香港龜友論壇

查看: 3719|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

岩岩尋日養左隻豹仔,有問題想請教下

樓主
simonlkm 發表於 2013-4-1 00:20
回復 LiB 的帖子

你既答案同其他人有好大反差

我唔明點解, 藍衣人唔叫人買埋UVB?  驚D新手覺得太貴太麻煩跟住就唔想養龜?

唔叫人買埋UVB = 慢慢等D龜軟骨病死姐!!!  無良商人!
回復

沙發
Puiki 發表於 2013-4-1 00:24
每個人嘅養龜方式都有啲唔同,最緊要自己多啲番意自己隻龜龜,搵出一套對佢最好嘅方式便可以了,唔一定要 ...

我直頭唔用任何底材, 連報紙同磁磚都冇, 我用膠盤, 然後用界刀, 界好多痕, 制造摩擦.  真係每個人都唔同!
回復

板凳
LiB 發表於 2013-3-31 23:56
放心喇~!!!
哩度D CHING會叫你換晒換SET野佢架喇~!!除左隻龜,
佢地會話栗米砂唔好啊!D龜會誤食,塞腸死龜: ...

我都同意,世事冇絕對,只有真情趣. 但都要新手有好多基本知識才可以咁玩.  個人覺得. :)
回復

地板
Puiki 發表於 2013-4-1 00:24
我其實都唔贊成人地用粟米砂,魚缸我反而接受到

我其實都係唔贊成人地用粟米砂,魚缸我反而接受到!!!!   師兄, 我同你一樣, 因為粟米砂的而且確太多粉塵!! ~~令到龜龜鼻敏感同流眼水-個人經驗.

反而我留意到樓主既魚缸都好大好長, 可以將燈照一邊角落頭, 型成一個微氣候(micro-climate), 咁就有熱區,有冷區, 等龜龜自己選擇.  而且造成熱氣流(對流效應), 根本唔使買風扇!  仲有埋自然濕度添! 連噴濕機都唔使買!

師兄畫啲畫實在係太吸引.....  發表於 2013-4-1 19:05
一睇師兄就知道係理科出身  發表於 2013-4-1 17:31
回復

我一直放長膠盤養, 冇底材, 長期24~34度, 50~75%濕度.  最正 , 所有龜龜都冇痛冇癢......

師兄好有心機解釋,10個讚呀  發表於 2013-4-1 13:57
回復