香港龜友論壇

標題: 集思廣益 !! 底材優劣大集合 !! [打印本頁]

作者: pkgod    時間: 2011-8-16 16:15
標題: 集思廣益 !! 底材優劣大集合 !!

瓷傳反轉
優:唔怕整濕,易打理,細菌不易繁殖,夠硬比龜行,腳指可以自然磨平
劣:不保濕不保溫不能提供良好的微氣候,也不能滿足龜龜挖掘的天性

樹皮
優:由天然樹皮製成。吸收水份後再釋放,有保持濕度作用。而且樹皮比較大塊,大大調低陸龜誤吃的機會。
劣:時間太久沒更換也會滋生蟲蟻,發霉

鈣沙
優:
劣:

爬蟲沙
優:
劣:遇水容易結塊,吸臭性不佳,很容易誤食,長期誤食後累積在體內時,如果結塊,那後果堪慮了。

栗米砂
優:易打理
劣:最怕誤食,食後難消化,引至塞腸,普遍不被建議使用

泥 要用天然無化學質的泥土
優:泥土是唯一一樣能夠真正為陸龜提供野外棲息地感覺的底材。加上吸水力強,很快便把陸龜排下的尿酸吸去,能保持一定濕度,能滿足龜龜挖掘的天性
劣:需要每三個月作一次更換,每天將糞便取走。

牧草
優:唔怕誤食
劣:必須剪的很短,否則牧草很輕,龜龜走路時容易帶動整團牧草,萬一帶到加熱燈下,可能會發生火警,菜渣掉到牧草中時不易找到,時間一久會滋生蟑螂螞蟻,尿液會使稻草發霉,糞便一但落入牧草中,則非常難清乾淨(尤其是龜龜拉肚子時

紙粒  : 大多數是由人造紙屑加工而成,大品牌由樹木直接製造,而劣質貨則由再造紙加工。
優:紙粒吸濕力強而且價錢大眾化
劣:容易積累塵粒,容易令陸龜呼吸系統出現毛病,接觸水後會出現溶化等問題,加上如陸龜出現誤吃,消化後容易導致腸道阻塞。

草粒
優:主要成份是天然的豆科牧草製成,並經過加工而達至防止細菌滋生。就算陸龜誤食都唔會出現影響身體的毛病
劣:但由於草粒含有草味,大大提高了陸龜吃草粒的可能性。散碎的草粉於長期高溫下會出現發臭的問題。價錢比紙粒為貴

報紙
優:價錢平,易打理
劣:必須每天更換,吸臭性不好,菜渣沾到報紙時要注意,因為報紙油墨含鉛,對龜龜不好,大烏龜容易踢破紙張,如果在加熱燈下,紙張破裂翻起時,則可能會引起火警

椰殼碎
優:
劣:

假草皮
優:
劣:龜龜的糞便若不馬上清除,再被龜龜的腹甲磨平乾掉後,會非常難清理,而且有時候龜龜餓極了,會去啃來吃(因為顏色的關係),有師兄曾經在一隻蘇卡達的糞便中,發現大量的草皮渣,由於它是塑膠材質,危險性遠大於誤食其他底材

真草皮
優:吸水力強,很快便把陸龜排下的尿酸吸去,能保持一定濕度,能滿足龜龜挖掘的天性
劣:

椰泥
優:能保持一定濕度,能滿足龜龜挖掘的天性
劣:需要每三個月作一次更換,每天將糞便取走。

無底材
優:容易打理,唔洗錢
劣:不保濕不保溫不能提供良好的微氣候,也不能滿足龜龜挖掘的天性

作者: pkgod    時間: 2011-8-16 16:19
請師兄們幫助補充...
作者: sothy    時間: 2011-8-16 16:36
師兄好有心機整理啲資料,唔該晒
作者: SnappingTurtle    時間: 2011-8-16 16:37
回復 pkgod 的帖子

無底材
優:容易打理,唔洗錢
劣:養得唔靚
作者: pkgod    時間: 2011-8-16 16:37
sothy 發表於 2011-8-16 16:36
師兄好有心機整理啲資料,唔該晒

