香港龜友論壇

標題: 大單野, 大獲粥, 好慘, 心痛, 想喊~ 嗚嗚嗚... [打印本頁]

作者: 西西利    時間: 2013-9-24 23:54
標題: 大單野, 大獲粥, 好慘, 心痛, 想喊~ 嗚嗚嗚...
剛剛拎完西西去中蜂兄到睇,可能西西會變跛豪西~因為原來應該之前比甜甜咬過對腳而家對腳無反應+瘸皮

聽到中蜂兄講果一刻我真係想喊,對唔住呀西西,我害左你
而家西西要浸"燒炎藥7日" 再睇下情況
我而家好down, 點解我唔一早分開2個缸養,害佢驚驚+受傷, 好唔開心呀!!!

西西我會養你一生一世, 即使你會變跛豪西

作者: 龜媽    時間: 2013-9-25 00:12
龜龜自癒力好强的!你依家好好照顧佢,佢會好的,唔駛擔心!
作者: catcatdog123    時間: 2013-9-25 00:15
咬過下應該唔會咁嚴重, 可能調理下會好番, 唔好太唔開心, 加油, 支持你呀
作者: 西西利    時間: 2013-9-25 00:16
回復 龜媽 的帖子

多謝你呀,龜媽
作者: 龜龜ying    時間: 2013-9-25 00:16

回復 西西利 的帖子

小西西隻腳真係完全冇反應嗎!?
慘喇。。比甜甜咬到咁。><
唉...主人唔好咁內疚喇,事情都發生左,雖然你都唔想。。
而家唯一可以做,就係好好照顧好小西西喔!
P.S 放心*小西西大吉利是變跛豪西,都依然咁可愛,你要加倍愛護佢喔!
支持你。。&小西!*

作者: 西西利    時間: 2013-9-25 00:17
回復 catcatdog123 的帖子

謝謝~ T.T 希望西西好似你咁講, be strong~ 要靠佢自已了~
作者: 西西利    時間: 2013-9-25 00:21
回復 龜龜ying 的帖子

多謝龜龜Ying bb~
而家想快d過d7日, 想西B快d好番
忍心浸藥中~ >_<
作者: 西西利    時間: 2013-9-25 00:25
BTW, 謝謝中蜂兄,夜晚晚11:00pm都同我睇西西 >_< 嗚嗚
仲比我地呃左枝針筒
謝謝
作者: 龜龜ying    時間: 2013-9-25 00:27
回復 西西利 的帖子

唔好咁傷心喇*!雖然我唔係當事人,但我都明白你既心情~
之前我帶細細粒比中鋒睇,佢都叫我要有心理準備....
當時我個心情都跌到谷底,食唔安瞓唔落。。
直至佢浸完藥,完全好返晒,個心先定返!
比心機,好好照顧小西西,唔好諗咁多喇~!*
作者: 西西利    時間: 2013-9-25 00:30

唔~
作者: JoeK    時間: 2013-9-25 00:37
西西咁大獲呀? anyway , support u and 西西 anytime !

Must Recover soon !!
作者: kittyapple38    時間: 2013-9-25 00:39
今次到我大姊好down 我都好明白個心情> <
唉~都估唔到好似咁嚴重咁,不過好就好在西西都仲有吃藥同有屎痾。

7天好快過既,放心啦 我會幫你搞藥野,唔好喊丫~~

作者: JoeK    時間: 2013-9-25 00:51
回復 kittyapple38 的帖子

U , your sister and west west also add oil !
作者: kinjai    時間: 2013-9-25 01:01
祝西西早日康復!跛豪西仲型棍!話唔定會好返,小心照顧佢
作者: waterboy    時間: 2013-9-25 01:17
岩岩幫你隻西西祈左禱, 祝佢冇事

作者: 7頭皮    時間: 2013-9-25 01:42
我祈左2次/_\
作者: paulwai75    時間: 2013-9-25 09:03
放心啦~龜龜好命硬架!唔好比太大壓力自己
作者: coco123    時間: 2013-9-25 09:15

作者: Healthy    時間: 2013-9-25 09:25
May God bless 西西! speedy recovery. get well soon.  
西西利 ,add oil. your turtle needs you! take good care of urself too.  

