香港龜友論壇

樓主: kahung
打印 上一主題 下一主題

中蜂ws群踢人事件

樓主
神郎、751、cwl、co2_arius...老老實實,而家做生意已經好難,求你地4位唔好再追擊友緣龜屋了!因為對比起魚街,佢地D服務真係101分,龜種又多,唔買靜睇都有問有答,真係唔易!
另外,而家ㄧ般純種龜真係平左,但中鋒D龜/苗係百裡挑ㄧ賣比龜友,仲有D係變異龜,當然係比市價高!
香港買龜已經好好,接受單出!在大陸,買苗係50只起步,仲要有雜龜混在貨裡!買種要成組賣(1公2乸)!
希望4位龜友原諒友緣龜屋,不要再追擊了!
Thx
ANSON

cwl
別套「我們」,其他師兄我不能代表,我並無追擊,現在生意怎樣真的不關我事,我只注意與我有關的事。說到比起魚街,其實同棟屎比有意義嗎?  發表於 2015-8-5 10:38
回復

沙發
codeeeee 發表於 2015-8-4 13:54
打手無論講緊咩都好,都可以拉番轉頭話中蜂服務好龜好,連d龜係百裡挑一都講得出,佩服 ...

Dear codeeee,
你好!
打手無論講緊咩都好,都可以拉番轉頭話中蜂服務好龜好,連d龜係百裡挑一都講得出,佩服...
我不是打手,我認識中蜂,但佢唔認識我,因為小買野,但佢都有問有答!
關於龜是否百裡挑ㄧ...對不起,我講得誇張左,令你不安!
最後,希望你不要再猜想誰是誰的打手,因為你這樣説,會傷了回覆者的心,望你手下留情,注意回覆字眼!
Thx
Anson
回復

板凳
751 發表於 2015-8-4 13:33
c兄你講嘅……係事實講真係嘅唔關友緣龜屋事不過我哋係講緊石金群嘅事……我求明白啫…… ...

祝C兄能夠早日解決此事,開心養龜!
回復

地板
cwl 發表於 2015-8-5 10:10
致我愛中蜂

首先回應一下,對於各師兄們的猜測,SecRet兄是否閣下或是打手,推測應該是來自SecRet兄的 ...

Dear cwl,
回復你對我的點評:
1. 其實C兄可以真接落去店舖, 或直接打比當時人(他有專頁, 入去可以找到有關資料), 了解有關於你們相方的問題, 相信好快令C兄了解事情真相!
2. 你說...比起魚街其實同棟屎比有意義嗎......你不能這樣說, 至小有超人店, 石屎五木工程...尼D店做對比, 人家也有好貨賣及比人欣賞!
3. 現在生意怎樣真的不關我事, 我只注意與我有關的事......你不能這樣說, 甘樣會影響到你既形象, C兄D龜也是超班G1貨, 賣貴野當然要建立好形象, 就好似你去買L....V, 你一入門口, 人家也會很有禮對你! 相反, 你做客人去L...V公司睇野時, 有個服務員唔小心踢到你, 你就要投訴, 更在店門口像...土豪般...的大聲說...現在生意怎樣真的不關我事, 我只注意與我有關的事!!!!!
4. 不能帶政治說話到討論區, 更不要說...甘願當狗, 一世冇出頭...尼D語句, 來表達你心中所想, 因為甘樣, 會傷留言者的心!
5. 最後, 真心提一提所有就此事受影響的人, 小心你們的行為, 可能構成網絡欺凌罪或其他罪行! (幾個人互相呼應將帖推到第9-10頁, 仲要有圖有真相, 証明自己係當時人!) 因為友緣龜屋沒有商業操守上的問題, 反之而家有關人士的行為, 好似有D影響人家聲譽! 君子不立危樓下!!!!!!
Thanks
Anson
回復

神郎 發表於 2015-8-6 00:21
距個D係兜圈再正面誇張宣傳

神郎, 你好!
距個D係兜圈再正面誇張宣傳...你意思係我幫人家賣廣告???????
我都有提到...cwl...C兄D龜係超班G1貨!!!!!!
有時D留言打得長, 就會好似作文咁, 加左D正面字眼落去, 其實都係想D人睇到D留言會開心D甘姐!!!!!
Thanks
Anson
回復

pointpoint 發表於 2015-8-6 00:43
「反之而家有關人士的行為, 好似有D影響人家聲譽!」
其實你地日日都咁樣護航都唔知邊個影響邊個
其實佢咁 ...

Point Point....你好!
我只是一位獨立的留言者, 沒有參與本論壇的任何一個圈子!
每個人也有在論壇...留言/發帖...的權利, 只要成為論壇會員, 就可以了!
論壇也接受會員發起組織活動, 例如whatsapp group, 微信group!
但當有人參與了個別whatsapp group, 微信group, 離開了論壇的範圍, 發生了不開心的事情, 之後又把事情單方面的搬回來論壇, 我就覺得有點兒...........
多謝你的回復!
Anson

回復

751 發表於 2015-8-6 07:36
c師其實開頭我覺得你講野有D公道但係你用(  最後, 真心提一提所有就此事受影響的人, 小心你們的行為, 可 ...

