香港龜友論壇

標題: (已完全出殼,加左相~)自家龜B出殼啦~蛋B [打印本頁]

作者: wel524    時間: 2013-7-17 12:34
標題: (已完全出殼,加左相~)自家龜B出殼啦~蛋B

尋日朝早開始, 蛋表面出現愈黎愈多橫直裂紋, 看似龜B快出殼了~

今日計埋孵左67日, 其實應該差唔多出殼~ 好緊張

剛才去睇, 發現有一隻蛋 有蛋汁流出, 以為濕度高爆蛋,

但係照燈睇到隻B 郁, 好似想出黎咁?

因為上網睇資料話最好等隻龜B自己出殼會健康D,
另一方面又睇過話出殼可能要兩/幾日時間, 如果太耐唔出要幫佢出殼, 唔係可能會焗死

而家我打算又得佢, 等佢自己出黎, 費事手多多啦~

請問有經驗既C兄C姐, 咁既情況係咪靜候佢自己出黎就得 ??

衷心感謝~~~

哈哈, 有興趣既C兄C姐, 請移玉步到以下睇相:
17/7既相: P.1 10樓新增左D相, BB 已經準備爬出黎啦~~
18/7既相: P.3 50樓
19/7既相: P.4 65樓 (多圖)

孵化期間既POST, 就係E兩隻蛋既其中一隻(蛋B果隻):
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=78595

就係近鏡果隻(即係之前蛋B果隻), 右手邊蛋底既裂縫流汁

拎左出黎睇, D蛋汁抺唔走好傑==

超低清影片:

照燈隻龜B响裏面郁下郁下, 直頭好似想出黎咁
[youtube]XB5vqk3a8p8[/youtube]

作者: 11132    時間: 2013-7-17 12:46
好濛,睇到眼花
作者: wel524    時間: 2013-7-17 12:47

回復 11132 的帖子

CHEAP相機 加 在下技術欠奉 無計啦, 只係拍到低清片, 將就下~ 睇相好D~
作者: wel524    時間: 2013-7-17 13:27
回復 11132 的帖子

哇... 而家再去睇, 伸左隻手出黎啦,
不過未見到佢真面目, 好似有D怕醜, 陣間加相~

唉, 放左佢個箱係枱, 佢嚇到又伸番隻手入去蛋裏面,
好在頭先影左相~
作者: JoeK    時間: 2013-7-17 13:29
好得意呀!
作者: Miai    時間: 2013-7-17 13:40
快D去拍底他出世啦~~~,好期待呀~~~^^
作者: wel524    時間: 2013-7-17 13:43

回復 Miai 的帖子

佢好怕醜呀, 見到佢伸隻手仔出黎, 又縮番入去殼裏面,
而家伸左隻牙仔同個頭出黎, 好似未開眼喎~
我等緊佢自己出黎, 拎隻爸爸媽媽佢睇佢, 兩老好似好好奇咁起勢盅個頭吼埋去

等佢出左黎先拍下D低清片

作者: Miai    時間: 2013-7-17 13:45
回復 wel524 的帖子

個阿爸媽咁搞笑@@

希望BB快快爬出來啦
作者: neillam    時間: 2013-7-17 13:49
如果日子夠出吳到殼,可以考慮人工出殼,但仲有旦汁?似未得bor!你睇情況再決定。大陸有d分享話粒旦孵左8x日都未出殼,最後原來出吳到殼左死
作者: wel524    時間: 2013-7-17 13:55

回復 neillam 的帖子

哈哈, 加緊相, 多謝意見, 我諗唔使担心, 因為已經咁既樣.....

