香港龜友論壇

查看: 3183|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

龜會唔會嚇親....

樓主
應該唔關"跌左條鐵通落地",因龜係無聽覺的!
回復

沙發

龜係爬虫類,耳的結構和哺乳動物不同,佢只feel到声波的振動,佢無哺乳動物的聽覺,佢係聽唔到我哋的声線。龟的听觉器官只有耳和中耳,没有外耳。最外面是鼓膜。所以,龟对空气传播的声音迟钝。而对地面传导的振动较敏感。乌龟没有耳朵,它是靠声音的振动来感觉有没有人,它的肚子贴在地面,当有人或动物走路,便可感知

專業  發表於 2013-9-17 16:33
非常贊同  發表於 2013-9-17 14:26
回復

板凳

回復 evelyn_hml 的帖子

係呀! 佢哋好敏銳,我隻龜苗仔好留意佢龜虹內的所有事物,我就算"背住佢"來陏动一粒石仔,又或是取走水兜換水,佢都感覺到,仲即刻走過去睇清楚d我搞甚麼
回復

地板
回復 mike13450 的帖子

你不妨再觀察吓先,唔好騷擾佢,等佢有得靜一靜。如果都唔得,可能有其他病,你可致電"中蜂" 65047938 / 34899709
回復

回復 Bocc 的帖子

ha ha 明知係咁,但係我每日都會照樣同佢講嘢,佢會眼定定咁望住我,好似知我講緊d咩咁,好可愛呀

哈哈! 我都係咁架..真係好得意架佢地=3=  發表於 2013-9-18 09:20
回復

頭像就係二小姐? ha ha  女仔人家,但係好有霸氣,也帶点傻氣,好可愛呀
回復

哈哈 我唸 龜之所以咁長命,就係佢哋成日呆住,成尊佛咁,恭喜曬,你有個活佛 la
回復

龜龜ying 發表於 2013-9-18 11:29
回復 colala 的帖子

奇怪。。細細粒聽到我把聲,會停一停週圍望,但聽到其它人把聲唔會既 ...

ha ha 你練成音波功 la
回復