作者: redcat    時間: 2013-9-25 10:09
作者: tiffany_john    時間: 2013-9-25 14:04
唉~甘大鑊,我只John無肺炎嘞,但仲未肯食,而且仲成日合埋雙眼,浸repoboost
作者: chim    時間: 2013-9-25 16:03
祝早日康復.....
作者: 西西利    時間: 2013-9-25 20:14
尋日浸左消炎藥,今日一番到黎,西西死了
我而家好down,剛剛已埋葬了西西
作者: chim    時間: 2013-9-25 20:17
回復 西西利 的帖子

R.I.P....
作者: 小友    時間: 2013-9-25 20:19
回復 西西利 的帖子

加油!
作者: Healthy    時間: 2013-9-25 23:56
回復 西西利 的帖子

Oh, my God.  So sudden! RIP, 西西!  西西利 , I am so sorry to hear your loss.   
作者: catcatdog123    時間: 2013-9-26 00:20
噢,rip,唔好唔開心,西西只係去左另一個地方生活
作者: JoeK    時間: 2013-9-26 00:29
Rip .... 早日收拾心情!

他會長留你心中!
作者: khip    時間: 2013-9-26 01:05
西西利 發表於 2013-9-25 20:14
尋日浸左消炎藥,今日一番到黎,西西死了
我而家好down,剛剛已埋葬了西西

rip!!

動物有病,請找合適的獸醫,否則胡亂試藥,救龜隨時變成殺龜。
作者: coco123    時間: 2013-9-26 09:23

呀~點解會咁架??乜唔係係咁耳咬到腳咋咩??

西西利,我知你而家實好傷心,我明白的,但傷心一陣好啦!知唔知道?
其實大自然生物 (包括人類)  都有佢一定既定律,有時勉強真係未必有幸福架。當有事情發生了,只要我地有盡過力挽救,就算結果係負面,都係上天既一個安排,上天有好生之得嘛,上天唔忍心西西受苦,就接佢去天堂個龜龜樂園囉!

唔好要西西擔心你,連在龜龜樂園都玩得唔暢快呀!試下厘埋喊一場(真係一場好啦) 又或者唱場K, 跟住重新振作!!加油!!!

作者: kittyapple38    時間: 2013-9-26 10:42
多謝大家...我大姊雖則傷心...不過都仍OK既..^^~
可能係需要時間平復一下就可以~~

可能對西西黎講都會係一個解脫.自問我地2姊妹真係盡左力.
都冇得怪任何人.... 同埋最後我地都埋葬左西西B, 所以西西B其實都係同我地住係一齊.

P.S. 我大姊仲識講笑說: 要比甜甜飲可樂, 要買隻大龜咬返甜甜報仇 XD~~
而家屋企目前情況: 成家話甜甜豬係殺龜兇手~hahaha~
作者: smleungaa    時間: 2013-9-26 11:59
回復 龜媽 的帖子

你個簽名...笑左
作者: 西西利    時間: 2013-9-29 00:57
謝謝各位~ 西西既所有會長留我心中,
我拍左好多西西既video,會時不時睇番回味佢既可愛得意樣
今日去左中蜂到買左新既南部油彩,我會比心機養我d隻南南b
作者: 龜龜ying    時間: 2013-9-29 00:58
回復 西西利 的帖子

小西西情況點喔??有冇好返D??
作者: 西西利    時間: 2013-9-29 01:03

小西西過身了,浸左一晚消炎藥後,第二晚一番到屋企見到佢唔得la~我同妹妹埋葬左佢了
傷心左2天,不段睇番之前拍西西既video~
作者: 龜龜ying    時間: 2013-9-29 01:10
回復 西西利 的帖子

唉.......主人節哀!
心血來潮,想問下小西西情況,點知..收到呢個壞消息><
或者換個角度諗:小西西喺另一個世界,唔洗再受苦難同病魔既折磨,得到解脫..
希望主人振作啦。。節哀*

作者: 西西利    時間: 2013-9-29 01:14

謝謝你,我真係有喊過,HAHA,為左隻小龜,其實真係我唔識養害死佢
我會努力養大南南b~ 盡最大努力!!!

作者: 龜龜ying    時間: 2013-9-29 01:17
回復 西西利 的帖子

難得主人咁快收拾心情,重新出發,算係不幸中既大幸!
希望新寵南南,可以得到你們既愛同悉心照料啦~
作者: 西西利    時間: 2013-9-29 01:38
回復 tiffany_john 的帖子

John仔近黎好嗎?
作者: 西西利    時間: 2013-9-29 01:40
回復 coco123 的帖子

謝謝你呀coco,之前太唔開心了,冇reply你~
Really big big thanks, 你既心意西西b收到曬了
作者: tiffany_john    時間: 2013-9-29 13:09
西西利 發表於 2013-9-29 01:38

John仔近黎好嗎?

你問得真合時,今日肯伸個頭出來,仲行幾步
作者: 西西利    時間: 2013-9-29 14:20

yeah yeah~ 開心~
祝莊莊龜子B越大越活躍

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2