香港龜友論壇

查看: 4258|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

很現實的小龜

樓主
準備開餐啦, 渴望的眼神....

今天的小食是三文魚和冬瓜, 當然是先吃三文魚啦...正...

幹掉三文魚後, 再吃冬瓜

oh, 咁快無晒, 望住媽咪, 等媽咪再添食

望咁耐, 媽咪都冇行動, 我閃龜啦~~車~~

這小龜好現實...

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wel524 + 3 原創內容

查看全部評分

回復

沙發
回復 johooo 的帖子

養左11個月啦, 6月份剛好到家1年
回復

板凳
回復 Uncledash 的帖子

師兄隻紅腿好型仔, 佢幾大?  我隻現在腹甲12cm, 500幾克

但我買回來時已經比較大, 有7 cm多些

餵m糧出事啦, 食左半年m糧, 明顯大得特別快
回復

地板
過2天就剛好一年, 由原本120克長到600克, 這小龜吸收能力真好
回復

長得太快對龜龜不是好事, 但我都沒餵很多, 1天 2至3粒龜糧, 太多數佢都吃光光, 唔夠飽
回復

其實你隻都唔算大得慢, 係我隻生得太快, 一年長5CM, 誇張了一點
回復

回復 鎮1997 的帖子

可以搜索一下論壇和網上的內容, 會比我答得準確.

但離不開幾個原則:  高纖, 低蛋白, 適合的鈣磷比例, 足夠的鈣質 等等.

紅腿在陸龜中是比較易服侍的了, 我的紅腿吃龜糧, 菜, 生果, 大便都OK.

講究一點的話, 用車前草、桑葉 等取代菜和生果, 會更利龜龜腸胃.
回復

回復 Bigfunturtle 的帖子

我以前養過食螺, 但佢唔肯食野, 4個月就BYE BYE了
回復

回復 鎮1997 的帖子

食糧營養比較均衡而已, 始終人吃的菜代替不了天然環境提供的食物

你有試過用不同的糧嗎?
回復