香港龜友論壇

標題: 新手一問 , 食螺龜皮膚病問題? [打印本頁]

作者: globeseng    時間: 2013-6-21 23:13
標題: 新手一問 , 食螺龜皮膚病問題?

有2隻食螺龜養左大約一個月度, 最近兩個星期見到龜頭有一粒白點出黎龜腳部份明顯有紫色肉出左黎.想問問呢個情況到底係咩事?有冇咩方法可以根治? 同埋會唔會死嫁?

我試過跟上網同去水族館問老細, 佢地都建議用鹽水同用龜藥浸養. 試過後但問題仍然存在!

另外如果日常護理方面龜藥用邊隻好? thanks so much!!!! bros~

作者: ki0110    時間: 2013-6-22 01:00
精神嗎?有食野嗎?
作者: a2394822    時間: 2013-6-22 01:50
我隻食螺少左隻手指頭 唔知被其他龜咬 點系腐皮  發白  =  =
作者: globeseng    時間: 2013-6-22 02:43
回復 ki0110 的帖子

早兩日同佢地換左新龜缸, 佢地都好精神同幾鐘意落水, 同埋感覺比以前未換缸時活躍左. 食野方面都冇問題, 不過食量就好少!
作者: globeseng    時間: 2013-6-22 02:44
回復 a2394822 的帖子

睇睇下原來我有隻龜腳爪都好似少左一隻喎!!!
作者: twbb    時間: 2013-6-22 10:14
一粒白點只係好小事,你可以睇下呢個http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79435
作者: globeseng    時間: 2013-6-23 01:20
回復 twbb 的帖子

唔該哂,巴打!
作者: Healthy    時間: 2013-9-4 14:35
回復 twbb 的帖子

Thank you  ching!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2