香港龜友論壇

標題: 新龜隔離問題+食量問題 [打印本頁]

作者: 柚子    時間: 2013-7-14 18:24
標題: 新龜隔離問題+食量問題
想問下通常新龜"睇落冇事"要隔離幾耐? 半日夠唔夠?定係要等佢肯食野先放埋去其他龜度?
------------------------------
順便問下, 岩岩買果d細細隻既BB龜, 肯食野時 通常食幾多先岩?
我驚餵得過量

作者: 908a    時間: 2013-7-14 19:01
通常新龜驚傳染病多D.單獨養幾日冇問題先混合..BB龜.一日餵兩次小量.養洛你自己知道份量..
作者: 柚子    時間: 2013-7-14 20:19
908a 發表於 2013-7-14 19:01
通常新龜驚傳染病多D.單獨養幾日冇問題先混合..BB龜.一日餵兩次小量.養洛你自己知道份量.. ...

冇問題係指肯食野, 肯郁?
作者: 808204    時間: 2013-7-14 20:37
回復 柚子 的帖子

半個月至一個月
作者: 柚子    時間: 2013-7-14 20:40
808204 發表於 2013-7-14 20:37
回復 柚子 的帖子

半個月至一個月

嘩, 要咁耐!
作者: 808204    時間: 2013-7-14 20:50
回復 柚子 的帖子

正式檢疫要一個月起碼
作者: 柚子    時間: 2013-7-14 21:19
808204 發表於 2013-7-14 20:50
回復 柚子 的帖子

正式檢疫要一個月起碼

明白, 唔該晒 !!
作者: neoman    時間: 2013-7-14 22:32
檢疫期間需要落乜藥嗎
作者: khip    時間: 2013-7-14 23:51
柚子 發表於 2013-7-14 18:24
想問下通常新龜"睇落冇事"要隔離幾耐? 半日夠唔夠?定係要等佢肯食野先放埋去其他龜度?
------------------- ...

新龜到手處理方法

1. 分缸隔離,給予獨立游水和平台休息。
2. 評估原有既動物大小及品種,考慮清楚是否適合一起居住
3. 留意大便及龜隻狀態,確保健康生猛才考慮轉缸,因為轉缸後環境改變佢有機會拒食一段時間。

我自己既處理方法,

用一個普通水族店賣的有平台有斜台既膠兜仔(仲有條假樹個種)將龜苗隔離,收埋佢係四邊有雜物既地方等佢睇唔到我。

首日會夜晚擺俾糧過夜睇佢,第二朝先換水倒糧,如果第一日唔食試埋第二日都係咁,我就會隔3日先再俾糧過夜睇佢反應,如是者直到佢開口為止,期間如全唔理佢(除左每朝換水時睇睇佢情況)。

直到佢開口後,再觀察佢進食情況及反應,份量可以由少至多慢慢增加,保持每日進食,到佢反應好,有糧即食才放入同一缸內。

作者: 柚子    時間: 2013-7-15 02:00
另外仲想問下隻舊龜嘔白泡會係咩事?><

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2