香港龜友論壇

標題: 飛河龜ph值一問 [打印本頁]

作者: brian912452456    時間: 2011-8-17 21:44
標題: 飛河龜ph值一問

1.我個缸係24吋長,要放幾多珊瑚骨???放勁多又會唔會有問題(我買左4包2000g,一包500g應該放幾多包最好??)2.有冇d器材係可以睇到ph值???(如果你地有可以pm我,我要)
3.ph值要多少?
4.飛河龜可唔可以一齊養???
5.飛河龜苗大約有幾多cm長???
6.飛河龜要多少度??

未買龜,請放心
作者: kenbb    時間: 2011-8-17 22:11
苗,大約5CM長,水溫27-29.
可一齊養.
PH值要8-8.3左右.
放多D都應該冇問題.因為龜尿會平衡番D鹼性.
好似藥房有pH試紙買.
作者: 花次郎    時間: 2011-8-17 22:45

1. 珊瑚骨用個網袋裝好 (一包普通炭既份量) 放埋係濾桶入面(你桶夠大既話)

2.PH試紙.

3.PH8左右

4.千其唔好一齊養,地盤性重,最喜歡咬尾,除非你個人口味重,鐘意"無尾飛河"

5.頭搭尾 8CM左右.

6.28度左右.

註:養飛河龜既話,就要有覺悟,此品種對水質好敏感,成長後會好大隻,所以魚缸硬體要求高,

同埋唔好念住貪得意就買返黎玩,過左幾年同人講無念過咁大隻,無位養唔知點算,跟住走去

放生.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 07:42
回復 花次郎 的帖子

我個濾桶唔夠大,珊瑚骨係唔係可以放係個缸低?
作者: Norrishill    時間: 2011-8-18 07:46
kenbb 發表於 2011-8-17 22:11
苗,大約5CM長,水溫27-29.
可一齊養.
PH值要8-8.3左右.

請問你的飛河龜是否一齊養?
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 13:36
brian912452456 發表於 2011-8-18 07:42
回復 花次郎 的帖子

我個濾桶唔夠大,珊瑚骨係唔係可以放係個缸低?

珊瑚骨用個網袋或者搵個膠樽(自己加工開小孔)入好丟係缸底都得,不過樓主你濾桶連包珊瑚骨

都放唔落,我好懷疑你個桶適唔適合 24吋缸用.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 13:40
回復 花次郎 的帖子

http://item.taobao.com/item.htm?id=6933089828 得唔得?
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 13:43
回復 brian912452456 的帖子

你被包火山石我睇,想指邊方面得唔得先.
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 13:45
回復 花次郎 的帖子

可唔可以加地ph值?
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 13:50

你拎包火山石問我可唔可以加PH值,答案當然係唔得.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 13:59
回復 花次郎 的帖子

點解??我問過佢佢講得....
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 14:03

我放左d珊瑚骨去個濾桶到米冇得放http://item.taobao.com/item.htm?id=6808812018& lo
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 14:12

對一個有水材器材熟悉同多年養魚經驗既人黎講,養飛河龜只係小菜一碟,但對一個只養開

一般龜隻同水材器材唔熟悉既人黎講,養飛河龜就好易一獲粥,成體50CM以上 你有心理準

備過幾年後換個 48吋魚缸未.

作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 14:17

你個濾桶 邊個牌子 型號係乜 .
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 14:17
回復 花次郎 的帖子

http://item.taobao.com/item.htm?id=6803486852
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 14:35
潛水頭駁上頂濾,濾箱仲要咁細,頂濾放生物環,唔係咁幫到手,都無計,你上面放棉,炭同生物環,

珊瑚骨你放缸底,頂住先.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 14:44
回復 花次郎 的帖子

可唔可以幫我係淘寶找個濾箱???我唔識選......我個缸24吋長
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 14:50

我什小去淘寶買野,由其係電器,我係另一個POST有傾緊 濾桶問題

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9123&extra=page%3D1  你去睇睇

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=8362&extra=page%3D1 呢個就我新買既桶,你可以參考下.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 14:52
回復 花次郎 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=8362 ????係唔係適合??
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 14:56

你預算幾多,我再幫你念,24吋用呢隻水流幾急下,龜苗未必頂得順,又或者轉用雨森喉,等隻龜大D

先放返個出水位落水做水流.
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 15:00
回復 花次郎 的帖子

我想要300$以下的
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 15:45

資源有限,真係無乜好簡 ,  ATMAN CF-800 又或者  ATMAN DF-500 .
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 15:50
回復 sammy717 的帖子

eheim 2213 2215 2217 呢個系列 真係唔敢介紹新手用,唔關質量問題,而係個操下太

古舊,唔岩新手做入門桶.
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 15:53
回復 花次郎 的帖子

http://item.taobao.com/item.htm? ... d=2:mm_28400880_0_0,0:1313653969_3z2_108027440 ?
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 16:01
回復 花次郎 的帖子

我唔想要d高級野....我冇咩錢....有冇d 200$以下的濾水器...
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 16:03