伸左隻手出黎, 數到有四隻手指 好似有少少怕醜, 未見到佢廬山真面目~

有D怕醜, 又縮番隻手入去, 可能尼邊打雷嚇親佢
不過見到佢伸左隻蛋牙出黎, 仲未見到佢對眼仔呀

帶左媽媽去睇B, 好鬼好奇, 勁盅個頭埋佢, 我隻手俾佢抓到好痛, 又要影相, 好辛苦

爸爸都好鬼好奇, 又係勁盅個頭埋去

作者: wel524    時間: 2013-7-17 14:04

回復 JoeK 的帖子

十樓加左相, 真係好鬼得意
作者: 602151    時間: 2013-7-17 14:20
wel524 發表於 2013-7-17 13:43
回復 Miai 的帖子

佢好怕醜呀, 見到佢伸隻手仔出黎, 又縮番入去殼裏面,

我好想兩老知唔知d仔女係佢地有份生既呢??
作者: wel524    時間: 2013-7-17 14:22
回復 602151 的帖子

我覺得媽媽好似知, 因為孵化期間我間唔中帶佢睇下D蛋, 同埋拾走果時, 佢望住我拎走~
反而, 爸爸傻傻下咁, 我諗未必知
作者: 602151    時間: 2013-7-17 14:27
好期待bb能夠順利出世
作者: wel524    時間: 2013-7-17 14:29

佢好似好ENJOY係裏面咁
仲未肯爬出黎, 又係見到D手指同隻蛋牙
作者: 602151    時間: 2013-7-17 14:31

可能bb覺得响蛋裡面好有安全感,唔敢走出去住,有無辦法搵到d龜糧/媽媽引佢地出嚟?
作者: wel524    時間: 2013-7-17 14:33

可能係, 打算順其自然~ 而家放係抬搵張紙巾遮一遮得閒目及下咋~
見到佢隻蛋牙, 我覺得佢可能原本想伸隻手爬出黎,
之后被我嚇親無出黎, 就伸個頭出黎抖下氣
作者: 602151    時間: 2013-7-17 14:36

唔好俾bb feel到有人望實佢/响蛋殼外,唔係既話bb更加唔敢出嚟
作者: wel524    時間: 2013-7-17 14:37

..........真係有D担心, 不過都唔敢去搞佢

E個時候最O岩寫BLOG先

作者: mblack    時間: 2013-7-17 15:02
好緊張呀ching, 有新料快d update 我0地呀!!
作者: Miai    時間: 2013-7-17 15:04
我想問你你橙色個個照燈係咩來?

你在那買GA?又會照到BB咁神奇GE?

作者: wel524    時間: 2013-7-17 15:15

回復 mblack 的帖子

當然~ 隻龜B好怕醜, 到而家都未肯爬出黎
而家都係偷偷咁目及佢~ 佢仲好似好ENJOY响蛋入面, 淨得伸左D手指同蛋牙出黎~
真係好緊張好似無郁過咁, 唔通嚇死左, 而家唔敢搞佢~
作者: mgw1119    時間: 2013-7-17 15:15

等咗你好耐,終於有post啦!期待
作者: wel524    時間: 2013-7-17 15:19

回復 Miai 的帖子

哈哈, 果部就係NOKIA出品既......................................................................................................................................................... C7 手提電話, 簡單D講就係電話DL左APPS既手電筒功能
沒錯, 正如你所想, 手提電話梗係電話舖頭買 係咪突然覺得電話好好用呢~~
作者: Miai    時間: 2013-7-17 15:21

哈哈原來係咁,我個部三星S2都有裝手電筒XD

我個3只野仲細未生蛋

到時真係有蛋出要請教你啦XD
作者: wel524    時間: 2013-7-17 15:24
回復 Miai 的帖子

唔敢當, 而家隻野都未肯爬出黎
都唔知係咪嚇死左
大家多多指教~
作者: wel524    時間: 2013-7-17 15:25

回復 mgw1119 的帖子

哈哈, 我都等左好耐, 仲有隻蛋A未肯出黎,
不過睇個樣都快啦, 可能尼一兩日~
多謝支持~~

作者: Miai    時間: 2013-7-17 15:28

@@留意實佢仲有無爬出來,必要時人工出殼,再唔係無咩經驗打去問下中蜂兄他們啦,他們有自家繁殖,經驗多D,我自有時唔明都打電話給他們問下
作者: JoeK    時間: 2013-7-17 15:28

