香港龜友論壇

標題: 養左甘耐龜..忽然間好似明養龜的樂趣甘! [打印本頁]

作者: 豆腐玉女    時間: 2013-8-14 04:28
標題: 養左甘耐龜..忽然間好似明養龜的樂趣甘!
唔知大家鐘意的係咩龜尼??水龜?箱龜?or陸龜啊?
我就3個類型都養過,我一開始都係養水龜先架!因為平均的價較平,
不過果時都係小學的事..我種記得有唔小的巴西都係死係我手!
諗番起都心痛,之後有一年都冇養野,直到我中學啦,又冇啦啦養反
有一排我係咩都養一餐,最後有個中心點:就係龜龜啦!haha
冇計啦,又係冇咩錢,就入左2隻草養,之後就有反下工甘,(月)養(月)多
最多果時有21隻水龜....比啊媽話臭,要我放左佢地!都唔係好想的啦!
但係都冇計~最後放晒水...除左果2隻草我唔捨得放..因為真係又細細開始養
仲有一隻石金都冇放的..隻石金我又唔知點解我冇放到...
但係..我屋企人景然鐘意陸龜...加上自己依加有反工..有小小錢可以養到的!
但係我唔g點解,養左陸龜..覺得陸龜好好玩!真係可以有多d互動...慢慢甘睇住佢地大!
都係一種樂趣尼!我仲係一隻小學雞果時,成q日養好多野但係又唔鐘意清洗...可能人大左啦
慢慢先發現,原本換野..都係一種好好的樂趣!同埋可以訓練自己的耐性!
箱龜本人冇咩養開唔係好清楚...得一隻我成係知佢都依加都未開口姐!
如果你睇完成篇野...抵比個讃你啦!甘多文字都睇!勁啊c兄/c姐

作者: samyung0117    時間: 2013-8-14 04:52
我睇晒啦
作者: 豆腐玉女    時間: 2013-8-14 05:02
回復 samyung0117 的帖子

比個讚你啊!

作者: zerochan1318    時間: 2013-8-14 05:24
竟然睇哂
作者: matt_zero    時間: 2013-8-14 05:25
比心機~
作者: elaineleung    時間: 2013-8-14 06:33
add oil
作者: beejjb    時間: 2013-8-14 06:39
都係陸龜好!! 箱龜 快出BB 可以賺錢
作者: gapman11    時間: 2013-8-14 08:44
睇哂
作者: kikigirl9708    時間: 2013-8-14 10:19
比心機!
作者: arthur    時間: 2013-8-14 10:23
我睇晒啦,比心機養好隻缘
作者: JoeK    時間: 2013-8-14 10:59
比個讚你 ~
作者: colala    時間: 2013-8-14 12:28
成長篇
作者: tony10062001    時間: 2013-8-14 20:02
感動 我都養左兩隻石金
作者: 呀豆    時間: 2013-8-14 20:20
睇哂啦我都~~XD
有同感~
照顧佢地, 幫人佢地洗野換野係一種樂趣

作者: 豆腐玉女    時間: 2013-8-15 03:59
回復 呀豆 的帖子

係啊....不過有時係過得有小小煩的

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2