香港龜友論壇

標題: 請教新養小豹龜問題.. [打印本頁]

作者: sammy_tur    時間: 2013-5-19 19:36
標題: 請教新養小豹龜問題..
小龜7cm, 養左兩星期, 每日一餐 糧+草/糧+葉,胃口一直唔錯,會運動
但便便一直係淋,睇過應該冇蟲,養育箱放有水兜,間中會飲水
呢幾日發現佢鼻噴泡泡但唔頻密,又會咬手。。係咪作感冒?好擔心。。。。
溫度日間30-32,晚26-28

究竟佢係咪有病??感謝各位!!

作者: bearbear    時間: 2013-5-19 20:21
糧會唔會太濕?
噴泡試下用黑藥吧~
作者: sammy_tur    時間: 2013-5-19 20:39
回復 bearbear 的帖子

我見有人話浸5秒就得...我諗我唔止...

請問咩係黑藥?
作者: samyung0117    時間: 2013-5-19 21:33
有o的蟲係用眼睇五到架,例如原蟲。
帶一帶距去驗下比較安全。
作者: 君臨天下    時間: 2013-5-19 23:45
有冇食野呢幾日?
作者: sammy_tur    時間: 2013-5-19 23:48
回復 君臨天下 的帖子

有呀, 日日都食
作者: Leo502    時間: 2013-5-20 13:26
試吓多D糧小D葉,同埋乾小小先比佢食,
D便便應該會靚返
作者: sammy_tur    時間: 2013-5-20 14:53
回復 C16316 的帖子

但佢又冇流鼻水,而家懷疑係咪佢果個位太大塵
作者: sammy_tur    時間: 2013-5-20 14:55
回復 Leo502 的帖子

多謝師兄意見,試緊
作者: cyclops    時間: 2013-5-20 15:14
若然大塵應該會周不時就流,我果隻之前都係咁

你睇下佢流得黎其他反應如何,例如會唔會拒食,嗜睡,張口呼吸,大聲打噴嚏等

若然只係流鼻水,其他同平時差唔多,咁就唔洗太擔心,換底材就搞掂,因為呢個係一定係多塵

不過如果有上面其餘講過果D,就要注意,建議就睇醫生

建議唔好滴黑藥,除非你搞清楚佢真係唔係因底材而流鼻水

黑藥就唔算有大副作用,但一用就要完整個療程,不然會有抗藥性

同埋,其實鼻有泡泡GE話其實跟流鼻水也相距不遠了,除非你用水浸過令佢嗆鼻
作者: zr35505    時間: 2013-5-20 19:31
回復 bearbear 的帖子

咩都黑藥 ! 有無全名 !有無圖片 ! c兄 ....

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2