期待破旦而出照
作者: wel524    時間: 2013-7-17 15:32
回復 Miai 的帖子

多謝C姐意見, 暫時想順其自然, 愈搞佢愈担心整親佢@@~
作者: wel524    時間: 2013-7-17 15:34
回復 JoeK 的帖子

我都好期待, 愈諗愈緊張
作者: joeloklok    時間: 2013-7-17 16:33
wel524 發表於 2013-7-17 15:34
回復 JoeK 的帖子

我都好期待, 愈諗愈緊張

希望一切順順利利啦字裡行間完全感受到你既心情 等緊你好消息呀
作者: www    時間: 2013-7-17 17:19
wel524 發表於 2013-7-17 15:19
回復 Miai 的帖子

哈哈, 果部就係NOKIA出品既......................................................... ...

hello ching, would u mind to tell me which apps u dl?? i can't find it (if i'm not use nokia can i dl?) tks!
作者: wel524    時間: 2013-7-17 17:49

回復 www 的帖子

NOKIA機?? 如果係nokia 用OVI SERCH 'Flashlight Extreme' , 有sos功能添~
作者: wel524    時間: 2013-7-17 17:52
回復 joeloklok 的帖子

出左殼之后, 又開始担心龜苗易病, 特別草苗易有皮膚病@@
作者: 忍者龜工人    時間: 2013-7-17 18:58
好期待呀~
作者: 阿Sing    時間: 2013-7-17 19:08
支持本地繁殖!
呢隻苗一定可以自己出殻,所以你最好唔攪佢!
佢個肚可能仲有少少旦黃,強行出殻整穿左可能有風險!
作者: wel524    時間: 2013-7-17 19:48
回復 阿Sing 的帖子

多謝C兄專業意見~ 而家放心好多, THX~
希望聽日見到佢自己出黎^^ 好期待~
作者: 阿Sing    時間: 2013-7-17 20:09
wel524 發表於 2013-7-17 19:48

多謝C兄專業意見~ 而家放心好多, THX~

唔洗客氣!其實我一D都唔專業,一齊分享下繁殖經驗共同學習下啦!
作者: wel524    時間: 2013-7-17 20:14

咁謙呀, 點都好, 多謝哂C兄寶貴既意見, 而家真係放心好多
作者: kamkamkaka    時間: 2013-7-17 21:45
好期待呀
作者: tortoisebo    時間: 2013-7-17 22:25
好得意
作者: nicktong    時間: 2013-7-17 22:37
恭喜恭喜
作者: wel524    時間: 2013-7-17 22:44
回復 tortoisebo 的帖子

得意到爆 佢頭先收埋隻手,又伸番隻手仔出黎
不過到而家仲未見到佢個樣
作者: 赤天風    時間: 2013-7-17 23:26
好緊張期待中呀
作者: joeloklok    時間: 2013-7-17 23:32
wel524 發表於 2013-7-17 22:44

得意到爆 佢頭先收埋隻手,又伸番隻手仔出黎

為左紀念,第1隻自己養啦
作者: wel524    時間: 2013-7-18 06:55

哈哈, 第一隻已經預左自己養, 未出世果時已經改埋名
未出世果時一個名, 出殼之後一個名, 成熟之后又一個名
作者: joeloklok    時間: 2013-7-18 07:33
wel524 發表於 2013-7-18 06:55

哈哈, 第一隻已經預左自己養, 未出世果時已經改埋名

咁花心架,婆婆咁結論叫咩?
作者: wel524    時間: 2013-7-18 07:37

哈哈, 未出世果時咪就係一隻龜蛋, 個名就叫 '龜蛋+(最憎果個人既名)'
出殼之後果個就係乳名, 等佢爬出黎之后先開估, 等你心思思
長大之后, 知道佢男女果時, 男既就改個威猛D既名, 女就改個可愛D既名
作者: wel524    時間: 2013-7-18 08:02
wel524 發表於 2013-7-18 07:37

哈哈, 未出世果時咪就係一隻龜蛋, 個名就叫 '龜蛋+(最憎果個人既名)'