就係佢,雖然係國內出品 但 ATMAN  比起另開兩隻牌子 External 同 JEBO ,漏水事件

無咁多.
作者: chun    時間: 2011-8-18 16:10

其實CHING你不如儲多D錢先買濾~因為300$都好難可以買到好既過濾
飛河對水質要求高 水質唔好 好容易病.................到時就難搞............
如果 budget 300$ 我建議 買個2手既 P20 OR 30 都OK嫁~
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 16:15

回復 chun 的帖子

無計,樓主無留意我第四個貼點回佢

註:養飛河龜既話,就要有覺悟,此品種對水質好敏感,成長後會好大隻,所以魚缸硬體要求高
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 16:16
回復 花次郎 的帖子

http://item.taobao.com/item.htm?id=12225690062& ,得唔得??係唔係可以放到棉,生物環同
珊瑚骨??
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 16:22

呢類型設計既濾桶幫唔到手,真係要買濾桶,就選由上至下分層式.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 16:25
回復 花次郎 的帖子

c兄幫我選選,200$以下 http://yankess.taobao.com/?searc ... e&queryType=cat
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 16:27

二百蚊以下濾桶,我真係唔識選,樓主放過我啦

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 16:28
回復 花次郎 的帖子

300$以下...
作者: chun    時間: 2011-8-18 16:32

$300 只能收個2手既 P20...........
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 16:43
回復 花次郎 的帖子

http://item.taobao.com/item.htm?id=2895097107& 得唔得?
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 19:19

我第 28 個帖有講過 ,External 同 JEBO ,好多漏水事件,唔係話國內製做唔得(而家好多大

牌子都係國內做),有人用幾年都無事,問題係個 QC 真係好差,質數好參差,特別係呢兩雙牌子,相

對黎講要平濾桶 ATMAN 算好.

作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 19:38
回復 花次郎 的帖子

你有冇??
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 19:44

三百內咪回左你囉,請睇返 第 24個回帖.
作者: brian912452456    時間: 2011-8-18 19:47
回復 花次郎 的帖子

你賣比我?
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 19:51

我邊有,你要出魚街買
作者: kkiop    時間: 2011-8-18 19:54
i think 冇錢5好學人養ad龜...
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 20:15

回復 kkiop 的帖子

樓主係要選水龜中最食硬件既品種黎養,我都係盡量配合佢,盡量幫佢解答疑難,我唔同隔離壇

某一位神人,郁D話人無資格叫人唔好養.

作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 20:40

小心言詞,那位大神我得罪唔起.
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 20:40

頭搭尾差唔多一呎.
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 20:51

魚缸 長 24吋 高14吋 寬13吋  [暫時性質,開頭無念過養佢,我被迫...]

頂置一個燈箱 兩支18吋  UVB管

FLUVAL 305 濾桶 [底材:生化棉,炭,珊瑚骨(用網袋包好)生物環]

普通氣泵一個

養左五年多,無病無痛,為一問題係之前我剩係用魚糧餵佢,近三個月發現佢有鈣質不足

所以先至四處搵關於龜討論區學野,無計我用返我個年代果套黎養龜,點都有D誤差,而家

就被返龜糧佢食,已開始慢慢好轉.

作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 21:02

當你唔係單身既時候,有D野你話唔到事,本來我買個缸想養草.

UVB 我都係近三個月先換上去,以前用普通紫外線管,對飛河龜有無用我唔敢講.

如果一早知要養佢,我直接做個六十吋缸好過,缸大順便可以玩下其它野.
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 21:04
就係因為飛河龜可愛累事囉 .

作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 21:31

我個人養飛河龜心得

1.盡量唔好餵生口,而家出既龜糧品質高,買兩三款返黎餵(餵生口比較容易有寄生虫同其它
皮膚疾病)已有足夠營養.

2.無論養龜或魚都好盡量被大水流(在出水位另一邊,以唔會推到隻龜或魚急退為準)比返適合既運動量佢,無咁容易暴肥,龜都比較強壯,千萬不要過份呵護.

3.每星期換3/4缸水,濾桶每兩至三個月折開清洗一次,如果魚缸水有變黃帶點臭味,就立即要
折桶,好明顯濾桶已包和,唔搞好易出事,如折桶清洗,魚缸水換一半就夠,至於換水係唔係一
定要隔夜水,我可以答你,以上面咁搞係唔需要,直接落水喉水就得,換水後24吋缸黎講加兩茶
匙粗鹽(千其唔好用幼鹽)開大個氣泵,一個鐘內乜氯氣都無.

4.氣泵雖然對飛河龜可有可無,但有氣泵,你可以睇到好多野,點解有人話水清唔代表缸水無事,
只要有氣泵就睇得出,留意氣石打出既氣泡,去到水面不散貼埋一堆堆,即係水質有變,呢個時候就應該換水.

以上幾點養魚都得,三十多年來的經驗之談 信不信由你.

作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 21:50

REL-CAL 果隻?  呢隻餵左幾次無餵,太快沉,跟住被個濾水吸哂 , 我無用手餵,不過我走

埋去,隻龜知有野食會游埋黎.
作者: 花次郎    時間: 2011-8-18 22:18

我地係咁借人帖係咁討論飛河龜好似唔係咁好,洗唔洗開個新帖飛河龜討論區

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2