香港龜友論壇

標題: 無精神,拒食,成日訓的豹仔分享 [打印本頁]

作者: dondon    時間: 2014-3-8 11:09
標題: 無精神,拒食,成日訓的豹仔分享

我隻豹近呢2個星期以為係凍唔食野成日訓。
但3日前浸水連個頭都抬唔起咁制,飲左幾下水。
好在我睇住佢,如果唔係實浸瓜佢!
之後無咩反應以為佢死緊,之後用水開M藥,用針筒放去佢個nose 度比佢
好明顯佢有飲到因為見到佢喉龍郁隔日比佢吸
第一日大昏迷......
第二日都係昏迷......但有郁過。
第三日見佢都係昏迷,但拎起佢時,竟然好大力咁郁
第四日 即係今日拎佢去浸水,見到有啫喱疴出,浸完水開眼。要勁小心唔好比佢浸親,要淺水
之後竟然係食野,同埋四圍爬。
唔知係唔係個個work, 但我2隻豹都係咁。唔包醫得好,自已分析。
有一隻仲變成咁,超肥仔

2014年03月10日
update 下龜仔近況先

今日都有何白色野,相信係原蟲。

之後就,食食食食食,希望佢清得7788 D蟲可以肥返la

2014年03月12日
再update 一下

今日都好多, 相信就清晒了

2014年03月14日
再update 一下

已經停藥3日,今日見到有痾屎了,但消化得唔係咁好,
仲係見到有song葉可能係因為原蟲影響
但胃口好正常, 都精神,keep 住隔日浸水。

2014年03月18日
再update 一下

停藥3天後見佢都仲有蟲蟲出,17號決定再用藥。幫幫佢
今日見佢整左條大的出來,我諗下次要keep 住隔日落藥直至清晒D蟲先停了。但點都好,其實豹仔已經胃口大左好多,都生猛左好多了。
唔杜都無咩所謂了

作者: leung861230    時間: 2014-3-8 11:17
多謝分享!加油
作者: ki0110    時間: 2014-3-8 11:17
豹對我黎講真係好難養
作者: Cces1234    時間: 2014-3-8 11:41
謝謝師兄分享,針筒是怎樣的?在哪裡買到?謝
作者: honeybee    時間: 2014-3-8 14:30
回復 dondon 的帖子

CHing, 我覺得您的"超肥仔"超可愛, 我也希望自己有一隻"超肥仔"!

作者: aldc168    時間: 2014-3-8 21:38
早輪我只傻釣都係咁,我直接用reptoboost+命脈cws,用針筒灌入佢口到,灌左2日,終於疴D白色裡面好似有蟲既野.而家開懷大嚼,精神奕奕
作者: dondon    時間: 2014-3-11 01:31
回復 Cces1234 的帖子

針筒 是早前同龜龜睇e生時灌食用的,
不過我諗藥房都有得買
作者: dondon    時間: 2014-3-11 01:32
ki0110 發表於 2014-3-8 11:17
豹對我黎講真係好難養

我開頭都係咁死龜,但有經驗後好好多了
師兄都加油
作者: dondon    時間: 2014-3-11 01:37
aldc168 發表於 2014-3-8 21:38
早輪我只傻釣都係咁,我直接用reptoboost+命脈cws,用針筒灌入佢口到,灌左2日,終於疴D白色裡面好似有蟲既野. ...

我而家都未太掌握到灌食,聽講都幾大風險
師兄都多些分享La
作者: honeybee    時間: 2014-3-11 02:28

CHing, 我超喜愛超肥仔!
如果您会考慮割愛,您開价,我不會討價還價.只要我買得起,必買!!!

作者: dondon    時間: 2014-3-11 09:51
honeybee 發表於 2014-3-11 02:28

CHing, 我超喜愛超肥仔!

如果我影佢近照,你會變超超超喜愛肥仔,因為白左又大左又肥左!
暫時都唔想出讓住了,因為係防毒功能,唔使比你地D靚龜毒親。
有佢我就夠了

作者: Uncledash    時間: 2014-3-11 10:07
回復 Cces1234 的帖子

去藥房買1ml既就OK,要黎打胰島素果隻針筒仔,要拆得針既。
作者: 808204    時間: 2014-3-11 10:48
回復 Uncledash 的帖子

我用開50ML個一隻  
作者: minniewong    時間: 2014-3-13 01:21
Metronidazole 用來治療原蟲, 真係一流~
作者: dondon    時間: 2014-3-13 20:35
回復 minniewong 的帖子