不用客氣..我也是借機學習中....
等待各師兄補充
作者: pkgod    時間: 2011-8-16 16:44
SnappingTurtle 發表於 2011-8-16 16:37

無底材

........... 多謝補充...
作者: SnappingTurtle    時間: 2011-8-16 16:45

多數補充?
作者: 陳奕迅    時間: 2011-8-16 16:49
兩隻盾, 一隻亞達 用咩底材較好?
同埋誤食左栗米砂會點? 係唔係好大獲?
作者: Star    時間: 2011-8-16 16:57
想知樹皮同椰泥既劣
作者: 何仔    時間: 2011-8-16 21:41
木粒又如何?貴紙粒少少…但好似比較少塵,我打算試用@@
作者: Bonbon    時間: 2011-8-16 21:49
各有優劣,都幾難揀。

作者: kenbb    時間: 2011-8-16 22:05
陳奕迅 發表於 2011-8-16 16:49
兩隻盾, 一隻亞達 用咩底材較好?
同埋誤食左栗米砂會點? 係唔係好大獲?

靚既栗米砂同良好既飲食,可以all番曬出來,食7草3菜.
作者: kenbb    時間: 2011-8-16 22:07
何仔 發表於 2011-8-16 21:41

小心草粒令龜箱太乾,你是養豹吧?
豹是不能太低,好似話85%濕就最好,用泥養仲好,因為可以模擬豹龜既野外環境.
作者: 何仔    時間: 2011-8-16 22:47
kenbb 發表於 2011-8-16 22:07
小心草粒令龜箱太乾,你是養豹吧?
豹是不能太低,好似話85%濕就最好,用泥養仲好,因為可以模擬豹龜既野外環 ...

我站時用椰泥做山洞既底材,山洞以外就用草粒同慈尊…
會係椰泥加濕,最可惜係自制木箱不宜泥沙…
作者: kenbb    時間: 2011-8-16 22:49
何仔 發表於 2011-8-16 22:47
我站時用椰泥做山洞既底材,山洞以外就用草粒同慈尊…
會係椰泥加濕,最可惜係自制木箱不宜泥沙… ...

我都係用木箱/口\
只要唔係箱邊曬水,個箱就多數冇咁濕,聽日試下轉用泥..
作者: wabby    時間: 2011-8-17 00:46
何仔 發表於 2011-8-16 21:41

我都打算用完宜家啲紙粒,轉木粒^^
作者: 63406789    時間: 2011-8-17 02:08
總括泥講賀曼最適合用邊種呢?
作者: waiman    時間: 2011-8-17 05:34

所有低材, 最方便又能完全提供良好的微氣候的, 是瓷傳反轉加超聲波噴霧機加調光器, (不是蒸氣式機, 也不是超聲波造霧機, 而是噴霧機).
作者: MarCo    時間: 2011-8-17 07:13

草粒同椰殼碎幾好._."
草粒唔怕食錯~ 又冇乜塵,但得閒要掃走D粉..
椰殼碎唔噴水..可以好乾28%(我試過)..
岩岩開散佢果陣好濕..91%..    可自由調節既...

仲有..豹龜生長環境要係乾燥!...

該品種對濕度特別敏感,濕度過高很容易引起呼吸系統的毛病,所以無論在原生地或人工飼養下也必須保持環境的整體性乾燥

轉自http://www.chelonia.org/Articles/pardaliscare_cn.htm

作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-17 15:50
waiman 發表於 2011-8-17 05:34

所有低材, 最方便又能完全提供良好的微氣候的, 是瓷傳反轉加超聲波噴霧機加調光器, (不 ...

CHING你個"超聲波噴霧機加調光器" 好似好高科技=.=
$?
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-17 15:52
MarCo 發表於 2011-8-17 07:13

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D4
作者: waiman    時間: 2011-8-17 22:34
JACK_TSE 發表於 2011-8-17 02:50
CHING你個"超聲波噴霧機加調光器" 好似好高科技=.=
$?

