香港龜友論壇

標題: [求助]巴西龜仔好似有病 好擔心 [打印本頁]

作者: sz4144    時間: 2013-9-11 22:06
標題: [求助]巴西龜仔好似有病 好擔心

小弟本身養緊隻掌心咁大既巴西龜,
見佢都幾易打理 所以上個月買多左隻巴西龜 只有掌心四分一咁大 ( 兩隻買果時都唔記得問幾歲 )買番黎將佢地放埋同一個缸養 用凍滾水養
大果隻每日便便兩次有時一換完水佢先黎便便= = 餵糧又一時食一時唔食
細果隻新買果星期好精靈走黎走去 近呢個禮拜又靜左d 訓得多左 但都肯食幾粒糧 眼仔都仲碌碌識反識走
到今日驚有咩事檢查下細龜, 發現前頸生有粒白白地既瘡咁 後少少就有個白白地水泡咁既圈狀 有兩隻指甲脫落  有兩三隻腳指位有粒粒
我諗係大龜d便便同浸住d糧攪到咁 今日已經將佢地分開養 我好驚細龜會死 除左帶佢睇獸醫( 學生哥冇多餘錢 )仲有冇咩可以做到 醫到佢
作者: catcatdog123    時間: 2013-9-11 22:14
用黑藥啦
作者: Healthy    時間: 2013-9-11 22:14

回復 sz4144 的帖子

hope the red ear slider will get well soon.

you may see if this post is relevant :
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 6379&extra=page%3D1
作者: sz4144    時間: 2013-9-11 22:28
回復 catcatdog123 的帖子

姐係咩?? 我有龜精靈係度
作者: JACKTONG    時間: 2013-9-11 22:39
回復 catcatdog123 的帖子

黑藥好似係醫呼吸道疾病   
同樓主隻龜好似唔相關....
作者: sz4144    時間: 2013-9-11 22:40
回復 JACKTONG 的帖子

師兄知唔知點攪
作者: JACKTONG    時間: 2013-9-11 22:48
回復 sz4144 的帖子

我唔識醫   
你可以試下影相上黎   比其他師兄睇下   睇相點都清楚D
作者: sz4144    時間: 2013-9-11 22:57
回復 JACKTONG 的帖子

好細隻 對極都影唔清
作者: catcatdog123    時間: 2013-9-11 23:04

我之前d龜龜有白點用龜精靈好耐都唔好, 轉用黑藥好快就無左了, 而白圈圈位置就用碘酒搽(乾養), 不過呢過係我自己經驗, 如果有唔岩睇下有無其他師兄解答
作者: siumaiguy    時間: 2013-9-11 23:11
用凍滾水養龜唔多好
可用隔夜水打一晚氣取代
有用濾水器嗎
去荃灣友緣龜屋等中蜂睇下隻龜

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2