無錯,藥性唔太強,但對原蟲好有效
作者: hcwj2000    時間: 2014-3-13 22:52
d藥係邊買架

作者: Ravichu    時間: 2014-3-14 12:04
回復 hcwj2000 的帖子

有R字藥房有得買
作者: 小陸龜    時間: 2014-3-14 16:14
想問下M藥咩黎??想問下食咩架??"
作者: shinyiu    時間: 2014-3-15 19:07
請問m藥用既份量係點?thx
作者: dondon    時間: 2014-3-17 12:03
小陸龜 發表於 2014-3-14 16:14

minniewong:Metronidazole 用來治療原蟲, 真係一流~
Ravichu:有R字藥房有得買

至於食咩架?我唔係好明^^

作者: dondon    時間: 2014-3-17 12:08
小陸龜 發表於 2014-3-14 16:14

M藥其實係唔係好重藥力,但我用4份一粒藥丸膠囊開半樽蓋水咁比佢用nose 吸,多少其實會太大影響,相信你都唔會比成半粒,但佢對原蟲效用好大。有副作用,成日訓。但佢本身都係成日訓的
作者: 小陸龜    時間: 2014-3-17 12:16

好呀,吾該啊
作者: Uncledash    時間: 2014-3-26 20:04

聽alex師兄分享,佢話呢隻藥好勁,小心醫壞肝。
作者: dondon    時間: 2014-3-26 22:44
Uncledash 發表於 2014-3-26 20:04

聽alex師兄分享,佢話呢隻藥好勁,小心醫壞肝。

藥食得多都係唔好ge,大家自已衡量下la
作者: honeybee    時間: 2014-3-27 01:27

CMui, M藥後, 有冇用CCF補返, M很傷它的.
再請問,它每天有多長有UVB, 夠不夠20-30 (measured by UV meter at his/her exact location), 足夠的話身體會強壯多,未那麼容易病.
看到它這樣病,心裡難受!

作者: dondon    時間: 2014-3-28 09:45
honeybee 發表於 2014-3-27 01:27

CMui, M藥後, 有冇用CCF補返, M很傷它的.

其實m藥未必係好傷、但都要自已衡量下份量,幾時停藥,都要細心觀察。
如果佢係好轉、開口,其他補品就自已想下仲有無需要。
但無好轉,可以想下藥力係會令佢訓1-3日,浸水時一定要留意下。好多人都係浸死多。
無咩話實醫得好,如果唔識控制藥當飯食唔好話龜,人都會死。
PS: 其實reptoboost, BAC, CCF都係有藥的成份,有好轉,行得走得就唔搞咁多了。

作者: man0916    時間: 2014-3-28 13:29

想問問,咁你落幾多日藥?thx
作者: dondon    時間: 2014-3-28 21:00
man0916 發表於 2014-3-28 13:29

想問問,咁你落幾多日藥?thx

我開4份之一粒藥,開一個維他水樽蓋隔日比藥,食左4日。
但如果好轉3日都ok 了

作者: honeybee    時間: 2014-3-28 21:45

God Bless!!!

作者: man0916    時間: 2014-3-28 23:11

ok thx ok thx !
作者: maxyeung    時間: 2014-4-1 12:13
樓主仲會UPDATE 龜龜而家狀態嗎?
作者: dondon    時間: 2014-4-1 13:06
療程已經完了,如果你想要屎照可以放比你睇,
但生活照,等我得閒D就開個生活post 再分享la
作者: mkmc    時間: 2014-4-2 10:24
想問樓主點樣放係針筒比佢吸0.0?    係咪滴落去?
作者: maxyeung    時間: 2014-4-3 00:03
dondon 發表於 2014-4-1 13:06
療程已經完了,如果你想要屎照可以放比你睇,
但生活照,等我得閒D就開個生活post 再分享la ...

都好丫, 期待中~
作者: Jackchun    時間: 2014-4-3 01:31
c 兄,M字藥係咪街邊有R字既藥房就有得買架
作者: andy107888    時間: 2014-5-6 15:38
M藥問題:其實比藥佢食幾多曰先停,已經食左3曰藥。未開口食野。
作者: Italyroma    時間: 2014-5-6 15:55
回復 Jackchun 的帖子

要問多幾間 我上年去買係旺角行左好多間都無得買 行到腳都軟去到信和果邊有間藥房有得買
$2一粒
作者: PanNL    時間: 2014-5-6 16:50

新手養豹B, 三星期前買入一對, 但近日其中一隻開始無胃口唔食野, 成日瞓, 今日浸水仲疴白色屎, 請問係咪蟲病? 學樓主咁餵藥就可以醫好? 使唔使KEEP住日日浸水? 使唔使隔離對豹B?
請指教下

作者: dondon    時間: 2014-5-7 14:13
andy107888 發表於 2014-5-6 15:38
M藥問題:其實比藥佢食幾多曰先停,已經食左3曰藥。未開口食野。

連三日藥?
隔1至2日先比佢好D,同埋唔好連幾日咁比佢,
我都係比左3日佢就好返了
作者: dondon    時間: 2014-5-7 14:18
PanNL 發表於 2014-5-6 16:50
新手養豹B, 三星期前買入一對, 但近日其中一隻開始無胃口唔食野, 成日瞓, 今日浸水仲疴白色屎, 請問係咪蟲 ...