一大朝早伸長隻手仔出黎, 個頭仔又淨得露隻蛋牙出黎

蛋殼上方拍攝, 見到隻手有D白色既紋, 直頭係一隻草龜手

隻草B移個頭既方向對正我既方向, 真係一隻八卦龜~

作者: mblack    時間: 2013-7-18 08:55
wel524 發表於 2013-7-18 08:02
一大朝早伸長隻手仔出黎, 個頭仔又淨得露隻蛋牙出黎

比之前又出多0左喇, 睇來好快出來喇!
龜蛋加油!
作者: beejjb    時間: 2013-7-18 09:12
好得意
作者: mgw1119    時間: 2013-7-18 11:01

好想見到破殼走出黎個樣
作者: s205055    時間: 2013-7-18 12:09
好緊張呀
作者: joeloklok    時間: 2013-7-18 12:30
加油呀龜蛋
作者: wel524    時間: 2013-7-18 12:38

回復 mgw1119 的帖子

而家擰左塊面出黎對住我, 不過仲未爬出黎, 佢好似只係聽到聲未開眼(佢黑麻麻, 我睇唔清佢既眼珠)
成日睡濛濛咁, 有時手郁郁, 勁得意

作者: wel524    時間: 2013-7-18 13:16

hello, 今個周日得唔得閒一齊曬龜呢?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=81118
作者: Uncledash    時間: 2013-7-18 13:50
正呀正呀,俾著係我就用三腳架仔放部相機係度隊住佢拍片,哈哈
作者: wel524    時間: 2013-7-18 15:49

回復 Uncledash 的帖子

屋企有相機專用既小型三腳架, 不過唔想嚇親佢, 所以諗諗下都係唔好拍...
而家佢都幾八卦, 我終於見到佢隻眼珠仔, 發現佢成日係度偷望我
作者: kittyapple38    時間: 2013-7-18 15:53
哎呀~~~好得意~~~有隻手仔..hahahha~加油加油!! 一定可以順利出世架~
作者: alexwong2012    時間: 2013-7-18 16:47
好緊張呢
作者: 602151    時間: 2013-7-18 18:42
希望龜b快d出嚟
作者: wel524    時間: 2013-7-18 19:36

隻龜b仲扒係殼裏面好似好享受咁
不過而家見到佢ma大眼望住我, 有時又伸隻手仔出黎, 勁可愛
不過眼紋只係見過一次咋, 好想知佢個身係點既樣~
作者: wel524    時間: 2013-7-18 19:39
回復 alexwong2012 的帖子

隻龜b仲好似好優哉悠哉~用蛋殼托住塊面又伸隻手仔出黎望住我,
之后又眼濛濛恰眼訓, 成日掛住訓~ 好似無咩想出黎咁
真係好緊張, 想佢快d出黎
作者: wel524    時間: 2013-7-19 02:33

這小伙子真可惡, 搞個半夜2:18分左右出殼, 欠揍嗎? 正想去睡
先上相, 片太模糊, 試試看~

大家係咪緊張左好耐呢
首先, 我鄭重宣佈我已經幫佢改左名啦~~
哈哈, 大家估下叫咩名, 睇哂相之后會開估~ 估中無獎~

一出殼, 個PAT 對住我

留意有條絲連住隻龜, 好嘔心, 成陣腥味

睇到個殼啦~ 之前仲諗龜B會唔會遺傳到媽媽白板既錯甲, 睇過之后好靚仔/囡, 全身黑麻麻~

匿埋一邊伸懶腰~ 擰咩面~ 隻蛋牙仲係度~

睇下底板點先~ 哇...仲未收肚臍, 你仲咩咁快出黎呀~
好担心佢個肚臍會感染發炎
底板似爸爸黑仔多D, 一D都唔似白板BB果時~
想睇番白板BB果時底板, 可以睇番 http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=42657,
以前已經分享過~ 係咪一D都唔似尼~

