香港龜友論壇

標題: 細龜咬大龜 [打印本頁]

作者: hauyee1996    時間: 2013-7-2 19:03
標題: 細龜咬大龜

係新手區個到我講過細龜咬大龜既。。>http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=80374&fromuid=12667
我想問大龜個傷口應該點處理丫?
大龜V

佢隻腳。佢比細龜咬完又冇流血。但就冇平時咁活躍

細龜V ((我幫佢影相個陣。佢連我都咬。

作者: dpok33456    時間: 2013-7-2 19:07
你有冇幫你隻大龜個傷口滴藥水???我驚佢個傷口會發炎
作者: hauyee1996    時間: 2013-7-2 19:10
回復 dpok33456 的帖子

要滴咩藥水
我唔識呢D野T.T
作者: dpok33456    時間: 2013-7-2 19:12

回復 hauyee1996 的帖子

平平地,你可以買支龜精靈 20蚊左右, 或者買支碘酒。你要盡快買,我見你隻龜個傷口都幾嚴重。另外,你需要將兩隻龜分開養,否則可能會繼續咬。
作者: hauyee1996    時間: 2013-7-2 19:16

..我要聽日先買到T_T...我分開左佢地嫁啦
作者: chim    時間: 2013-7-2 19:43

買完滴傷口, 之後乾養1個鐘...
作者: hauyee1996    時間: 2013-7-2 20:49
chim 發表於 2013-7-2 19:43

買完滴傷口, 之後乾養1個鐘...

OKK...一個鐘之後就掂的水?!
作者: dpok33456    時間: 2013-7-2 21:13
hauyee1996 發表於 2013-7-2 20:49
OKK...一個鐘之後就掂的水?!

1個鐘我覺得唔夠,如果係我,我會乾養一晚,之後第2日比佢游15分鐘水 食D野飲小小水,再滴藥繼續乾養,直到好返為止
作者: hauyee1996    時間: 2013-7-2 21:37

OK....我會小心嫁
作者: 龜龜ying    時間: 2013-7-3 14:10

小龜龜好惡喔~~~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2