其實係唔係原蟲都可以杜下ge(我覺得)
隔離佢la, 可以比M 藥佢食,醫唔醫得好我唔敢包
唔敢就睇醫生安全D,我而家杜係隔2日1/5咁藥開水,
因為都怕之前有D師兄講話怕佢受唔住
作者: PanNL    時間: 2014-5-7 15:05
張相就係尋日浸 reptoboost 時, 龜B疴出黎...請問係咪代表有蟲??

dondon, 有無生蟲都可以杜?

作者: dondon    時間: 2014-5-7 20:49
PanNL 發表於 2014-5-7 15:05
張相就係尋日浸 reptoboost 時, 龜B疴出黎...請問係咪代表有蟲??

dondon, 有無生蟲都可以杜?

都好大抽下喎
杜下啦,其實龜有一定的蟲,低抗力好就無咩ge,但一弱左就手尾長了
作者: PanNL    時間: 2014-5-7 23:26
dondon 發表於 2014-5-7 20:49
都好大抽下喎
杜下啦,其實龜有一定的蟲,低抗力好就無咩ge,但一弱左就手尾長了 ...

所以好擔心 前日果篤少一半
如果餵M藥,係咪要停浸reptoboost 比較好?
作者: lamx3    時間: 2014-5-7 23:57
我隻黑靴都係咁....CCF BAC冇效
作者: dondon    時間: 2014-5-8 00:15
PanNL 發表於 2014-5-7 23:26
所以好擔心 前日果篤少一半
如果餵M藥,係咪要停浸reptoboost 比較好?

M藥其實隔2日比一次就ok ga la,比2日倒觀察1禮拜,reptoboost 唔好係果M藥果幾日比Lor
作者: irene    時間: 2014-5-15 13:40
多謝你的方法,  龜仔絕食7天後,  跟你的餵食M藥和R水, 現在巳開始食野了....
作者: kei1989    時間: 2014-5-15 15:06
回復 irene 的帖子

咩都吾食?便便正常?係咪豹龜,可加whatsapp交流交流?
作者: irene    時間: 2014-5-15 15:15
麥都唔食, 便便帶帶水, 跟dondon師兄講一樣。  所以比R 水和買了M 藥, 食了3天後終於再食野了。  食藥和浸M水時呵d白白地嘅物體。
作者: kei1989    時間: 2014-5-15 15:33

可加whatsapp睇下便便,我隻係對生菜,油麥有興趣!返黎食過一次s糧,便便未正常過,養左都3個星期了,用藥未見有改善!一
作者: dondon    時間: 2014-5-16 00:18
irene 發表於 2014-5-15 13:40
多謝你的方法,  龜仔絕食7天後,  跟你的餵食M藥和R水, 現在巳開始食野了....

咁就好la, 無咩事就唔好落藥咁密la
作者: kei1989    時間: 2014-5-21 19:56

師兄可吾可以詳細教一教小弟點用藥?我隻豹買左返黎都就一個月,仲係食好少嘢,s/m糧都只係食過一次,成日訓,伸長個頭呆呆濟濟!
作者: dondon    時間: 2014-5-22 00:38
kei1989 發表於 2014-5-21 19:56

師兄可吾可以詳細教一教小弟點用藥?我隻豹買左返黎都就一個月,仲係食好少嘢,s/m糧 ...

其實你睇左唔明可以打電話比我
可以PM我
作者: kei1989    時間: 2014-5-22 18:22

Pm左,有空覆下
作者: 老細    時間: 2014-5-22 20:16
作者: kei1989    時間: 2014-5-24 22:21

師兄係到?
作者: GaryCheung    時間: 2014-5-27 17:26
請問 reptoboost 水是什麼來的?在那裡買辦到?我隻豹B也是沒精神不吃東西!謝謝!!
作者: GaryCheung    時間: 2014-5-27 18:37
請問那裡有M藥買?行了很多R字藥房也買不到?謝謝!
作者: irene    時間: 2014-5-28 18:29
我在 RX藥房買, 佢冇水溶性, 所以我買粒裝,每次 比1/4粒磨粉開水, 用針筒滴入龜口中, 但我生手, 所以要搵你幫手, 撐開龜的口。  希望幫到你。
作者: irene    時間: 2014-5-28 18:32
R 水--金魚街有得買, 係電解水, 你地話好似寶礦力水得咁。
作者: dondon    時間: 2014-5-29 00:52
回復 老細 的帖子

費事賣廣告,只可以講魚街金華餐廳附近的藥房有。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2