之后諗起, 想記低龜龜大小, 因為佢太活躍四圍騰, 費事用尺度,
求其拎左D銀仔對比下, 似乎同5毫子差唔多~

打算繼續用E個箱養住先, 收左肚臍先用番之前想用果個高低箱~

跟住, E隻野繼續四圍騰, 一D都唔怕人, 勁活躍
响度跳舞咁, 又係度玩尾仔, 又爬高高~
真係担心佢咁玩法會唔會斷尾

一陣就坐左係度 唔通隻腳仔軟

條尾屈到就快90度

變左蜘蛛俠~~ 黏左係個邊十零廿秒唔郁~

定左一陣間, 真係全身都黑麻麻, 好鬼似爸爸黑仔BB果時

又玩咩呀, 舉高腳痾尿????仲要HOLD左十秒左右~

之后行左去讀字典, 咁快就想去讀書

E張睇清個頭紋, 我覺得似媽媽白板, 粗線條一D

扮青蛙????

又痴左埋牆, 又想扮蜘蛛俠 個肚臍咁HI法, 好担心會磨損
豬籠草, 你唔好咁嚇我好無~

睇到E度, 大家應該知龜B叫咩名~
無錯~ 隻龜B 就係叫'豬籠草', 同E輯相完全無關係, 因為一早已經諗定
大家係咪一路睇相, 一路聯想佢個名呢, 恭喜你! 中計啦~ 呵呵呵~

最後拎起 豬籠草 訓左69日既屋企, 笠黏黏, 成陣腥味, 勁嘔心
點解 豬籠草可以响裏面咁耐==!

整體黎講, 我覺得佢既性格, 外貌, 底板 都好似佢爸爸黑仔, 只有頭紋似媽媽白板,
我諗好大機會係囝囝~ 一D都唔怕人, 勁痴人,

勁活躍, 已經係箱入面成日爬上爬落, 爬到PAN PAN聲, 翻天覆地~
佢直頭當左我係佢阿媽咁, 成日走過黎望住我, 勁Q

估唔到E隻蛋B 比果隻蛋A更早出世, 其實 蛋B 比 蛋A 遲5分鐘左右由母體排出~

隻蛋A 仲未有出殼蹟象, 尋日照燈見到佢郁, 希望大家為佢打打氣, 加加油

另外, 在此多謝各位一直以來既支持, 大家一齊見證左咁重要既一刻~

由收蛋開始孵化至出殼, 體驗生命既奧秘, 生命是得來不易~

希望大家更珍惜牠們寶貴的生命~

再附上 超低清 出殼影片:
[youtube]b_ZO0LSrueA[/youtube]

謝謝耐心觀賞~~

作者: 602151    時間: 2013-7-19 07:15

恭喜你!
祝豬籠草快高長大、大食活潑!
亦祝福另一隻bb快d平安出世

作者: Ahbold    時間: 2013-7-19 07:53
好感動!龜B終於出嚟!仲咁健康活潑,真係恭喜曬!
作者: Miai    時間: 2013-7-19 10:53
恭喜你呀~~~

等肚臍收左買D開口糧比佢食啦~
作者: bb7628    時間: 2013-7-19 11:01
恭喜ching
祝豬籠草快高長大,健健康康!
作者: siumaiguy    時間: 2013-7-19 11:09
肚臍都係收唔到留低個洞係到
就要小心有蟻爬打去咬佢啦
作者: 忍者龜工人    時間: 2013-7-19 12:12
第一次見初出生龜b~ 好可愛!!! 希望豬仔快高長大~
作者: s205055    時間: 2013-7-19 12:31
恭喜哂
作者: JoeK    時間: 2013-7-19 12:33
恭喜!祝健康成長!
作者: alexwong2012    時間: 2013-7-19 12:44

