香港龜友論壇

標題: 露台可以養嗎? [打印本頁]

作者: alien8561    時間: 2013-5-30 23:05
標題: 露台可以養嗎?
請問各位師兄,如果我將龜龜放係露台養可以嗎?我見過有人係露台養,如果係要有咩設備?但大前提係無電制
夜晚同落雨要點做?

作者: hongie    時間: 2013-5-30 23:15
alien8561 發表於 2013-5-30 23:05
請問各位師兄,如果我將龜龜放係露台養可以嗎?我見過有人係露台養,如果係要有咩設備?但大前提係無電制{: ...

要小心有無遮陰位,無的話大熱天時好易曬死龜

作者: AsiaSky    時間: 2013-5-30 23:30
你個露台係點樣架?
有冇相睇呀?
作者: twbb    時間: 2013-5-30 23:57
無電可以拉拖板啫,最梗要你有無心幫佢地搞好d應有設施,因為養陸龜d裝備要唔小錢架(仲有醫療費),你要做好心理準備先,最後你都係想養嘅話,恭喜你,你選擇左一個好嗜好
作者: alien8561    時間: 2013-5-31 00:05
AsiaSky 發表於 2013-5-30 23:30
你個露台係點樣架?
有冇相睇呀?

普通一個露台 ... 要過兩日先可以補相 .... 唔好意思
我諗住放個龜箱係出面,想可以比到陽光佢曬 ...
但唔知點SETUP ......
最怕落雨唔知點好 ... 夜晚我又驚佢凍親 ...
我係想養歐洲陸龜
作者: alien8561    時間: 2013-5-31 00:09
twbb 發表於 2013-5-30 23:57
無電可以拉拖板啫,最梗要你有無心幫佢地搞好d應有設施,因為養陸龜d裝備要唔小錢架(仲有醫療費),你要做 ...

設施我唔怕 ! 我而家就係想攪好間屋先帶龜危返黎
有拖板可以防水嗎 ?
作者: twbb    時間: 2013-5-31 00:16
alien8561 發表於 2013-5-31 00:09
設施我唔怕 ! 我而家就係想攪好間屋先帶龜危返黎
有拖板可以防水嗎 ? ...

好似無電制係完全防水架喎,你要設計到可以遮埋塊拖板,我養水龜,陸龜嘅設備真係要再等高手指教喇
作者: 君臨天下    時間: 2013-5-31 00:30
嘜都冇點係露台養龜呀
作者: beejjb    時間: 2013-5-31 01:04
alien8561 發表於 2013-5-30 23:05
請問各位師兄,如果我將龜龜放係露台養可以嗎?我見過有人係露台養,如果係要有咩設備?但大前提係無電制{: ...

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=77026

爬多D文 對你有幫助..
作者: bbMANHO    時間: 2013-5-31 07:09
回復 twbb 的帖子

防水頭丫
作者: AsiaSky    時間: 2013-5-31 09:30
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=74024

Mine setting for your reference
作者: AsiaSky    時間: 2013-5-31 09:32
君臨天下 發表於 2013-5-31 00:30
嘜都冇點係露台養龜呀

一盆水&一個大山洞(遮陰處)搞掂啦
作者: AsiaSky    時間: 2013-5-31 09:38
我用普通拖版用膠袋包住/吊高/再用個兜冚住
長開50W射燈(放在龜箱)黑雨都冇事
24小時每15分鐘開15分鐘關加濕器

作者: ball    時間: 2013-5-31 13:51
可以我都係露台養

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2