香港龜友論壇

標題: 我隻珍珠B開口呼吸, 用手撥眼, 但無側游, 點算呀? [打印本頁]

作者: karry    時間: 2013-11-5 10:23
標題: 我隻珍珠B開口呼吸, 用手撥眼, 但無側游, 點算呀?
我隻珍珠B無食野一個星期, 尋晚比鮮魚肉佢食左少少, 但尋晚開始就一路係岸上, 開口呼吸, 用手撥眼, 但無側游, 好大可能係肺炎, 我滴左黑藥比佢食, 不過唔知食到既多, 各位師兄師姐, 請問我應該點照顧佢先係最適當呢?

作者: weareapple    時間: 2013-11-5 10:27
肺炎。。。。
作者: karry    時間: 2013-11-5 10:44
回復 weareapple 的帖子

我已將佢隔離, 乾養, 用射燈保溫, 早晚滴黑藥入口比佢食, 正確嗎?
作者: weareapple    時間: 2013-11-5 10:46
回復 karry 的帖子

不正确哦,肺炎要水养的,干养加速死亡。
作者: karry    時間: 2013-11-5 10:50
回復 weareapple 的帖子

唔好死呀, 我快D加返D水比佢先!!!!!

作者: coco123    時間: 2013-11-5 11:06
我沒有處理龜龜肺炎的經驗,所以無實際建議比樓主,但見珍珠b情況好似不見起色,樓主有無諗過看Dr Yu / 搵中蜂?好過自己亂咁撞吖
作者: karry    時間: 2013-11-5 11:23
回復 coco123 的帖子

我都不知措, 因聽師兄們講, 龜太細睇醫生都打唔到針, 想請問中蜂其實係一間獸醫, 定一間店舖黎呢? 要預約嗎?
作者: coco123    時間: 2013-11-5 11:34
karry 發表於 2013-11-5 11:23

我都不知措, 因聽師兄們講, 龜太細睇醫生都打唔到針, 想請問中蜂其實係一間獸醫, 定 ...

中蜂其實係一間爬店的老板,店名叫「友緣龜屋」,位於荃灣,詳見以下連結
http://www.hkturtle.org/home.php?mod=space&uid=93&do=profile

不如你打個電話比佢先啦!口述一下珍珠b情況比佢聽,睇下佢有咩advice比你?!

龜b咁耐唔食野,天氣又轉涼,而家仲要開口呼吸,擔心死了

作者: 地獄火    時間: 2013-11-5 12:31
karry 發表於 2013-11-5 10:23
我隻珍珠B無食野一個星期, 尋晚比鮮魚肉佢食左少少, 但尋晚開始就一路係岸上, 開口呼吸, 用手撥眼, 但無側 ...

早晚滴黑藥,加溫到 28 ~ 30 度,乾養,每日浸暖水 2 次,每次約 10 分鐘,浸完抹乾後乾養,龜 B 不要期望太高會快速好轉
作者: karry    時間: 2013-11-5 12:47

唔該哂你既資料!
作者: karry    時間: 2013-11-5 12:51
回復 地獄火 的帖子

多謝教導,請問乾養時用射燈照住,怕唔怕太乾架?
作者: 地獄火    時間: 2013-11-5 13:20
karry 發表於 2013-11-5 12:51
回復 地獄火 的帖子

多謝教導,請問乾養時用射燈照住,怕唔怕太乾架?

用暖膽已可
作者: karry    時間: 2013-11-5 13:47
回復 地獄火 的帖子

岩岩Lunch行附近水族館, 店員介紹我買左支Zoomed眼藥水, 希望對龜仔有幫助啦~
作者: 地獄火    時間: 2013-11-5 13:50
karry 發表於 2013-11-5 13:47
回復 地獄火 的帖子

岩岩Lunch行附近水族館, 店員介紹我買左支Zoomed眼藥水, 希望對龜仔有幫助啦~ ...

希望對龜仔有幫助啦,我未用過 Zoomed 眼藥水,5 敢答你
作者: karry    時間: 2013-11-5 14:00
回復 地獄火 的帖子

明白, 我今晚試試先, 龜仔頂住呀, 等我返黎呀!!!
作者: 地獄火    時間: 2013-11-5 14:10
karry 發表於 2013-11-5 14:00
回復 地獄火 的帖子

明白, 我今晚試試先, 龜仔頂住呀, 等我返黎呀!!!

龜仔頂住呀,你主人返 lai 就會救你 ga la
作者: 龜大仙    時間: 2013-11-5 15:47
karry 發表於 2013-11-5 13:47
回復 地獄火 的帖子

岩岩Lunch行附近水族館, 店員介紹我買左支Zoomed眼藥水, 希望對龜仔有幫助啦~ ...

眼葯水醫唔到肺炎,是否藍衫店介紹,一定要干養呀,像火兄說法去做正確
作者: karry    時間: 2013-11-5 16:41
回復 龜大仙 的帖子

唔係藍衫人度買,不過我所有設備及藥都有,個店員唯有叫我買支眼藥水囉。
我會緊記火兄說法,多謝大仙回覆!
作者: Gladys    時間: 2013-11-5 23:36
病情如果嚴重,快d睇獸醫la
作者: Johnson    時間: 2013-11-6 20:45

我只細龜有好似你咁
然後我立即滴黑藥
乾養10mins(計時
然後放翻落水+暖管set28度
幾日就冇事啦
不過好似話要行曬成個療程(7日)
佢病僅都好大食
一發現有問題就有立即醫
祝早日康復

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2