香港龜友論壇

樓主: 西面楚歌
打印 上一主題 下一主題

新手養龜問題

樓主
= V = 最易養都非 巴西   草龜   呢類莫屬
最大好處係唔洗買   去公園D水池撿
全彎果D公園連  龜BB 同  錦里魚BB 都有 = V =

其實識養龜就咩品種都易養.....

凸背就講明先,大起上黎大過小朋友~  你有無咁大地方 , 而且養得凸背你就當自己養緊一隻 惡餘  捉起佢要講技巧~   如果唔係無手指

刀背旦又好似無咩特別要注意.....多水算唔算 = =??
回復

沙發
西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:05
回復 李子火鍋 的帖子

地方我都算有既!!!

細隻    草龜  旦龜  呢兩類都岩你養
草龜既名有 中華草龜、金龜、金線龜、墨龜、泥龜、水龜、山龜、臭青龜、長壽龜等

D人成日話烏龜 烏龜  講既就係呢一種
姐係有  來自台灣既班龜 "草龜"十幾萬個名..話俾你聽咩樣仲好  (長尾  三條斷續直線)  

廣東中華草龜  好貴~  如果無計錯,破千元  一隻BB

有日本同台灣既 珍珠龜   (黑色 長尾 )    有D奸商會改名叫 盾龜  扮新品種
珍珠同班龜 好易睇錯~ 因為都長尾

我第一次就係  一個 月黑風高 昆人夜 既晚上俾個無良老闆 用草龜 當珍珠龜
當時太黑,又係長尾我自己都無留意.....  

呢種係 班龜

呢種係珍珠

旦龜  有  黑旦  白旦(刀背旦  屋頂龜)
黑旦受驚會放臭屁   水底生活   
白旦 都會放臭屁,不過無黑旦咁勁~  水底生活,因為背隻比較高  唔可以靠自己頸發力轉返身~ 所以水位一定要高

水位高....呢方面又有D野講下

旦 高水位養無問題~ 但係BB呢

一係你認為  得就得,唔得就7    既 塗弱留強  方式 一開波你話12吋水位都吹你唔漲

有D師兄又認為  BB龜 唔好咁多水 (所有龜都一樣)    水岩岩過背多小小就OK~(有D唔過背..但旦龜無辦法唔過背)  保守D,起碼頭一伸出黎就呼吸到

兩種大個仔果時都係好似大約 15CM ~  市面上龜種黎講係最細嫁啦
放心,唔好俾15CM 嚇親~  基本上無返3,5,7年 係無咁大隻.....除非你成日餵 餵極量 咁就有可能一年吹谷到大大隻

仲有大把野我未講...組織唔到
不如你睇埋邊種烏龜 我再教你一D我自己既經驗同交流返黎心得

我講既野唔係絕對   希望其他師兄可以幫幫手解答
回復

板凳
ew9480 發表於 2011-6-26 21:31
西/東錦ok!
奇x賣$120
好似巴西咁易養...

咁樣對比起黎....我個人認為 甜甜圈 好似仲鬼馬 @.@  
回復

地板
西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:20
回復 條野直樹 的帖子

由草龜bb開始養係唔係要好多心機嫁??

差D講漏左.....珍珠大左會比較修長型    班龜 會比較似隻碟 = 口 =
回復

細龜 的確  旦龜好~  抵抗力都勁過 草龜
其實樓主有無話  咩價錢 ?

食蝸龜  BB果時超得意=口=  我覺得BB時期無龜個樣得意過佢~  
我都忍左勁耐先理性決定唔買- -
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 21:56
回復 李子火鍋 的帖子

$方面 龜+箱  300-400

箱 濾水器  及其他野已經去左大部份錢
換言之...你真係得返  班龜  珍珠龜  甜甜圈  OR其他幾十蚊之內既烏龜 @@"
新手試下養班龜先(姐係你岩岩講既草龜  珍珠都係草既一種..不過價錢貴幾蚊..哈哈哈)  

有左個經驗 先考慮養其他龜~  再唔係你好鍾意 旦龜 (黑旦150左右(最近好似聽講升左價 180)  白旦250左右)  草下錢先~   你想養咩,我都有經驗可以同你交流一下
呢度D師兄都好好人~   歡迎你加入我地呢個大家庭
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 22:43
回復 李子火鍋 的帖子

