香港龜友論壇

標題: 吃飽曬殼最舒服 [打印本頁]

作者: pkgod    時間: 2011-8-13 16:27
標題: 吃飽曬殼最舒服

作者: kkiop    時間: 2011-8-13 16:33
我果d 5上格仔板
作者: mioplyah    時間: 2011-8-13 16:39
回復 kkiop 的帖子

佢知係潛建 唔安全
作者: kkiop    時間: 2011-8-13 16:51
我落足心機
絕非潛建
作者: pkgod    時間: 2011-8-13 16:54
kkiop 發表於 2011-8-13 16:51
我落足心機
絕非潛建

有圖有真相
作者: kkiop    時間: 2011-8-13 16:55
見佢5上拆左la
作者: pkgod    時間: 2011-8-13 17:05
kkiop 發表於 2011-8-13 16:55
見佢5上拆左la

我仲想睇下係唔係條橋係唔係唔夠長tim
作者: 花次郎    時間: 2011-8-13 19:52
你唔係放養既咩,做乜又搞個箱返黎.
作者: kkiop    時間: 2011-8-13 19:55
pkgod 發表於 2011-8-13 17:05
我仲想睇下係唔係條橋係唔係唔夠長tim

1定5會
12"長
作者: pkgod    時間: 2011-8-13 19:57
花次郎 發表於 2011-8-13 19:52
你唔係放養既咩,做乜又搞個箱返黎.

沒有最好,只有更好!龜屋再改造!

見有小小時間,咪整個膠箱格仔板,又睇下佢鍾唔鍾意呢
作者: 花次郎    時間: 2011-8-13 20:19

回復 pkgod 的帖子

題外話,講起上黎 我 KKIOP同你都係差唔多時間係另一面論壇登記,結果全部走哂過黎   我覺得你之前放養較

好,而家用個箱水質好快變,又用唔到大型濾水,你隻又唔係細龜,再唔係你一日換兩三次水,唔係好易有皮膚病

作者: pkgod    時間: 2011-8-13 20:41
花次郎 發表於 2011-8-13 20:19

題外話,講起上黎 我 KKIOP同你都係差唔多時間係另一面論壇登記,結果全部走哂過黎 {: ...

嗯,我原本買左個潛濾,想放膠箱係廳,不過都係對瀘水無信心,所以而家......
成個大膠箱放入企缸,而家分缸餵食,可能唔見有臭臭就一至兩日換一次全部30L水,
有臭臭就即換
作者: 花次郎    時間: 2011-8-13 21:10

潛濾係附助性質,做主力無佢份,如果打算放廳既話,直接買個魚缸好過,係N咁多年前我都好鐘意養巴西龜,草龜之類,個人經驗,無論用膠缸,玻璃魚缸或膠箱養都好,只要入面載既水量太小又或者高水位但沒水流,隻龜係比較容易病,仲有養乜都好,唔好過份呵護,搞到佢地變哂溫室寶寶,唔會長命.

作者: 龜之友    時間: 2011-8-13 21:32
回復 花次郎 的帖子

我同意ching講法,有時覺得大自然d龜冇咁多病, why溫室龜會咁容易死?
作者: chim    時間: 2011-8-13 21:36
格仔板整得幾好....
作者: 花次郎    時間: 2011-8-13 21:56

回復 龜之友 的帖子

應該咁講近十多二十年,人民富裕左,錢比較願意花,乜都講理論,仲乜都聽哂鋪頭講,搞到個龜屋成個溫室咁,如果個環境突然出左問題,隻龜就比較容易頂唔順,以前七八十年代公屋,好多人都係放隻巴西龜,草龜,金錢龜係廚房同廁所位放養,咪又係一養養到十幾廿年.
作者: 花次郎    時間: 2011-8-13 21:59
回復 kkiop 的帖子

你水位夠高既話,佢頂唔順自然會爬上去.
作者: 龜之友    時間: 2011-8-13 22:22
係。以前邊有聽個龜會有肺炎?公屋時代養龜大部份都感覺上係天生天養,好似人一樣,e家e代有咁多藥物醫d龜死亡率e然好高,成日都睇倒其他龜友講佢地ge龜又走左..
作者: 花次郎    時間: 2011-8-13 23:50
回復 龜之友 的帖子

養乜都好,唔好為複雜而複雜,首先你唔係生物學家唔洗做研究,唔洗要廿四小時留意住佢,什麼

水質PH值,溫度,濕度,唔洗跟到咁貼,大約就得,總之你搞好個龜缸,應設置既硬件已經

裝好,藥品無必要都唔好用,如果龜缸有氣泵就仲好,直接用水喉水加小小粗鹽,開大個氣泵

,一個鐘後乜氯氣都走(以上為個人意見),我咁多年以黎都係咁做,魚同龜一樣生活得好地

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2