香港龜友論壇

標題: 龜龜有奇怪紅點?! [打印本頁]

作者: tinatin7770    時間: 2013-6-24 00:01
標題: 龜龜有奇怪紅點?!
尋日同隻龜換水,無意間發現佢兩邊既...(應該係加拿大位-3-...) 入面有紅點,好似蕃茄皮痴左一塊係到禁本身我想試下睇下"了"唔"了"得走佢,但係佢極力反抗,影到相已經係盡左力 麻煩各位大大幫我睇下佢會唔會有咩皮膚病

作者: 龜大仙    時間: 2013-6-24 00:04
是否單獨養
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-24 00:18
回復 龜大仙 的帖子

係呀,得一隻...
作者: 賣魚仔    時間: 2013-6-24 02:32
生瘡?
作者: wel524    時間: 2013-6-24 10:19

似損左咁既, 會唔會個缸有野可以爬下爬下刮到??? 兩邊大約位置都有, 可能係爬某D野拮到??

查一查碘酒乾養, 應該會好番

作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 01:34
回復 wel524 的帖子

唔係掛...佢個屋企乜都無,唯一一樣野就係得我icon個舊石仔陪住佢..禁都會整親,重要係D禁既山卡啦位
碘酒有無話咩牌子嫁...唔該
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 01:35
回復 賣魚仔 的帖子

龜會生瘡嫁咩
作者: 龜大仙    時間: 2013-6-25 01:39
tinatin7770 發表於 2013-6-25 01:34

唔係掛...佢個屋企乜都無,唯一一樣野就係得我icon個舊石仔陪住佢..禁都會整親, ...

用聚維酮碘溶液對龜傷害較小
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 01:45
回復 龜大仙 的帖子

個名禁複雜既...金魚街有無得買嫁...??
作者: 龜大仙    時間: 2013-6-25 01:50
去漁佬水族就有呀
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 01:57
回復 龜大仙 的帖子

間野都係係金魚街嫁可...?((因為我唔熟呢d舖頭
作者: 龜大仙    時間: 2013-6-25 02:00
你去交易區睇漁佬水族有地址呀
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 02:05
回復 龜大仙 的帖子

搵到啦~~~唔該曬你呀
重想問一問,乾養呢..可唔可以比DD水佢(姐係低過佢傷口位置?),我怕佢口渴
作者: 龜大仙    時間: 2013-6-25 02:10
最好不要有水干養八至十小時再用隔夜水浸下
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 02:18
回復 龜大仙 的帖子

好啦好啦...比佢乾下啦
唔該曬
作者: wel524    時間: 2013-6-25 17:39
回復 tinatin7770 的帖子

會唔會係石仔不平滑,刮到???
碘酒咩牌子都得, 普通藥房買, 不過注意唔好滴到眼同俾龜食到, 最好用棉花棒浸濕哂, 再塗上紅左既位置, 食野前用水沖走先再落水
正如以下師兄所說, 聚維銅碘可以浸龜, 風險較低
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-25 20:26

我都係唔明點解禁大舊石佢可以左邊同右邊都損係禁山卡啦既位~0~....
師兄話個聚維銅碘我準備買...但係用法係開水浸龜定係查係傷口到...??
作者: wel524    時間: 2013-6-25 22:47

又或者會唔會俾野咬==!
兩樣都得, 用法可以參考: http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 8220&extra=page%3D1
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-26 01:33

禁隻野都好衰格,左右邊都咬同一個位
好詳細既用法~0~ 我會先試下直接查...但係應該都係唔得,我上次想捉住佢隻手都捉唔住,唔好話查藥
都係準備開水比佢浸吧
作者: wel524    時間: 2013-6-26 13:04

其實我之前有隻巴西都試過有D咁既野, 不過唔係兩邊, 得一邊有, E個位真係有D難搽,
我會先用兩隻手指(食指中指)夾住龜龜隻手, 通常夾住左龜龜隻手仔就唔多點郁,
可能龜龜覺得隻手有D依靠(無夾住果时,佢會猛力起勢爬),
如果佢仲猛力咁郁我諗唔好夾硬黎, 担心會整親手仔, 試下鬆下再夾多幾次,
佢可能會覺得有野靠住就無咁驚唔會亂爬, 夾住隻手之后,咁佢既頭同手之間位置就會露出黎,
尼個時候用另一隻手拿住沾左藥既棉花棒搽藥上去
(棉花棒最好預先浸滿哂D藥,咁一印上傷口,D藥就滲番出黎)

作者: tinatin7770    時間: 2013-6-28 01:56

原來可以禁...我上次幫佢影呢幾張相都就黎比佢抓死=3=...
禁想問下,如果想幫佢搽藥呢,係未要乾身幾個中,等佢傷口無水先搽,之後再比佢乾身禁樣做嫁?
作者: wel524    時間: 2013-6-28 13:41

我通常用紙巾抺一抺患處, 不過龜龜果個位應該好難抺到, 我果時就無抺, 通常食完野, 沖一沖身, 放一陣等佢FING乾少少, 再搽藥, 病情輕微搽完乾養一晚/半日乾養, 病情比較重eg爛肉果d, 就全日乾養, 每日浸1-2次水
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-28 23:40

