香港龜友論壇

標題: 請救救小盾B ><“ [打印本頁]

作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 11:26
標題: 請救救小盾B ><“

請各位幫幫忙 ><
昨日我带了我隻盾B (4個月大左右)去睇醫生,因佢叫左幾日,開始唔係好肯食嘢,昨日朝仲肚痾,仲痾埋爛便便添,嚇到我立刻請假同佢睇醫生,
去到,醫生話要留低半日觀察同照X光,到返去睇報告時,醫生同我講唔樂觀,仲叫我比佢打支針等佢安樂死T^T.
佢話我買回來時已經感染左病, 佢腸胃脹氣,已佔左身體2/3 頂住左個肺唞唔到氣, 因為佢太細, 醫生話佢都無辦法, 佢脹到腸已經郁動唔到,排唔到氣出來...
請問大家,我唔想佢死><,仲有無辦法可救救我的盾B?
T^T
請大家好心一下,出手相助吧><
謝謝大家

update Dec 11, 2013
龜龜而家好左好多,一直在食藥,打針,禁食中!不過...
就好似引申左另一個問題出來><
無便便,無尿尿,無排酸,身體好似腫腫地...點算好?

作者: mandy4014    時間: 2013-12-3 11:31
希望有奇蹟出現...你隻b快d好返
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 11:34
我都好希望有奇蹟
作者: mandy4014    時間: 2013-12-3 11:45
原來咩b都係好難養架....最好買到5-6cm咁就唔會咁易....
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 11:47
買佢回來時 5.8cm, 養了個半月左右 6.3cm
作者: mandy4014    時間: 2013-12-3 11:49
原來養寵物唔係咁易架=.=又要面對佢死左既時候
作者: OTKC    時間: 2013-12-3 12:01
睇多個醫生睇下其他醫生點講
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 12:05

回復 OTKC 的帖子

好多朋友叫我搵中蜂!
作者: OTKC    時間: 2013-12-3 12:26
回復 星沙糖 的帖子

係囉, 盡快睇,唔好拖喇~始終龜b身體會弱d,加上唔食野又肚痾就更加虛弱
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 12:42
回復 OTKC 的帖子

係係, 我會架啦, 我都好膽心龜龜 T^T
作者: klho    時間: 2013-12-3 13:08
你係唔係去大圍果間睇醫生呀,果間通常都叫打安樂死針的.
作者: OTKC    時間: 2013-12-3 13:59
回復 星沙糖 的帖子

總之睇多兩個醫生,聽多d意見,加油~~!!!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 14:06
回復 klho 的帖子

係呀, 仲睇左好貴添><
果間嘢得唔得架請問?
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 14:08
回復 OTKC 的帖子

我在努力中, 多謝鼓勵!
作者: LCBMO    時間: 2013-12-3 14:50
努力,我們支持你!
作者: 太極龜    時間: 2013-12-3 15:00
回復 星沙糖 的帖子

你隻龜咁嚴重, 怏的去睇土瓜Wan   Mr Terry Yu  Tel.:27119909  

作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 15:03
回復 LCBMO 的帖子

Thx LCBM0 T^T
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 15:05
回復 太極龜 的帖子

Thx 太極龜
作者: KENNETHLAU    時間: 2013-12-3 15:37
我隻盾都睇緊醫生,情況同你差唔多,生蒼有細菌,醫生話我買之前可能都感染左,養左兩星期就發出黎,我係荃灣睇醫生,有間珍禽異獸醫院個肥佬幾好,係鬼佬黎既
作者: KENNETHLAU    時間: 2013-12-3 15:39
我都想搵中鋒兄幫我放濃
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 15:55

回復 KENNETHLAU 的帖子

我是在大圍珍禽異獸醫院睇, 個鬼妹叫我比佢安樂死><"
我d朋友及網上的龜友好多都對中蜂好評, 我已約了佢今晚去佢到搵佢救救小盾B, 希望小盾B叻仔,捱得過啦...><
作者: klho    時間: 2013-12-3 17:47
唔好去大圍個間啦,郁D都叫安樂死,養寵物等如養仔女,有事就去睇醫生,醫生叫佢死,你都唔會放棄啦.試下其他醫生盡量救吧!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-3 17:55
回復 klho 的帖子

我話要帶佢走, 因為我仲想搵救佢嘅方法, 佢話醫生唔建議我咁做, 我真係做唔出, 我知龜龜都好辛苦, 但佢在努力啊!我唔可以放棄佢!
作者: klho    時間: 2013-12-3 18:32
代龜龜多謝你沒有放棄牠.
作者: kikigirl9708    時間: 2013-12-3 18:38
快D去土瓜灣動物醫院睇Dr.Terry Yu,唔好遲啦!話睇急症!
作者: swingman1019    時間: 2013-12-3 18:54
去土瓜灣搵Terry yu,大圍嗰間廢物淨係識叫人做一大堆冇用嘅test,跟住叫你俾佢安樂死,嗰班廢柴你拎隻黃頭象龜去,佢仲會掉轉頭問你係咩品種,你話死未
作者: kinki03182000    時間: 2013-12-3 19:53
快啲搵中鋒, by the way盾b有無軟甲
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 00:49
回復 klho 的帖子