作者: mgw1119    時間: 2013-7-19 14:17

終於見到啦!好感動
作者: Uncledash    時間: 2013-7-19 14:39
添丁發財呀

肚臍唔係出左先收架咩?
作者: wel524    時間: 2013-7-19 17:51
回復 Miai 的帖子

哈哈~ 一早已經買左啦~
作者: kitchai1228    時間: 2013-7-19 17:55
睇見都好開心

作者: 呀豆    時間: 2013-7-19 18:05
恭喜哂啊,,,好得意呀!!
要長高長大啊
作者: wel524    時間: 2013-7-19 18:06
回復 kitchai1228 的帖子

係呀, 佢而家仲成日走過黎聊我, 勁Q
作者: wel524    時間: 2013-7-19 18:10
回復 Uncledash 的帖子

多謝, 發財幾時到
之前上網睇過正常果D會等到收左肚臍先出黎,
不過都睇過好多資料話出黎先收, 會有感染發炎致死風險
作者: kitchai1228    時間: 2013-7-19 18:13
wel524 發表於 2013-7-19 18:06
回復 kitchai1228 的帖子

係呀, 佢而家仲成日走過黎聊我, 勁Q

繼續等你update佢既成長報告
每隻龜既性格都唔同
呢隻睇黎好動型
作者: taylortin    時間: 2013-7-19 20:07
恭喜哂~~!@期待另一隻旦旦快D出埋世, 豬龍草有個伴
作者: wel524    時間: 2013-7-19 20:13
回復 taylortin 的帖子

已經諗定個名, 隻蛋前日開始變輕, 今日見到愈黎愈裂, 應該好快, 可能聽日
作者: wel524    時間: 2013-7-19 21:13
回復 siumaiguy 的帖子

多謝C兄提醒, 會密切留意
作者: ccoobb    時間: 2013-7-19 21:17
祝順產~~
作者: chim    時間: 2013-7-19 21:20
恭喜晒...佢好可愛....
作者: wel524    時間: 2013-7-20 00:54
回復 chim 的帖子

呵呵~ 多謝~ 花雞都好可愛, 遲D會唔會考慮生小花雞??
作者: chim    時間: 2013-7-20 21:39

要幫佢娶老婆先...
作者: mblack    時間: 2013-7-21 01:45
wel524 發表於 2013-7-19 02:33
這小伙子真可惡, 搞個半夜2:18分左右出殼, 欠揍嗎? 正想去睡
先上相, 片太模糊, 試試看~

㤗喜!屋企又添丁喇!
真係登Ching 高興!
作者: kashell    時間: 2013-7-22 01:33
萌死我哪~~~

師兄用咩野seeting 可以 tum 到佢地生蛋?可唔可以分享下
作者: tom5985    時間: 2013-7-26 21:47
另一隻依家點???好期待!!!
作者: tom5985    時間: 2013-7-26 21:48
仲有祝你既龜BB健康長大
作者: wel524    時間: 2013-7-27 12:55
回復 tom5985 的帖子

已經出殼了, http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=81957, 謝謝關心
作者: wel524    時間: 2013-7-27 13:00

哈哈, 尼幾日隻白板又生左最少半打, 尼幾日見到個箱有好多蛋殼, 隻龜自己食番,
不過今朝隻龜望住一隻完整既蛋, 似乎係留俾我收, 仲未知有無受精,
有兩隻孵緊預計下個月出世(不過情況不樂觀, 本身隻蛋有d缺撼),
反而今朝完整果隻有機多d
作者: mblack    時間: 2013-7-27 13:53
wel524 發表於 2013-7-27 13:00

哈哈, 尼幾日隻白板又生左最少半打, 尼幾日見到個箱有好多蛋殼, 隻龜自己食番,

嘩,又嚟,真係可喜可賀喇!
作者: wel524    時間: 2013-7-27 14:12

有1隻孵左1個月既蛋剛剛照過已經識郁, 仲要係勁郁, 睇黎又係一隻活潑既龜仔
作者: mblack    時間: 2013-7-27 23:15
wel524 發表於 2013-7-27 14:12

有1隻孵左1個月既蛋剛剛照過已經識郁, 仲要係勁郁, 睇黎又係一隻活潑既龜仔 ...

活力小子!!
作者: wel524    時間: 2013-7-28 08:41

哈...咁似馬名

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2