香港龜友論壇

標題: 救救B仔 [打印本頁]

作者: icaruscwp    時間: 2013-11-7 21:51
標題: 救救B仔
新手養龜,黃肚油彩龜,叫B仔
最近發現食欲不振,下巴位有白點,左後腳都好似白白地(同其他腳唔同),成日合埋眼,唔肯落水,只愛停在石仔上,燈照到暖的地方,口不時張合,好似抖氣咁,頭同殼中間個頸位又凸起左,唔知有咩係入邊,摸落去又硬硬地咁,可能呢舊野既關係,好少見佢縮頭..........極度擔心中,決定了買佢回黎養,已視為家人看待,唔想佢有咩事,請問有無C Hing知佢咩問題?
作者: icaruscwp    時間: 2013-11-7 21:54
標題: RE: 救救B仔
回復 icaruscwp 的帖子

兩三個星期前係金魚街買佢返黎時都已經唔係好郁,但養左一兩日佢已經肯開口食野,諗住無乜問題,但現在這些徵狀又令我好擔心
作者: tiffany_john    時間: 2013-11-7 21:54
“口不時張合,好似抖氣咁”——似乎感冒,其餘最好上相
作者: icaruscwp    時間: 2013-11-7 21:58
回復 tiffany_john 的帖子

我識新手,唔識點上想,睇教學但又搵唔到attachment個icon,所以將相upload左係我個人資料的相冊內,可以麻煩你去睇下嗎?
作者: tiffany_john    時間: 2013-11-7 22:37
好似係膿腫甘
作者: icaruscwp    時間: 2013-11-7 22:40

咩黎架?即係點呀?
作者: dennis789    時間: 2013-11-7 23:20
有冇用暖管, 無就快d買

作者: 龜大仙    時間: 2013-11-7 23:44
icaruscwp 發表於 2013-11-7 22:40

咩黎架?即係點呀?

最好帶去「友緣龜店〝中蜂〞」到睇下,不要拖延救诒呀,B仔一無事
作者: karry    時間: 2013-11-7 23:55

手腳白點好易攪, 只要買支龜精靈, 直接搽在白點上, 再乾養, 早排無咁凍, 我就夜晚搽藥, 乾養到第朝7點, 中午12點又搽一次藥, 乾養兩小時, 一星期就好返喇. 佢頸粒野, 會唔會係有粒龜糧攝住係度, 所以發炎呢? 你試下用綿花棒撥閞, 再搽龜精靈.
但你隻龜B唔似咁簡單, 佢唔鍾意落水, 同埋開口呼吸, 眼發炎, 好可能係肺炎, 我隻龜龜就岩岩肺炎走左喇, 你可以買黑藥同佢滴, 早晚滴入佢個口, 再乾養, 每日比佢浸暖水兩次, 每次10分鐘, 都係依度師兄教架, 但要快喇, 因你B仔情況都幾嚴重, 希望佢可以快D好返!
作者: catcatdog123    時間: 2013-11-8 00:07

見意你帶佢去睇醫生, 或去中蜂攪攪, 天氣再凍就好難帶佢睇的了

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2