白旦 + 箱果d  大約要幾多$

都係叫返  刀背旦 好D  =3= 我怕人地賣隻 白臉旦俾你~哈哈

當你預400蚊

刀背旦已經去左250蚊
攻喜你....剩返150蚊岩岩好可以買到 24吋魚缸 (魚街自己行下睇下...有D貴小小,但一定有150蚊24吋   店名我唔記得)

但你要諗一個問題.....16歲..我唔知你身型如何啦,行量返自己拎唔拎到個魚缸返屋企

同埋真係得龜同缸    其他野咩都買唔到 -0-   24吋魚缸 你想自己換水我諗你都幾頭痕.......
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 22:58
回復 條野直樹 的帖子

其實我唔知魚街係邊到嫁- -''

太子 地鐵站出口 0.0
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 22:58
回復 李子火鍋 的帖子

24吋魚缸 可以養到幾多龜龜嫁

旦龜 一隻黎講係豪宅    兩隻就小康之家
再多就真係唔建議

BB果時 你會話...唔係呱... 咁大個缸 養粒鼻屎咁大既龜
但佢會成長...你總不可能從細缸開始 慢慢換~   咁舊果D缸丟去邊-.-  送俾人?養魚?再養其他龜?
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 23:09
回復 李子火鍋 的帖子

其實我都唔知 24吋魚缸 有幾大

手掌張開  手指尾到手指公  8吋   3隻手掌位  (隻手比較細既另計-.-"哈哈 )

講真,真係草多D錢先~  起碼買到過濾器...如果唔係臭起上黎你屋企人就真係接受唔到啦=.="
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 23:13
回復 李子火鍋 的帖子

每日換水既對龜龜好唔好嫁??

無過濾器 日日換水 可以話係必需,無問題~  換晒都得 @O@    但你記得D水 要隔一隔夜
如果唔想隔夜 可以買一隻叫  新水液  
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 23:18
回復 李子火鍋 的帖子

隔夜水係唔係放係到唔理佢就得嫁啦?

講得無錯  0.0
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 23:25
洗唔洗加d野比龜龜曬下咁嫁

旦龜唔洗,當然有得曬下會更加好~  
你諗住買燈-.-?  幾百蚊嫁WO~  
回復

西面楚歌 發表於 2011-6-26 23:31
回復 李子火鍋 的帖子

我都想知道姐a_a''

用暖管   幾十蚊一支~ 依家黎冬天仲有段時間~  每個月草十五至二十蚊  到時你都夠錢買
不過開暖管又有學問嫁,到時再問我

特別係BB龜....千萬唔好俾佢冬眠........大部份儲存能量唔夠 一冬眠就一睡不起
不過唔冬眠會大得好快~ 因為食多其他龜幾個月食物阿MA~哈哈哈

旦龜真係唔洗話特別去曬佢..... 水底生活既龜黎  @.@
回復

牛龜仔 發表於 2011-6-26 23:58
haha 我想問你幾高?
我175cm                  有8吋 尾到公

唔關事,有D人手掌比較細OR大   正常人張開係8吋
你仲唔快D放你D龜既相出黎
回復

牛龜仔 發表於 2011-6-27 00:06
a_a岩岩度一度 有9吋
--早排我放左條黃緣片上泥 無咩人睇 又無留言 又無分加-0-"
...另外我又無相機--得 ...

9吋咁利害 -.-+   小心WO~   五短必有一長...你長係呢D地方....短既唔通係......
唔緊要啦,鍾意就影幾影,我用部W810I 影相仲衰啦- -  
回復

牛龜仔 發表於 2011-6-27 00:14
a_a ok喇 打籃球緊係手大好 haha
至於x方面 答你唔到 haha
ipod touch 4得70m象素--廢到無倫 ...

咁你有無挑手筋 = ="

我仲有部I 扑 拍片...又會咁搞笑,有拍片但無影相 = =
回復

light 發表於 2011-6-27 11:47
回復 李子火鍋 的帖子

我同你一樣, 買果時明明寫住美國珍珠龜$25/隻, 我養左一年左右先知呢d叫斑龜.... ...

我係返到屋企先知= = 不過都算幾有靈性 會陪我一齊睇電影   兩隻互相長短   睡覺時姿勢係一個太極黎= =  
回復

0.0 25蚊2隻都貴~  你25蚊一隻.....唔緊要,最重要你鍾意!   
魚街係有一檔2X蚊2隻~  但其他都20蚊2隻

其實同品種 0.0  不過係價錢上同 樣 既差異~
回復

我果兩隻早就送左俾朋友  0.0  依家聽講話死左一隻
回復