SPT SU-4010 Ultrasonic Dual-Mist Warm/Cool Humidifier:

http://www.amazon.com/SPT-Ultrasonic-Dual-Mist-Humidifier-Sunpentown/dp/B003B7YQ22
作者: manyways    時間: 2011-8-17 23:09
回復 何仔 的帖子

自制木箱 可以做個 膠盤嗎?
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-18 00:08
我家豹B黎左兩日 係個膠箱倒影成日見到自己個樣以為有同類(精神分裂)成日都痴埋牆.......
而家就用草粒 ....咁我洗唔洗加D水令果D草粒濕D +強個濕度??
如果唔係的話泥係屋企樓下掘得唔得定係要買D龜龜泥?如果買又買邊隻好??

作者: waiman    時間: 2011-8-18 00:42
MarCo 發表於 2011-8-16 18:13

草粒做底材, 唔衛生, 有塵粉昜壞眼, 冇微氣候, 除左佢可以爬黎玩之外, 實在冇乜好處wo.
作者: 何仔    時間: 2011-8-18 00:53
manyways 發表於 2011-8-17 23:09
回復 何仔 的帖子

自制木箱 可以做個 膠盤嗎?

有計劃過,用啞加力好貴...未知ching有咩好提議@@
箱內用泥果部份都有用個兜盛住既.
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-18 01:10
咁我而家應該轉用咩底材好,,,,,,,,
作者: waiman    時間: 2011-8-18 01:23
MarCo 發表於 2011-8-17 11:43
豹龜有2種
東部豹龜,西部豹龜
西部豹龜原生棲息地的環境乾燥而貧瘠

你誤會左啦, 你係唔係回錯文呢?  
你回既我果篇文, 我無講豹, 亦無講幾多濕度wo.

---

另外我有更上一篇文, 我講既係 "微氣候", 唔係龜, 更唔係東或西部豹龜.

微氣候並唔係你講果D濕度. 就如我養黃金歐陸, 歐陸要濕度30-50%, 我個箱只用磁磚反轉, 乜都唔加就已經係濕度50%, 但係我重買果個SU-4010噴霧機, 白天向箱內連續不停噴12hr, 但係我要我個箱濕度依然係50%, 我個SU-4010噴霧機係用黎做 "微氣候", 唔係用黎做提高濕度超過50%既.

龜要既係 "微氣候". 處理好提供好 "濕度", 與處理好 "微氣候", 完全係兩回事既.

作者: MarCo    時間: 2011-8-18 04:41
waiman 發表於 2011-8-18 01:23
你誤會左啦, 你係唔係回錯文呢?  
你回既我果篇文, 我無講豹, 亦無講幾多濕度wo.

哈哈..禁落左一個TIM
唔好意思..CHING~ 多謝提點~

作者: MarCo    時間: 2011-8-18 04:43
JACK_TSE 發表於 2011-8-17 15:52
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=8488&extra=page%3D4

豹龜有2種
東部豹龜,西部豹龜
西部豹龜原生棲息地的環境乾燥而貧瘠
東部係森林邊源 但都唔會85%濕度
你信邊個..你決定啦
http://www.herpera.com/leopard.htm
作者: manyways    時間: 2011-8-18 20:48
回復 何仔 的帖子

遲下我都想整箱 未有板  
我都只係想用用啞加力整  可以污嘈 用水洗
作者: 何仔    時間: 2011-8-18 21:00
manyways 發表於 2011-8-18 20:48
回復 何仔 的帖子

遲下我都想整箱 未有板  

Ching 整咩size?
作者: manyways    時間: 2011-8-18 21:05
未 知呀 有板先算 不過唔會 細 ....要比6隻 龜龜 用 ...
作者: manyways    時間: 2011-8-18 21:37
我現狂間屋    (已不只 2龜了)

作者: sheepsheep    時間: 2014-7-10 19:26
即是用什麼好啊。。。。。盾臂龜。
作者: R仔22    時間: 2014-7-22 21:02

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2