喔喔0.0~我明白啦,唔該曬你呀
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-30 13:34

真係OMG~~~我尋日買完D藥水番去想幫佢搽,佢個傷口離奇地不見了
作者: wel524    時間: 2013-6-30 15:21

自行復原仲好拉,唔使用藥添, 真好
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-30 17:07

我又唔知佢係未真係好左...勁近睇之前傷口個位好似有一層好薄既白色野...但係又唔知係未佢好緊係新生既皮黎..比佢玩死啦!!!
作者: wel524    時間: 2013-6-30 22:14

照理會慢慢變番正常皮膚色, 白色要小心留意係咪會變成腐皮/爛肉, 唔係凹入去果D應該無咩問題, 可能係生番緊陣皮
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-30 23:07

我一陣再睇下..不過個位真係好難睇到..要同佢搏鬥5分鐘先睇到一眼
作者: wel524    時間: 2013-6-30 23:22

我屋企有隻龜都好鬼衰, 就算掂佢個頭都唔縮, 係都要fing腳fing手, 又抓到好痛又fing哂d水上面 火都黎埋~
作者: tinatin7770    時間: 2013-6-30 23:54

我尋日可能對佢太暴力...我放低左佢之後佢有一刻係勁驚我...個下心都碎埋..明明係我禁辛苦想佢好
作者: wel524    時間: 2013-7-1 00:40

唉...諗番起通常病過既龜都有新改變, 有D係好, 有D係唔好, 不過日子慢慢咁過, 佢地係會FEEL到,龜有靈性, 總有一日佢會明白,
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 00:46

我尋日就係搞左佢好奈都唔掂,正想放棄佢無啦啦放鬆曬d手手腳腳,任我搽,但係我一放番低佢就勁驚
作者: wel524    時間: 2013-7-1 00:49

有時太難搞, 試下向住佢爆粗....講笑 係講野先O岩~ 或者放低下,俾佢冷靜下會好D~
又或者溫柔D, 捉住佢隻手仔傾下計, 可能佢會有計傾, 俾你搞一陣
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:01

尋晚我差唔多樣樣做齊 佢連手仔都唔比我掂!!!!真係比佢激鬼死
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:03

呀...我突然醒起...你推介個隻藥水呢,可唔可以拎黎幫舊石頭消毒嫁??
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:03

呀...我突然醒起...你推介個隻藥水呢,可唔可以拎黎幫舊石頭消毒嫁??
作者: wel524    時間: 2013-7-1 01:05

包括用粗口鬧佢
作者: wel524    時間: 2013-7-1 01:06

聚維銅碘?? 可以拎黎浸野, 包括浸龜, 要注意份量~
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:06

假設性既問題我係唔會回應的
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:07

good~~~~佢舊石唔知做咩成日都好似有d青苔係上面禁..但係我明明次次換水個陣都有刷..
作者: wel524    時間: 2013-7-1 01:08

果然係有
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:08

我好斯文,唔識咩叫粗口...哈哈
作者: wel524    時間: 2013-7-1 01:10

應該係D水太多養份(即係太污糟)
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:12

......可能係我太懶換水
我重以為每次都幫佢刷,就可以刷走每次我既懶惰添
作者: wel524    時間: 2013-7-1 01:15

咁大隻巴西, 如果無用濾水, D水可能半日就發臭, 竟然頂得順, 如果係我, 我屋企有個家人警報系統, 咁臭唔換會俾人鬧到PK, 起碼要 一日換一次水, 兩三日真係頂龍

其實有無用濾水????
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 01:22

無呀...我屋企人都好敏感,如果太臭都會鬧我要換..但係佢又真係唔係成日都好快整到d水污漕曬喎..當然我見到d水變曬色就一定會換啦,唔係會病嫁
作者: wel524    時間: 2013-7-1 01:27

沒錯~ 我覺得都係睇情況, 隻隻龜唔同, 食野都有影响, 特別食魚,蝦乾果d好快臭, 淨食糧就好d, 糧都有分別, 睇色同嗅味先諗下換唔換

一定會換啦,唔係會病嫁 ----> 完全同意, 浸住污糟水, 真係好鬼易有皮膚病, 偷雞唔到蝕咋米~ 有時一皮膚病有排醫, 辛苦到爆
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 21:34

係,我呢隻龜係好細個個陣好多病...眼炎,感冒到肺炎都有...不過都好得番,我而家照顧佢都小心左好多,唔想佢再病
作者: wel524    時間: 2013-7-1 22:08

細個多病, 可能大隻左, 體質好就少d病, 加油~~ 祝龜龜健健康康, 精神活潑
作者: tinatin7770    時間: 2013-7-1 22:45

我成日覺得佢病過禁多次都好番,可能有抗體 但係佢真係食到勁肥...但係又好少見佢有便便,但係又成日都爬爬爬要食野..真係有D擔心...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2