香港龜友論壇

標題: 龜龜手仔損左後腫了 [打印本頁]

作者: 龜朱媽    時間: 2013-10-7 13:52
標題: 龜龜手仔損左後腫了
龜龜手仔損左後腫了, 已經成個星期, 幫佢查左藥膏都無用, 點算
作者: cys487980    時間: 2013-10-7 13:59
用碘直接搽,乾養!幾天後攪掂!
作者: 龜龜ying    時間: 2013-10-7 14:03
回復 龜朱媽 的帖子

慘喇~點解龜龜隻手爛成咁既...一定好痛喇>︿<"
你幫佢搽左咩野藥膏喔??
作者: 龜朱媽    時間: 2013-10-7 14:07
同另一隻打交, 已經睇左醫生, 醫生睇完仲話無明顯傷痕, 只係開左D抗生素, 但係自問真係無辦法餵到, 只好查碘酒同silvirsulf cream 咋
作者: 龜朱媽    時間: 2013-10-7 14:09
cys487980 發表於 2013-10-7 13:59
用碘直接搽,乾養!幾天後攪掂!

我只係夜晚查碘同查silvirsulf cream乾養, 日頭因為屋企無人所以都係用水養
作者: catcatdog123    時間: 2013-10-7 14:13
回復 龜朱媽 的帖子

應該乾養會好D, 日頭冇人都冇問題, 只要唔係太陽晒住就得, 餵藥真係幾難, 你直接滴落鼻到都可以
作者: 龜朱媽    時間: 2013-10-7 14:15
回復 catcatdog123 的帖子

咁我今晚開始用你方法乾養, 唔該晒!
作者: EV-DAY    時間: 2013-10-7 17:16
你隻班鼇好可愛
作者: Healthy    時間: 2013-10-7 17:57
龜朱媽 發表於 2013-10-7 14:07
同另一隻打交, 已經睇左醫生, 醫生睇完仲話無明顯傷痕, 只係開左D抗生素, 但係自問真係無辦法餵到,  ...

同另一隻"班"打交 ?????
作者: catcatdog123    時間: 2013-10-7 18:06
回復 龜朱媽 的帖子

如果朝早冇時間就一起身比佢浸水, 出門口就查藥乾身, 夜晚比佢浸番半個鐘水跟住又係查藥乾身,咁樣好快就會好番
作者: 龜朱媽    時間: 2013-10-8 09:17
回復 Healthy 的帖子

係呀, 我養咗兩隻, 養左1個月先打交!
作者: 龜朱媽    時間: 2013-10-8 09:33
catcatdog123 發表於 2013-10-7 18:06
回復 龜朱媽 的帖子

如果朝早冇時間就一起身比佢浸水, 出門口就查藥乾身, 夜晚比佢浸番半個鐘水跟住又係查 ...

我尋晚餵完就幫佢查藥乾養, 今朝晨早就起身浸水餵食之後就再查碘乾養, 不過見到佢乾養時個樣好唔開心!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2