高少少的台?
起碼有個位休息一下,又冇浮台咁高~!
可行嗎?
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:15
回復 cloverfairy 的帖子

封咗頂,我除咗擺個玻璃蓋响面之外,仲擺d野响玻璃以防斑龜爬出。不過,我放龜龜的地方位置是飯廳,無窗的,所以不怕他們跳樓
我真係好想幫龜龜,但最大問題係個缸高12'', 所以水位必須依照番個濾水器...
我真係唔想聽朝起身見到不懂水性的大斑龜或者其他2隻愛龜浸死,請問我而家應否抽走晒d水乾養他們還是怎樣呢?我好迷惘啊
請問用uv燈是用夾燈(陶瓷燈)嗎?
用幾多W數???
跪求解答,謝謝。
作者: spoonmanu    時間: 2013-3-30 17:18
用格仔板做個淺水區,但冇陸地比佢曬太陽燈始終唔係太好
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:19
回復 蛇頸之友 的帖子

我個隻大巴西龜和他的女朋友甜甜圈女水性都係非常好,但隻大斑龜到而家閉目養神緊都仲用一對手死攬住條濾水器電線
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:22

回復 spoonmanu 的帖子

謝謝你們的解答,請問格仔板我應該買個缸size面積的一半還是整個面積??
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 17:27
回復 602151 的帖子

我指的跳樓是由個缸爬出....12"加你個櫃,對佢地咁細的身形來說,好高的了~!
如果佢地係水龜,點都係有水會好點的,長期乾養對佢地都唔好的....
如果可以的話換個濾水器,又少返D水會唔會解決到問題.(當然又係錢的問題啦~!)
燈方面你可以爬下文
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:29
他們3隻既底甲剛好都係9cm
請問邊個牌子的太陽燈適合他們呢,我好想佢地可以健康快樂地繼續長大啊
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:33

我啱啱搵其中一隻試完,唔得呀,佢個龜殼頂住個玻璃面蓋
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:39

回復 蛇頸之友 的帖子

請問你養龜龜box水位高嗎??
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 17:40

咁一係做個同塔屋頂個底平的的台,咁佢站在台,伸長頸大約可以過水面又唔頂到個頂~!
張相的紅線位....

作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:44

感謝Ching你的建議及提供條link俾我,謝謝
作者: 602151    時間: 2013-3-30 17:51

好提議,但係我應該搵乜野工具去整個台俾佢地休息?
作者: spoonmanu    時間: 2013-3-30 17:58

用一半都夠,淺水區最重要唔好比龜可爬玻璃偷走
作者: 602151    時間: 2013-3-30 18:01
謝謝各位Ching/Ctse的解答
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 18:14

可以參考
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10428&extra=

其實一般膠格版以了,可以去五金店問一下,你D龜細,唔可以用佢果D咁大格的,

五金店/家品店有一D去水的膠地板,(好以比人放在浴室用)四四方方的,
你做返個咁上下的,約你個缶1/3 到面積的,
PS,買果時要留以格仔大細,太大會卡到佢地D手手腳腳同頭,做成意外就唔好啦~!
(總之手腳,頭過唔到,仲有用索帶,唔好用膠水,同要易清潔的~!)

作者: 602151    時間: 2013-3-30 18:21

好感激你提供咁多資料俾我,好實用,再一次感謝你。
作者: yammy_kk    時間: 2013-3-30 18:49
個人認為水位有點高,另外可留意其他龜有否咬过斑龜而令佢受驚呢?簡單d,換個滤水會唔會冇咁麻烦?
作者: 602151    時間: 2013-3-30 19:01
回復 yammy_kk 的帖子

我d龜唔敢咬大斑龜,反而係隻大斑龜蝦我隻小斑龜,又咬佢隻手、又咬佢條長尾,嚇到我隻乖仔小斑龜(大頭相中龜就是我最錫既小斑龜)惶惶不可終日,所以先至將大斑龜搬去呢一個缸度養,我都唔明,佢兩隻係同類、都係斑龜,點解隻大既要咬隻細既
請問我應該換邊隻濾水器先至可以將問題撤底解決?
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 19:08

換返D低水位的濾水器就撤底解決問題了~!

動物會打就一定啦,佢地會搶地盤的.

作者: 602151    時間: 2013-3-30 19:17

請問魚街有無得賣低水位既濾水器?
同理我呢個濾水器,由於我其中兩隻大龜成日都呵便便,我需要好頻密咁換過濾棉,但我放假就話常換啫,咁我去咗返工點算?
作者: cloverfairy    時間: 2013-3-30 19:25

一定有的,你去同佢地講,係龜用的~!
我就冇用,因為我得一隻又日日換水..
作者: 602151    時間: 2013-3-30 19:44
cloverfairy 發表於 2013-3-30 19:25

一定有的,你去同佢地講,係龜用的~!

謝謝你。
作者: yammy_kk    時間: 2013-3-30 20:20
一係分缸養,大的用頂濾,會比較慳位
細龜就用低水位或潛濾!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2