香港龜友論壇

標題: 壞燈泡,燈罩! [打印本頁]

作者: Monkeyee    時間: 2013-4-12 22:33
標題: 壞燈泡,燈罩!
我在個半月內,壞咗2xUVA燈泡和1x燈罩(單罩)!請問各位嘅器材有同樣情況嗎?
作者: skclan    時間: 2013-4-12 22:38
電子野呢家野好難講...
我都試過...你用咩牌子膽..
一般我都會買多幾隻看門口..

作者: Monkeyee    時間: 2013-4-12 22:42
回復 skclan 的帖子

燈泡是Zoo Med 和 Exo Terra, 燈罩是 Exo Terra!
作者: skclan    時間: 2013-4-12 22:48
Monkeyee 發表於 2013-4-12 22:42
回復 skclan 的帖子

燈泡是Zoo Med 和 Exo Terra, 燈罩是 Exo Terra!

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=73002

買PHILIPS吧,十幾蚊有隻抵好多,又甘用..........

作者: chupa456    時間: 2013-4-12 22:48

你係咪係盞燼好熱果陣走去換燈膽
作者: chupa456    時間: 2013-4-12 22:50
仲有好多時燈罩只係郁得多條線鬆左 擰開個燈頭 用螺絲批上返實條線佢就ok!
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-12 22:57
回復 chupa456 的帖子

Ching,我用的是一個單罩跟陶瓷膽,另外是一個孖罩跟一個UVA和一個UVB!每天一早一晚替換燈罩,請問正確嗎?(但個單罩是用用下在半夜自己壞咗!到我起身換罩時先知壞咗!好無耐!)
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-12 23:00
chupa456 發表於 2013-4-12 22:50
仲有好多時燈罩只係郁得多條線鬆左 擰開個燈頭 用螺絲批上返實條線佢就ok! ...

我上次攞咗個燈罩去整,原來係個燈掣壞咗!-_- !
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-12 23:28
昨天壞了個75W UVA膽,用咗個50W UVA膽頂住半日,放工後買了個新膽先幫盾B換,佢唔知係唔係冷親,呢兩日食量比平時少,又有點呆滯!好心痛啊!
作者: Italyroma    時間: 2013-4-13 00:00
我試過3曰壞左兩隻uva燈泡 最慘係無7曰有問題可換呢樣野
好運就試過用到兩個冬天
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-13 00:07
Italyroma 發表於 2013-4-13 00:00
我試過3曰壞左兩隻uva燈泡 最慘係無7曰有問題可換呢樣野
好運就試過用到兩個冬天 ...

請問是邊隻牌子?
作者: Italyroma    時間: 2013-4-13 00:46
Monkeyee 發表於 2013-4-13 00:07
請問是邊隻牌子?

我都唔知咩牌無留意 而家就用緊zoo
試下學師兄用PHILIPS都好1x蚊有隻好平
作者: Wingu    時間: 2013-4-13 01:44
Philips 都幾耐用,比熱膽耐用好多。
我屋企支ZOOMED 燈罩用o左一個月就壞o左個開關,整過幾次都好快又壞過,最後轉o左用有開關o既插頭用o左咁多年都係燒過次保險絲。個人經驗,如果個燈頭仲熱就扭個燈膽出離換,好多時都因為熱漲冷縮扭鬆o左個燈頭自己都唔知,個燈膽接觸得唔好,好容易燒。
作者: jefflamcy    時間: 2013-4-13 04:50
我試過一日燒左兩個
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-13 10:07
Wingu 發表於 2013-4-13 01:44
Philips 都幾耐用,比熱膽耐用好多。
我屋企支ZOOMED 燈罩用o左一個月就壞o左個開關,整過幾次都好快又壞過 ...

什麼是有開關嘅插頭?
作者: Wingu    時間: 2013-4-13 14:55
Monkeyee 發表於 2013-4-13 10:07
什麼是有開關嘅插頭?

有啲插頭本身有個獨立嘅開關制,一般電器舖日本城實惠有得賣,佢可以用離代替支燈本身個開關。
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-13 21:24
Wingu 發表於 2013-4-13 14:55
有啲插頭本身有個獨立嘅開關制,一般電器舖日本城實惠有得賣,佢可以用離代替支燈本身個開關。 ...

我現正用緊呢D插頭.......
作者: Wingu    時間: 2013-4-13 21:58
回復 Monkeyee 的帖子

咁會唔會係你個燈頭鬆咗唔知?接觸唔好嫩易燒燈!
作者: Puiki    時間: 2013-4-13 23:29
Monkeyee 發表於 2013-4-12 22:33
我在個半月內,壞咗2xUVA燈泡和1x燈罩(單罩)!請問各位嘅器材有同樣情況嗎? ...

我聽人講過,係魚街果度有某啲商鋪會賣假野,我開頭唔識都試過啲野好快壞
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-14 00:02
Wingu 發表於 2013-4-13 21:58
回復 Monkeyee 的帖子

咁會唔會係你個燈頭鬆咗唔知?接觸唔好嫩易燒燈!

應該唔係呱,好實㗎!
作者: casperwai    時間: 2013-4-14 00:04
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-14 00:05
Puiki 發表於 2013-4-13 23:29
我聽人講過,係魚街果度有某啲商鋪會賣假野,我開頭唔識都試過啲野好快壞 ...

咁就真係唔知,雖然我的其中一個燈膽和燈罩都是在藍衫買,不過以後都唔會了,已經轉陣!
作者: casperwai    時間: 2013-4-14 00:08
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-14 00:14
casperwai 發表於 2013-4-14 00:08
有時d燈拎得多燈罩裏面彈弓位會移位

我唔係拎㗎!我有兩set燈罩,單罩連陶瓷膽(夜用),孖罩連UVA&UVB膽(日用),我每天只是一早一晚將唔同嘅燈罩放上爬箱
作者: casperwai    時間: 2013-4-14 00:19
作者: Monkeyee    時間: 2013-4-14 00:20
12"x16"

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2