香港龜友論壇

標題: 今朝帶可可落公園曬太陽,點知… [打印本頁]

作者: coco123    時間: 2013-7-7 20:35
標題: 今朝帶可可落公園曬太陽,點知…
……點知佢比缸外既花草樹木吸引,一味掛住爬 不斷想搵出路逃走。同佢曬左一粒鐘,得2分鐘係静静地曬, 浪費哂啲陽光 我想問下各位師兄師姐,你地帶龜龜落街曬太陽會用咩載住佢地?我是否不應該用玻璃缸同龜龜曬太陽?
作者: MichaelL    時間: 2013-7-7 20:46
拎埋玻璃缸落街
用個膠兜加 少少水比較方便WO
作者: seamus    時間: 2013-7-7 20:49
如果太陽太猛烈,不建議你隻苗哂咁耐,15分鐘夠哂,如果外出唔好帶玻璃缸,一來重二來怕整爛,買個大膠箱外出好d ,仲有記得加水呀!苗無水哂好快回歸天堂
作者: coco123    時間: 2013-7-7 21:14

我個玻璃缸好細架咋!7寸長5寸闊,我有比水佢浸到殼邊架,而且今朝啲太陽一陣陣,話就話曬左一粒鐘,其實得半個鐘,我下次都係用個膠盤仔加啲水加舊石算了!
作者: 朱囝骨    時間: 2013-7-7 21:58
帶多支水好D
作者: twbb    時間: 2013-7-7 22:43
走佬係龜龜嘅天性,佢地靠空氣溫度嚟調節體溫,陽光照到就可以(無玻璃阻隔),係携帶途中唔好加水,因為搖嚟搖去會有機會濁親可可,可大可小,安定左先放水,走嘅時候倒水,但避免太猛烈,一般早上七至九至好(半個鐘足夠),另外返到屋企唔好立刻加水,因為佢啱啱曬完太陽體溫仲好高,比佢係室內休息一個鐘調較返室溫先再加水比佢啦
水缸就算唔重都易爛,所以我覺得用膠兜會好d,一般普通膠兜30cm長嘅都係三.四十蚊到
作者: turtle333    時間: 2013-7-7 22:48
回復 coco123 的帖子

去吉x島,果度D膠箱很便宜啊
作者: sunshiny2012    時間: 2013-7-22 18:16
我發覺早上太陽都係斜曬過來, 我用膠箱咪隔住晒D UVB,
我應該用咩放傻龜曬好?唔該
作者: MichaelL    時間: 2013-7-22 18:33
回復 sunshiny2012 的帖子

聚甲基丙烯酸甲酯(Polymethylmethacrylate,簡稱PMMA,英文Acrylic),又稱做壓克力或有機玻璃,在香港多稱做阿加力膠,具有高透明度,低價格

普通玻璃只能透過0.6%的紫外線,但PMMA卻能透過73%。PMMA不能濾除 紫外光 (UV)。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2