香港龜友論壇

標題: 豹B 生活習慣問題 [打印本頁]

作者: yuikjh301    時間: 2013-11-6 18:32
標題: 豹B 生活習慣問題
其實我養左隻豹B都有大半年時間,而家都有大約5CM底甲,但係佢都E家都係每日我幫佢浸完水 跟住佢食野就去左訓 好小自己會起身走動 至少我係屋企既時間好少見到佢走動, 我想問一下係唔係正常?唔該哂
作者: 太極龜    時間: 2013-11-6 18:42
我想是每隻龜都唔同,我大個隻星就似你隻一樣成曰睡,但細個隻就精神多啲!
作者: yuikjh301    時間: 2013-11-6 20:04
回復 太極龜 的帖子

因為我養左佢大半年 佢都係一兩日就一兩次屎 所以我見佢又食得 又柯得 以為佢仲細 所以都冇問  但大半年都係咁 所以就上黎問一人
作者: mgw1119    時間: 2013-11-6 21:00
回復 yuikjh301 的帖子

5cm都仲係BB黎成日訓係好正常
作者: 太極龜    時間: 2013-11-6 21:11

我想如果龜龜食得和呵得,就應該無事!
作者: yuikjh301    時間: 2013-11-6 21:30
回復 mgw1119 的帖子

咁大約幾CM先算大個仔
作者: yuikjh301    時間: 2013-11-6 21:30
太極龜 發表於 2013-11-6 21:11

我想如果龜龜食得和呵得,就應該無事!

唔該哂~
作者: mgw1119    時間: 2013-11-6 21:51

我最大果隻12cm都仲係成日訓但就比起5cm果隻冇訓咁多行多兩個鍾到
作者: swingman1019    時間: 2013-11-6 22:18
食得,痾得,瞓得,行路冇拖地,體重有增加就係健康嘅指標,如果以上全部達到就唔使擔心咁多!
作者: yuikjh301    時間: 2013-11-7 01:17
回復 swingman1019 的帖子

佢行路冇拖地架 有時比完野食佢唔小心嚇到佢之後,仲識開加速走人
作者: yuikjh301    時間: 2013-11-7 01:17
回復 mgw1119 的帖子

咁睇黎真係好睇隻龜本身個性格
作者: ckk    時間: 2013-11-7 12:24
睇黎應該要觀察多幾個月先,師兄晤洗擔心既
作者: yuikjh301    時間: 2013-11-7 21:22
回復 ckk 的帖子

好既 唔該哂

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2