751, 你好!
1. 我不是當時人
2. 我不是群内人
3. 我都有睇曬成個帖, 發覺D內容及回復真係好似巴塞隆納般的進攻模式, 來來去去都係美斯, 尼馬, 蘇亞雷斯系咁交來交去, 間中來個恩尼斯達或拿傑錫來個前插, 仲要有時碧基都上埋去幫一腳, 唔經唔覺已經猜到上第9頁, 我外人睇上去都覺得猜得甘好, 應該都係同一隊波及夾左好奈! 見到甘既情況, 做睇波既, 咪叫D球員小心比人打反擊囉! 就係甘簡單!!!!
4. 我不知道怎麼才會構成綱絡欺凌, 但我睇D節目, 都有提及到好多時, 一個人被一班人就一件事件進行網上留言討論, 好多時個班人都係有証據有圖片證明係有件甘既事, 最後被討論的那個人就精神出現問題或自殺!!! 重點係........當時人好多時都係冇犯法架喎!!!!!!
5. C兄, 你唔會成日等交通燈紅黃色時才過馬路呀, 雖然你冇犯法, 但...都係等紅燈, 才過馬路啦!!!!!
Thanks
Anson

cwl
第3點,以第三者角度去看,文字比喻101分,讚。  發表於 2015-8-6 21:09
我過往睇過既網絡欺凌 好多案例都係俾所謂既好朋友或者識既朋友火上加油煽動 至於討論到宜家都出現各種問題係唔係搵返個「好朋友」出黎解?  發表於 2015-8-6 17:38
回復

jasonmetro 發表於 2015-8-6 07:10
anson ching 講既野有道理 佢地無理由叫你打手
但係人地講明係中鋒既問題 唔係有緣既問題
我讀完十頁討論 ...

Jasonmetro, 你好!
1. 但係人地講明係中鋒既問題 唔係有緣既問題...中鋒的專頁裡, 已經有友緣龜屋的資料了, 他是老板!
2. 我讀完十頁討論佢地都無叫人唔好去買龜/ 話佢地產品有問題, 我相信佢地純粹係就事論事...就尼次事件, 我的睇法係受影響既人應該先自行與老板溝通, 攪清楚問題先! 因為受影響既人, 最多只係兩group人既事, 即最多100人!!!!
3. 如果一個生意人可以用“怕影響商譽"為由滅聲 實在係唔公平...老板沒有權限, 將論壇裡5,500名以上會員, 全部禁言及封鎖FB專頁!
Thanks
Anson

師兄你講野不溫不火……係做打手嘅好材料  發表於 2015-8-8 07:24
回復

enigmaa 發表於 2015-8-7 16:02
生意人果然係勁D,D回應同我地政府D無能高官一樣,完全無回應事仵既野,齋講一大堆大道理同懶感人既説話、 ...

C兄, 你好!
唔好甘勞氣啦, 多謝你於 2015-6-17 成為論壇會員, 先去以下連結同各龜友 said 個 Hi 先啦!!!已後多D出post分享下, 交流下!!!!!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=2
Thanks
Anson
回復

Dear point pint!
為了分析三張圖裡的對話動機, 真係有需要知道被紅了的電話是屬於那一個受影響的人/追擊中蜂的人!!!!
由於WSP, 中蜂係管理員, 所以知道中蜂的電話是5字開頭!!!!
那麼, 在三張圖裡, 煩請你列出那一組說話, 是屬於那一個受影響的人/追擊中蜂的人??????
例如: 我愛中蜂: +8525...移除了+8529....2
另外, C兄列出前, 請你先問清楚當時人是否願意你代表他們, 列出誰說過那句話!!!!!
最後...
1. C兄你應該沒有在三張圖裡發言, 因為沒有一句對話, 是出現在右手邊!
2. 你發圖前, 有沒有問過...對話雙方...包括中蜂, 是否同意你發表圖片? (圖片含個人資料, 是非公開性的內容, 只有不多於100人知道的)
3. 你必須交代圖片的來源, 如果是從你手機cap出來的, 你發表前, 必須得到group裡所有人的支持, 包括中蜂, 你才有權限公開group裡的對話內容!!!!!!!
4. 如果你不能提供第3點的資料...(請你放下, 及原諒中蜂吧, 唔好成為另一個被追擊的目標)
Thx
Anson

回復

herbalchung 發表於 2015-8-10 05:17
貼踢人前最少30日全部群內對話把啦。
如果中蜂無原無故主動叫人講遺言, 即係咒群友去死, 作為龜友就唔應 ...

