香港龜友論壇

標題: 請名位師兄幫幫忙..唔係送係想收or交換 [打印本頁]

作者: arhin116    時間: 2014-2-9 18:41
標題: 請名位師兄幫幫忙..唔係送係想收or交換
自己養左隻星龜
暖燈唔夠暖..買又太貴(因為學生)
我有40w希望有師兄可以贈送or交換w數大小小0即燈
還有一尺X一尺的龜罁..買完先知太細..希望有師兄可以贈送or交換(唔洗好大..大小小就夠)
新手上路..還望有師兄幫幫忙..小弟感激不盡
作者: choichakyam    時間: 2014-2-9 18:46
日本城有 100$$果D箱  矮身既  又大又岩駛  好似 28長 X 15 闊X  7"高
另外 射燈  5金行 都有   12$  60W 得  平好似8$ 就有   
作者: walawala111    時間: 2014-2-9 18:48
40W燈就當後備啦,去買飛利浦射膽,10蚊度
作者: arhin116    時間: 2014-2-9 18:53
因為小弟第一次養..唔知5金果D得唔得..所以我盡量都想用番專比龜龜用0即燈..不過都唔該哂師兄的意見
作者: BOSS    時間: 2014-2-9 19:36
arhin116 發表於 2014-2-9 18:53
因為小弟第一次養..唔知5金果D得唔得..所以我盡量都想用番專比龜龜用0即燈..不過都唔該哂師兄的意見 ...

信樓上師兄啦
作者: arhin116    時間: 2014-2-9 19:39
請問5金有夜膽嗎?"
作者: kenbb    時間: 2014-2-9 20:56
其實錢唔多既話,只可以贈你一句:咪咁多要求
小弟我幾年前都養過陸龜,個時既我應該仲少預算過你,由朝到晚都係開住一盞射燈就算,不過係有暗位,都可以養到好健康既陸龜
作者: 波子    時間: 2014-2-9 21:41
其實錢唔多既話,只可以贈你一句:咪咁多要求  <-------    good
作者: 浩洋凰    時間: 2014-2-10 00:32
人家好聲好氣問贈送或換,你唔幫手、無興趣,路過睇下咪算囉,又要潑人冷水;

上得論壇都想龜友互相幫忙唧,你肯幫就功德無量,唔幫都唔好踩人啦,唔該拜託~
作者: 織田俊義    時間: 2014-2-11 01:19
回復 浩洋凰 的帖子

非常之贊成
作者: 浩洋凰    時間: 2014-2-11 05:47
波子 發表於 2014-2-9 21:41
其實錢唔多既話,只可以贈你一句:咪咁多要求

最基本就係大家一開始都唔好養龜,俾啲龜可以最天然、最自由、最自在地生長終老;你一養龜,你已掠奪了龜嘅自由及天然生長環境,已經害了隻龜,請不要扮聖人說教,膠少陣當幫忙吧~
作者: wwwhale    時間: 2014-2-11 12:05
想問五金賣的射膽都是鏍絲頭 ? 夾燈邊度買最平 ? 因為我都想加支暖膽,但爬蟲用的燈罩幾貴 (zoomed $2xx)
作者: 浩洋凰    時間: 2014-2-13 01:29
wwwhale 發表於 2014-2-11 12:05
想問五金賣的射膽都是鏍絲頭 ? 夾燈邊度買最平 ? 因為我都想加支暖膽,但爬蟲用的燈罩幾貴 (zoomed $2xx) ...

不是所有都是鏍絲頭,但你可選擇鏍絲頭先至買。

如果你唔介意無燈罩,你可去深水埗鴨寮街啲排檔買,35蚊個長臂夾燈座。
作者: mail37169    時間: 2014-2-13 03:19

龜用個隻燈好明顯係出黎等你地比多D錢以後會好好多但其實同飛利浦無分別
(兩隻我都有用過我覺得飛利浦仲好用)
箱可以用紅酒箱有D C兄會送買都係幾十蚊之後再DIY
無錢可以先多D爬文再自已試下整會用少好多錢
有咩唔明可以再問問各位C兄呢到有好多師兄好強悍成個箱自已整出黎既都有一炸

不過養寵物之前先諗一諗
燈油火蠟都係要錢,唔係要你比個5星級的家但起碼要比基本環境隻龜
買寵物之前應該先買好設備,養之前應該草舊錢比他寵物用
養寵物之前請三思因為佢地都係有生命,有時間有金錢夠了解先再作決定

作者: 黑食    時間: 2014-2-19 13:47
arhin116 發表於 2014-2-9 18:53
因為小弟第一次養..唔知5金果D得唔得..所以我盡量都想用番專比龜龜用0即燈..不過都唔該哂師兄的意見 ...

果d專用都只係換左 有隻龜既包裝 功能不太分別
分別在於包裝!!!!!
uvb另計!!!!!
但個人意見覺得 應處理好自己的財政 先好決定養寵物!!!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2