香港龜友論壇

標題: 濾水器急問 [打印本頁]

作者: RainTonGTonG    時間: 2013-11-11 01:38
標題: 濾水器急問

今日我換左個新既濾水器(EDEN501)
但之後我覺得唔對路...
圖中左邊係海綿,右邊係d粒粒
但係左邊條喉係出水,右邊條喉係吸水
我第一次用哩類野唔係好識
所以想問下師兄們我有無插錯,有無調轉

作者: Jacky:)    時間: 2013-11-11 01:43
RainTonGTonG 發表於 2013-11-11 01:38
今日我換左個新既濾水器
但之後我覺得唔對路...
圖中左邊係海綿,右邊係d粒粒

蓋上寫IN即係插住吸水條管 寫OUT即係雨淋管出水條管 左右濾材無分別 吸到水出到水就可以

作者: RainTonGTonG    時間: 2013-11-11 01:49
回復 Jacky:) 的帖子

感我都放心
我仲以為吸左既水要先經過濾先再到d粒粒
唔該晒^^
作者: wel524    時間: 2013-11-11 02:02

回復 RainTonGTonG 的帖子

好似係有d怪?? 我用開果d濾桶都係先過濾棉再過生物環

原理係先將大型既污糟野用濾棉阻隔, 咁過到生物環d水就無咁多大型污物被生物環卡住,

依個濾桶有d似係eden511??

我無記錯好似係左面 入水口 放 一大塊既疏孔棉, 再右面 出水口放白色好滑面既原廠送既環

作者: Jacky:)    時間: 2013-11-11 02:06
wel524 發表於 2013-11-11 02:02

EDEN501黎 EDEN511係IN&OUT放埋一齊
作者: wel524    時間: 2013-11-11 02:08

係喎, 太耐無用屋企果部511都唔記得添
作者: wel524    時間: 2013-11-11 02:10
建議樓主未掉箱既話, 參考下個箱封面個圖同埋說明書, 應該會有寫
作者: karry    時間: 2013-11-11 10:04
wel524 發表於 2013-11-11 02:02

我都係用501, 我同樓主一樣, 生物環果邊吸水呀, 今晚返去睇清楚個盒先!!!
作者: cys487980    時間: 2013-11-11 11:22

誰說沒有分別,請看清楚 setting up 教學!

放錯方向,效果完全不一樣!

作者: RainTonGTonG    時間: 2013-11-11 12:20

回復 wel524 的帖子

係啊,我就係有哩個諗法先擔心所以上黎一問
作者: RainTonGTonG    時間: 2013-11-11 12:22
回復 wel524 的帖子

就係掉左個箱TOT
說明我翻譯番但無講,不過仲有一半無睇,因為個種唔係中文右唔係英文
作者: RainTonGTonG    時間: 2013-11-11 12:43
我上網搵左一搵,見好多都係生物環個邊入
作者: cys487980    時間: 2013-11-11 13:26

雖然我未用過呢個牌子,不過之前有師兄講過跟機的不是生物環!

作用不大!你自己看看需唔需要換過!個人意見養龜放炭比放生物環更有效!
作者: wel524    時間: 2013-11-11 19:21

回復 cys487980 的帖子

同意, 我也聽過這類環, 好像不叫生物環, 也不是用來養菌, 就是想不起什麼名來的??
作者: Johnson    時間: 2013-11-11 21:08
系物理環
而家我果d物理環卡曬屎

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2