香港龜友論壇

標題: 龜龜下唇(喙)有一点崩了 [打印本頁]

作者: Healthy    時間: 2013-10-21 10:13
標題: 龜龜下唇(喙)有一点崩了
龜龜下唇(喙)有一点崩了,是上次獸e  force-feed 時意外做成的,約1.5 月了. 我看不到龜龜有任何吃的東西問題.

想請教Ching, Ctse 的意見:
(1) 想知道會逐漸治愈嗎?
(2) 長遠來說会影響健康?

Thank you very very much!

作者: coco123    時間: 2013-10-21 11:20
雖然我未遇過這情況,但個人認為,既然不影響進食,不論會否自癒,都不用擔心,就當係Healthy B 既其中一個特徵囉!好似我地吱完暗瘡有個凹凸窿咁!
作者: paulwai75    時間: 2013-10-21 11:27
個人估計應該可以生番,有錯請指正
作者: kittyapple38    時間: 2013-10-21 11:36
UM....我個人估計..治愈不大, 不過都只係外觀問題.其實唔講唔覺
(主人咁高要求既..CCC)

旦係對健康應該沒有任何影響~

最緊要健康~~~HAHAH~
作者: evelyn_hml    時間: 2013-10-21 11:53
回復 Healthy 的帖子

唔駛擔心, 龜喙崩了是會好番. 只是要有些日子時間,  因為我二小姐也曾經在追咬牙籤上的食物時死咬到崩了一小角,  現在也還完了
作者: 龜媽    時間: 2013-10-21 13:30
是的,咀邊崩是會重生的,我的草也試過.
作者: 龜大仙    時間: 2013-10-21 21:37
放心不會有影響
作者: Healthy    時間: 2013-10-21 22:52
kittyapple38 發表於 2013-10-21 11:36
UM....我個人估計..治愈不大, 不過都只係外觀問題.其實唔講唔覺
(主人咁高要求既..CCC)

其實我不是要求高 ar.
'cos I read another post in http://www.turtle-family.com/Dis ... p;extra=&page=1 that made me worried, so I asked CHing, CTse here to play safe!!
I do agree that "最緊要健康"!!
作者: evelyn_hml    時間: 2013-10-22 21:40
回復 Healthy 的帖子

崩的位置是軟的位置,所以會修復
作者: Healthy    時間: 2013-10-22 23:36
回復 evelyn_hml 的帖子

Thanks!!!!
作者: tiffany_john    時間: 2013-10-23 22:17
好番記得報告我地知道啊
作者: hoisan    時間: 2013-10-24 11:45
崩左會生返,我試過...開頭都吓餐死

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2