香港龜友論壇

查看: 4475|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

古羅洛斯 大大快入黎... 中部錦龜 (如果有錯請更正我)

樓主
唔好意思,尋日去咗睇龜龜,冇上嚟呢度!!!
正如上面嘅師兄講,係西錦嚟!!!
http://www.herpera.com/epturtle.htm
回復

沙發
無論腹甲,眼紋同背甲線,都應該唔係中錦
抱歉,本人都未見過中錦嘅真身
所以都係摷摷網上資料俾你參考下,我都係睇上面嘅網站惡補下龜龜知識!!!
我諗佢怕你嘅原因可能係你開門嘅動作比其他人大,我諗佢又未必識分別嘅,你下次開門試下動作慢少少啦!再唔係可以著番條裙仔嚟開門試試都得
回復

板凳
走入房前裝扮下,然後慢動作同佢講:我唔係姨媽
我係姑媽
睇下佢會唔會冇咁驚你囉
回復

地板
其實睇完"種類"嘅介紹同八幅圖片。。。。。都冇可能認為係中錦喎師兄
回復

Raymondh 發表於 2015-12-21 12:46
Sorry....我都係買左番黎先慢慢同家姐研究。。。其實乜錦都好。。。。我都會努力照顧佢。。。但願佢唔好 ...

哈哈!!!咁又唔駛sorry,有邊個師兄未試過新手階段呢?!佢唔係細苗嚟,或者得閒同佢玩多啲增進下感情囉!!!
回復

Raymondh 發表於 2015-12-22 01:13
我都想比佢係地下爬爬...但我住美國加州...天氣算比其他州溫暖...但都算係凍(而家中午得60 OF 左右 即係 ...

其實你隻龜都係本土龜嚟,又唔係細苗,我覺得唔需要怕佢凍親囉,不過天氣凍佢唔願郁就唔好俾嘢佢食,怕佢消化不良腸胃炎,不過你又有暖管,環境算係咁啦!
嗰撻嘢我都唔清楚噃,試下刷一刷或者摑摑佢睇睇啦!唔似係大問題
回復

Raymondh 發表於 2015-12-22 15:36
咁我搵日帶佢出門口行lol

哈哈,帶佢去shopping
其實有興趣都可以幫佢搵番個女朋友嘅,佢咁咪可以做多啲運動囉
不過唔想又要太大隻嘅話可以睇睇有冇南錦,因為南錦最細,我個人覺得又幾靚,到時又可以生啲龜BB玩囉
回復

Raymondh 發表於 2015-12-23 02:40
呢個係個好問題...
你點知我呢隻係仔仔定囡囡?????
(要點分???指甲???)

係指甲,我見幾長下,北美呢幾類紅耳龜,雞龜,油彩龜,雄性嘅指甲都好似慈禧太后咁,好鬼死型架啫而且尾巴都比較粗大
回復

Raymondh 發表於 2015-12-23 23:26
我想問。。。一日比佢食幾多餐嫁???(我之前係早晚各兩茶匙。。。但佢只食果樣。。。我比第二d佢。。 ...

哈哈,係都嫌佢大隻,仲餵咁多把鬼咩?
你隻都已經係大苗嚟,一日一餐都好夠囉!!!
佢食開咩???糧???
um.........我又未試過幫我啲水龜補鈣喎???
我隻緣係成龜嚟,但都少幫佢補鈣,用鈣粉撈落麥皮蟲度等佢食,我只係聽人講守宮之類要咋
回復

龜龜肯食糧已經算好乖架啦!!!
我又冇聽過有師兄食鈣片喎
最多係聽過守宮要吸收鈣要加鈣粉咋
回復

Raymondh 發表於 2015-12-29 00:54
我隻龜龜好食得...我比幾多佢食幾多....

鈣片...都係見到就買黎比佢試下姐...@_@ ...

哈,咁你放心啦!佢好健康,唔駛擔心啦!!!
回復