佢都好努力緊,我會盡我所能!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 00:50
回復 kikigirl9708 的帖子

今日我帶左佢去中蜂到...
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 00:51
回復 swingman1019 的帖子

咪就係咁囉
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 00:52
回復 kinki03182000 的帖子

今日帶了,己打針食藥,不過中蜂都係話博一博...
盾B無軟甲
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 10:11
昨日带左佢去中蜂到,打左支針,比左啲藥我回去餵,佢都話係博一博...
回去後餵佢食藥,簡直係博鬥咁
不過餵完佢食藥之後,佢仲死過之前可能博鬥完嘅關係, 但成晚佢唔肯合埋眼訓, 直到佢筋疲力盡先肯訓,見到佢咁,真係好心痛,我成晚訓下醒下, 睇下佢有無呼吸,...
之後要每日餵藥,隔日打針,要自己打...我真係落唔到手
今早起身,替佢浸水, 除左浸水果時佢有郁下同開眼外,其他時間就只係訓,
不過佢已經好叻, 無再係咁伸頭同叫, 不過餵完佢藥之後, 佢怕左我
希望佢叻仔,捱得過啦
作者: FOR    時間: 2013-12-4 11:18
回復 星沙糖 的帖子

加油呀!師兄
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 12:07
回復 FOR 的帖子

我是女的...一,.一"
作者: FOR    時間: 2013-12-4 13:44
回復 星沙糖 的帖子

加油呀!師姐
作者: kinki03182000    時間: 2013-12-4 13:54
回復 星沙糖 的帖子

盡量比佢休息, 唔好騷擾佢, 我試過搵黑色紙封晒四邊, 淨比燈佢, 由佢靜養, 佢好咗好多!!!!!但我隻豹仔捱到一關, 過唔到第二關, 最尾軟甲死咗!!!...
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 13:56
回復 FOR 的帖子

kkk, thank you, 努力緊!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-4 13:58
回復 kinki03182000 的帖子

下....軟甲點解會死,..?
我係新手, 好多嘢唔識, 請各位師兄師姐指教!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-6 07:23
我隻盾B,打左兩次針,食左三次藥,現在己經無再叫了而且眼仔精神番啲,但還在禁食中,已經第五日無食過嘢了雖然還是很弱,但叫做好轉中,今日打比中蜂兄,睇下幾時可以比佢食番嘢先希望係真的好番啦
作者: 808204    時間: 2013-12-6 10:23
回復 星沙糖 的帖子

你已經比好多男人更加堅強, 你已經厲害過好多人, 加油, 最近天氣反复, 注意龜缸溫度, 而你自己都要注意身體, 你病左就無人照顧龜仔.
作者: QuenQuen    時間: 2013-12-6 10:39
omg! 我好明白個種擔心! 好驚佢有咩事搞到自己個人超緊張! 你要加油呀!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-6 11:08

回復 808204 的帖子

我才沒那麼堅強呢, 都不知哭過多小次...
我只知, 我有咩事,還有家人,朋友, 但龜龜只有我, 如果我都唔錫佢, 就唔會有人錫佢了!
作者: bonebone2046    時間: 2013-12-8 12:48

作者: 星沙糖    時間: 2013-12-8 19:12
回復 QuenQuen 的帖子

多謝你的打氣,我已經好多日食唔安訓唔著,不過佢而家精神番啲,我先食得安樂一些!我都係到祝大家的龜龜也能健康的成長!
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-8 19:13
回復 bonebone2046 的帖子

係!我會努力架啦!
救龜龜逃出鬼門關,現在係我唯一重視的事!
謝謝你!
作者: leung861230    時間: 2013-12-11 01:34
希望它早日康复.
作者: 金金    時間: 2013-12-11 04:18
龜龜最新狀況如何?
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-11 07:02
回復 leung861230 的帖子

Thank You
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-11 07:05
回復 金金 的帖子

佢好左好多,一直在食藥,打針,禁食中!不過...
就好似引申左另一個問題出來><
無便便,無尿尿,無排酸,身體好似腫腫地...點算好
作者: 808204    時間: 2013-12-11 11:15
回復 星沙糖 的帖子

之前中蜂幫你隻盾安排左療程, 所以而家里個情況最好聽翻中蜂意見好D
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-11 11:17

係, 我會打電話問下佢..><
作者: 808204    時間: 2013-12-11 11:21
回復 星沙糖 的帖子

吾使怕架, 我以前醫過D龜, 成個月吾食野都無事, 有水就得. 最緊要先醫好個病, 藥到就病除. 其他野無使理住, 加油
作者: 星沙糖    時間: 2013-12-11 11:50

無便便,無尿尿,無排酸,身體好似腫腫地都唔洗膽心? ><
不過我會聽你地話, 始終你地比我有經驗T^T
謝謝關心 ^^

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2