香港龜友論壇

標題: 各位師兄,噚日講過我隻珍珠唔食嘢,我影咗啲相上嚟睇 [打印本頁]

作者: mamalena    時間: 2013-9-4 09:26
標題: 各位師兄,噚日講過我隻珍珠唔食嘢,我影咗啲相上嚟睇
大家可唔可以幫我睇吓佢似唔似病咗?

作者: waterboy    時間: 2013-9-4 10:01
係咪龜苗黎? 試下紅蟲啦, 我幾個月前買左兩隻珍珠苗, 買時好生猛架, 點知番到黎一唔唔食野, 直至死去
作者: mamalena    時間: 2013-9-4 10:03
回復 waterboy 的帖子

食紅虫會好啲?每次餵幾多?

作者: waterboy    時間: 2013-9-4 10:19
有師兄講過, 龜苗連食細粒龜糧都未有能力, 我就睇成, 人既 bb  仔食奶, 未食唔到飯, 粥住咁 lor. 我既話, 我會好似以前 mcdonald 初初既熱奶茶果種 '膠匙羹' 份糧先, 食哂再比多野就夠. 食剩果 d 放起雪櫃蛋格先. 所以唔好買咁多住, 我無買紅虫好耐, 唔知有冇 2 蚊 . 5 蚊買
作者: ki0110    時間: 2013-9-4 10:35
放喺一個偏暖又唔好咁大温差嘅地方同開蓋養,每日餵幾粒開囗糧半小時,餵完換隔夜水,
作者: mamalena    時間: 2013-9-4 10:49
回復 ki0110 的帖子

CHING咩叫開口糧?點餵???我啱啱養咗個幾星期咩都唔識
作者: ki0110    時間: 2013-9-4 12:03
回復 mamalena 的帖子

你試下搜尋開口糧,草B,草龜苗,呢D字眼
作者: mamalena    時間: 2013-9-4 12:39

OKOK Thanks
作者: JoeK    時間: 2013-9-4 14:17
命脈開口糧,紅蟲。

同埋加溫!
作者: chim    時間: 2013-9-4 17:30
命脈開口糧,紅蟲,豐年蝦,蝦乾等用來引佢開口都是不錯的選擇...
記得足夠解凍先餵...
作者: mamalena    時間: 2013-9-5 09:11
今朝試咗冰虫,佢開始食喇,多謝各位~
作者: ki0110    時間: 2013-9-5 09:15

回復 mamalena 的帖子

記得餵完要換返乾淨水同抽起龜糧,唔係好易污染D水,加油
作者: mamalena    時間: 2013-9-5 09:27

有呀,今朝見佢自己上咗石我就抽起啲糧同換咗啲水,
唔該晒大家~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2