C兄,
事實就係group內(最多100人)的私人事, 不要被其中一方立場的人利用, 引導事情去一條找不到出口的道路!
論壇就係社會的縮影, 有好多問題不是單方的...我說的就是了..., 雙方都係退一步吧!!!!!
Thx
Anson
回復

cwl 發表於 2015-8-10 04:11
看來很多朋友想繼續下去,那就不負眾望繼續討論。

回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。那請 ...

cwl...你好!
先多謝你在201樓的點評, 你應該都係鐘意睇波的人, 我都係!!!!!
1. 回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。...我個人立埸覺得係, 因為管理員係中蜂, 你接受了中蜂的邀請!!!
2. 那請你們注意一下,我也只不過是在龜友論壇申訴一下,意外地中蜂的真面目都顯露出來而已,同樣地,我也是在非中蜂全權管轄的範圍上說一下事實,可幸的是中蜂在這裡並無大權,不然,又會失去一個抱怨的福地,在這裡我也是愛怎樣就怎樣。... 可怕的, 是你不是在保護論壇裡的人的利益(公開WSP內容, 上次應該係公開飞机友的對話內容, 人家發表前, 有資詢論壇板主為主題設定底線, 才公布!!!), 而係令以...局外人的身份...睇尼件事既人, 有機會覺得你正在放大一個小問題/或攪事! 就此事來說, 你得到什麼??? 我個人睇法係你有份破壞人家的形象同時, 也破壞了你們兩兄弟的形象!!!!希望你能夠拿出你抬起...核爆級鱷龜王...的勇氣, 退出這一件事!!!!
祝你龜兒健康, 開心睇波!!!
Thx
Anson
回復

jasonmetro 發表於 2015-8-10 02:22
實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架
同一個平台 有我生存空間但無你份 咁就唔好打著一個公平既旗號 ...

Dear Jasonmetro!!!!
1. 實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架...網上商戶在頭像下, 有Icon證明的! 此事件中, 是沒有網上商戶發言!!!!
2. 同一個平台 有我生存空間但無你份 咁就唔好打著一個公平既旗號啦...(同一個平台, 所有人都平等地有發言權利, 你我仲可以發言代表大家仲生存! 但不是每人, 也有營商權利, 營商者必須先得到論壇認證, 才能營商(即係合法地賣活體)!  
3. 你話ching追擊中鋒斷人米路 咁中鋒趕人出group 都係斷人米路姐, 我睇唔到有咩分別...(有牌小販不可以在Sogo百貨裡, 賣底褲及胸圍)
4. 仲有,一個二個話大男人唔應該計較, 成日大男人前大男人後, 我都唔明唔係大男人又點, ching們係中意做小男人啊, 無問題架 又關你事既...(C兄...放下吧, 不要生氣)

Thanks
Anson
回復

前田太尊 發表於 2015-8-9 16:44
咁都算係網絡欺凌嗎?

C兄, 你好!
以下是我於183樓所說的話, 請留意粗體有底線的字!!!!!
5. 最後, 真心提一提所有就此事受影響的人, 小心你們的行為, 可能構成網絡欺凌罪或其他罪行! (幾個人互相呼應將帖推到第9-10頁, 仲要有圖有真相, 証明自己係當時人!) 因為友緣龜屋沒有商業操守上的問題, 反之而家有關人士的行為, 好似有D影響人家聲譽! 君子不立危樓下!!!!!!
Thanks
Anson
回復

SOLA71478 發表於 2015-8-10 13:36
師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題
...

Sola71478, 你好!
1. 師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題...你覺得是誰引起問題, 導致今次事件, 要被扣分!!!!
2. 後來中峰:「paulli師兄講的是我們的不足之处,地方窄小,以後我們會多加胶盒,分開好再給師兄挑選。有過則改,無則勉之。」 係可以挽回聲譽! ...C兄留意到正面的事情, 讚X1!
3. 但中峰再係219#留言  呢D唔單止囂張仲自扣聲譽算點?...大家都是好會員, 所說的話也沒有被扣分, 沒有問題喎! 囂張...係你主觀甘認為! 自扣聲譽...佢會為自己的言行付責任, 此責任不用由...你/我...過問!
4. 而你提到網絡欺凌因為涉事人提出有圖有真相事件而影響中峰  但你完全無提到不是涉事人之一SecRet 佢不單止唔係中峰又唔係群內人又無係呢件事上幫助到中峰 反而制做各種因素令事件火上加油 呢D都係網絡欺凌形成因素(有意無意都間接令中峰聲譽受傷及被圍攻)...C兄, 你真有趣, 我是在第9頁才留言, 你可以話我係導致中蜂被圍攻的人...你有你睇法, 我不解釋了!!!!
5. 而你比我覺得你都好似同一個SecRet一樣制動各種問題  <------友緣龜屋沒有商業操守上的問題  
我唔排除你有意圖或企圖去分化事件或煽動事件...C兄, 我不能夠改變你對我的睇法!!!!!我只是以事論事姐, 沒有要求任何一方做道歉的事!!!!!
Thx
Anson

如你所言 呢件事你我都無份 其他師兄貼圖係其他師兄既事你都無必要提出以事論事 佢地貼圖既事係佢地既責任 你我都無權提出指控 食花生未.算囉  發表於 2015-8-10 17:21
回復