香港龜友論壇

標題: 求救!巴西龜個殼好似唔妥 [打印本頁]

作者: fish4672    時間: 2013-9-25 20:54
標題: 求救!巴西龜個殼好似唔妥
大家好!

最近見到小白個殼好似唔妥,去相先:

有部份甲有脫落跡象

近睇會發現黑色部份,似有野腐蝕或者比野蛀咁

另外又發現尾部有粒好似瘡咁既野

佢平時都食得疴得,好活躍,無咩異常,我每日都有換水

各位師兄師姐可以幫手睇睇嗎?好擔心

作者: SliderFan    時間: 2013-9-25 23:03
回復 fish4672 的帖子

似蛀甲,搵中蜂!

每日換水唔夠,得閒(例如隔日)輕力擦背,可以就多晒太陽...

作者: fish4672    時間: 2013-9-25 23:37
師兄講既野每日我都有做,呢期一見好天就帶落街曬,每次半個鐘左右

有無師兄有類似經歷?
作者: khip    時間: 2013-9-26 01:21
fish4672 發表於 2013-9-25 23:37
師兄講既野每日我都有做,呢期一見好天就帶落街曬,每次半個鐘左右

有無師兄有類似經歷? ...

從相片睇,甲殼發黑部份有沒有發臭變軟?  如果沒有可以不用太擔心。

成因有可能係水中有細菌導致侵食左甲殼,可以利用Silvirsulf Cream塗在患處,待換甲後便會視呼侵食情況慢慢改善。

而細菌既原因,水缸,自來水,食物留在水內,..等等均會影響得到。

而尾巴的傷口,有機會是你乾養或環境令佢磨損造成,同樣可以用Silvirsulf Cream,或便利妥碘酒每日換藥。

作者: 火水.    時間: 2013-9-26 09:07
回復 fish4672 的帖子

似是蛀甲,聞聞有無臭味,如無就可放心,買支藥膏搽和滴優碘吧
作者: Healthy    時間: 2013-9-26 09:13

deleted. duplicated msg.

作者: Healthy    時間: 2013-9-26 11:17
回復 khip 的帖子

請 教支cream 是否都可以e腐皮?如是,早晚楂、幹養?錦用左cream, 仲洗吾洗用典?
thx
作者: fish4672    時間: 2013-9-26 20:48
khip 發表於 2013-9-26 01:21
從相片睇,甲殼發黑部份有沒有發臭變軟?  如果沒有可以不用太擔心。

成因有可能係水中有細菌導致侵食左 ...

發臭變軟就無,係摸落去凹凹凸凸

想問塗上去的藥是否唔需要稀釋,直接塗上患處跟住乾養便可?咁係塗藥後半小時就將其清洗定要更長時間?因為我養左兩隻,呢段期間需要分開養嗎?仲有無野要特別注意?

藥方面,係咪命脈聚維酮碘,便利妥藥碘或者燙火膏都一樣可以?

唔好意思太多問題問,小弟新手,雖然之前都有爬過下文,但始終牽涉要用藥唔敢亂試
作者: khip    時間: 2013-9-26 23:13
Healthy 發表於 2013-9-26 11:17
回復 khip 的帖子

請 教支cream 是否都可以e腐皮?如是,早晚楂、幹養?錦用左cream, 仲洗吾洗用典?

有冇相?   因為好多人都搞錯動物既否付皮...    如果附皮我會選擇用便利妥,唔係落Cream,因為皮膚位你好難查,同埋佢有時會整隻眼仔,有機會入眼。
作者: khip    時間: 2013-9-26 23:17
fish4672 發表於 2013-9-26 20:48
發臭變軟就無,係摸落去凹凹凸凸

想問塗上去的藥是否唔需要稀釋,直接塗上患處跟住乾養便可?咁係塗藥後 ...

凹凸正常,因為部份已經侵食左...  係將來換甲日子會慢慢改善。

Cream 直接查就可以,可以晚間查Cream並乾養,日間用紙巾/棉花棒整走D Cream放番水,因為用左Cream唔落得水,除非你有三寶抗炎個隻就可以濕水。

便利妥 / 碘銅兩者都可以,呢兩款就直接查完,等佢乾左就可以落番水。

以上既藥物唔需要希色,除非你用碘銅液清毒用具,或幫動物浸身清毒時便要(否則會中毒)

就你既情況,無需要開碘銅水浸泡,所以唔好搞咁多小動作。
作者: Healthy    時間: 2013-9-26 23:20

回復 khip 的帖子

2個星期前, 我已經諮詢 Dr Terry YU ,他給我的抗生素 and 優碘。抗生素療程將在星期六結束。皮膚問題已經改善 and 越來越好。只是想知道更多的知識!   還在想著何時停藥 !Thx khip 教授 Ching.
作者: khip    時間: 2013-9-26 23:26
Healthy 發表於 2013-9-26 23:20
回復 khip 的帖子

2個星期前, 我已經諮詢 Dr Terry YU ,他給我的抗生素 and 優碘。抗生素療程將在星期六 ...

嘩卡卡, terry係唔係好型仔呢.......有時我都俾佢D金句笑爆左...

佢應該岩岩放完假冇耐,抗生素記得要做足,應該是(比嘈)吧?  (原諒我成日唔記得個英文)

按Terry的指示去做便好了。
作者: Healthy    時間: 2013-9-26 23:30
回復 khip 的帖子

好型仔 yes yes.  He is your friend?

What is "比嘈"??  He gave me "neomycin sulphate" powder for 浸.
作者: khip    時間: 2013-9-26 23:41
Healthy 發表於 2013-9-26 23:30
回復 khip 的帖子

好型仔 yes yes.  He is your friend?

我幫爬協做義工有時都會帶動物去搵佢睇醫生,所有間唔中都會吹兩句水,叫做識得又唔係話朋友....

比嘈 係一種比較大路既抗生素其中一種。
作者: Healthy    時間: 2013-9-26 23:44
回復 khip 的帖子

CHing, 好勁. 又做教授, 又做義工.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2