香港龜友論壇

標題: 【致謝】衷心感謝 alexwong2012 師兄的幫忙 [打印本頁]

作者: paulwai75    時間: 2013-5-27 00:29
標題: 【致謝】衷心感謝 alexwong2012 師兄的幫忙

事緣小弟於本月初發現所養的一對豹B(大B及細B),同時開始出現無精神、無食慾及經常訓覺既情況,其中細B甚至乎連浸水都不肯開眼,於是乎經過爬文後,決定PM尋找 alexwong2012 師兄(以下簡稱“師兄”吧)的幫忙…大細B打從10號開始,就交由師兄協助治療,由於知道師兄手上處理中的病龜也不是少數目,所以也不敢致電打擾師兄,只是在論壇上以PM的形式向師兄了解豹B們的病況…
上星期在論壇上師兄PM回覆告知大B已漸見康復,並看到上傳的短片,片中看到大B與“andygogo”師兄的一隻一同被餵食的情況,當時心裡感到非常開心,但是另一邊廂,也在擔心細B的病況…
今天登入論壇上,收到師兄的PM告知細B因病情持續,在前日終於支撐不住離世了,雖然我跟細B在家相處的時間只有短短三星期多,但是心裡也不是好受,始終它也是一條生命,無奈地…
在此,再次衷心地向這位功德無量的師兄致以萬二分的感激,感激師兄這兩星期多的悉心照料,深知師兄亦已盡了全力,在毫無任何利益的情況下,也能無私的付出精神、時間、藥物……師兄這種『我為人人』的精神,為眾多龜友的付出,小弟實在萬分敬佩!!

作者: 君臨天下    時間: 2013-5-27 00:37
功德無量
作者: joeyball    時間: 2013-5-27 01:34
R.I.P
作者: Andygogo    時間: 2013-5-27 01:54
睇左C兄呢段野令我有点想喊,兩隻去一隻返感觉是傷心,因为我真系好锡毎一隻龟,但AIex C兄同龟都是盡左力,留下来是我地要好好咁照顾我地愛嘅仔女!
作者: alexwong2012    時間: 2013-5-27 03:58
其實我都親手埋葬左有差不多7隻3.5cm,4cm豹B.爆蟲,感冒各式各樣都有,尤其是感冒BB好難醫............

多謝大家的支持.

作者: jefflamcy    時間: 2013-5-27 04:02
回復 alexwong2012 的帖子

我想問通常會係邊度葬?
早排我有隻走左
我驚葬係公園會比啲細路掘出黎
作者: alexwong2012    時間: 2013-5-27 04:07
回復 jefflamcy 的帖子

屋企樓下山邊啲公園,青山山腳.
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-27 04:09

o thank you
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-27 04:09

o thank you
作者: jason1111111111    時間: 2013-5-27 07:26

C兄以後多多加油
作者: ryoryoryo    時間: 2013-5-27 07:57
豹b真係難攪,要好多心機照顧,樓主等醫好大b之後要多加照顧
作者: turtlegod    時間: 2013-5-27 08:01
rip,有你咁既主人佢地已經好幸福架喇!!
作者: 602151    時間: 2013-5-27 08:53

Alex Ching功德無量,讚!
作者: alexwong2012    時間: 2013-5-27 15:04
jason1111111111 發表於 2013-5-27 07:26

C兄以後多多加油

一定會,多謝支持
作者: 兆輝J    時間: 2013-5-27 16:19
豹B夭折率好高
我依家每日都唔掉以輕心
RIP  T_T

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2