香港龜友論壇

查看: 4805|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

我隻豹唔食野可以點做?

樓主
mfyeung818 發表於 2011-12-14 13:43
我養左陸龜唔係好耐,開頭唔識比左幾日生油墨菜佢食,經爬文後發現係唔得既,諗住比糧佢食,但佢係唔食,我 ...

請問你說這一星期無食野, 是什麼都沒有食嗎? 連菜都沒有..?
可否提供多一點的資料給大家分析..?
1. 是什麼陸龜? 有幾大?
2. 環境設置如何? 就只有一zoomed燈, 沒有其他設備了..? 晚上有沒有暖燈? 空氣流通情況?
3. 日和夜在龜缸熱區和冷區溫度如何? 濕度?
4. 生活習慣如何? 什麼時候餵食? 有沒有浸水?
5. zoomed 草粒糧是如何餵? 整粒餵? 還是磨成草粉? 有沒有加入菜裡面? 是那一種牧草? 牧草幾大條幾粗?

如果你的是小龜, 若你沒有把草粒糧和牧草磨粉, 小龜的腸胃是消化不了的.. 他當然不吃..因為他根本食唔倒, 太硬會整傷腸胃.. 小龜可吃70%新鮮草菜 + 30%牧草粉/草粒糧粉..

另外過去一星期天氣冷, 如你沒有加溫, 陸龜在溫度低的時候也不會吃東西, 因為龜龜雖要在32-35度的熱燈下讓身體進行消化.. 加溫時也要注意濕度..
回復

沙發
mfyeung818 發表於 2011-12-15 02:31
我係香港人呀!! 我隻係豹龜黎, 大約7.5cm長, 5.5cm闊, 82g重.
我現在只有一支燈, 冇其他燈, 我應該買咩燈? ...

你的小豹龜是底甲長7.5cm嗎? 如果係, 佢好似太瘦了.. 至少要過130g..
現在的燈是什麼燈? uvb? 熱燈? 陶瓷燈? 幾多w? 最細的爬箱是幾大?
龜箱內要有熱區(熱燈下的小區塊)32-35度(龜需要這熱度來進行消化), 冷區要26-28度..
讓龜龜自己選擇需要的溫度.. 要有一清潔淺水盤給龜龜自由進出 - 浸水/飲水..
濕度太低, 至少要做到45-55%, 師兄們都說要去到60%才好...

在這低濕度的天氣, 我每天都幫我的小豹龜浸2次30-33度的暖水, 每次20-30分鐘..
在缺水, 加上不夠熱度去消化的情況下.. 龜龜當然不吃了..
還有最重要的 - 小龜主食為多種類鮮草鮮菜, 加幼嫩BB牧草/草粉..
我來你可以做的是先補水, 補濕, 加溫.. 再改變食材試下啦..
( 你的小龜可能太乾-太輕了, 可以的話, 這2天每天浸3-4次水.. )

請好好爬文, 盡力改善小龜狀況, 環境吧.. 加油!!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
hyy + 2 熱心助人

查看全部評分

回復

板凳
mfyeung818 發表於 2011-12-17 01:12
咁我係咪應該買多支燈for夜晚?應配咩燈泡?而我日頭個支又應配咩燈泡?

另我應點加濕?thx ...

我自己選擇了用陶瓷膽, 但你要看自己龜缸的大小高度去衡量W數..
因為用了陶瓷膽, 就很容易就抽乾缸內的水份, 什至是小龜的水份, 所以要小心..
其實陶瓷膽及加濕方面, 在這論壇已經有很多人講過了, 請細心爬文吧.. 再想想要如何做好環境setting -
如: 冷熱區不同的溫度, 良好濕度, 空氣流通, 以及加濕暖霧噐及不同底材的應用等等..
另外, 豹龜要UVB10.0才夠, 師兄姐都說Mega-Ray最好, 在香港只好買zoomed UVB 10.0..
簡單點2個燈罩 --> 一個用 UVB10.0(白天開10小時), 一個24小時用陶瓷膽(較耐用)/沒有光的熱燈(如燈膽較易燒)...

如可以的話, 請換過一個長身一點, 大一點的缸吧..
你的龜龜在一個30x30cm的缸內沒什麼地方可活動..

勁呀~師姐~  發表於 2011-12-18 00:59
回復

地板
toast 發表於 2011-12-18 00:54
我自己選擇了用陶瓷膽, 但你要看自己龜缸的大小高度去衡量W數..
因為用了陶瓷膽, 就很容易就抽乾缸內的水 ...

勁呀~師姐~

唔好玩我啦 - 師姐.. 又係你教我唔好再問問題既...

我認真贊你叻呀~平時下問題少女,一發功 即刻好勁~  發表於 2011-12-18 01:43
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-18 14:26
感謝師姐,我禁日買左個彷月藍膽 & zoomed uvb10.0,今朝set 好唒,溫度係熱區有32-34度,冷區27度左右, ...

聽倒你龜龜舒服D, 我都好開心..
我自己未用過樹皮, 原因我之前去日本一間專門賣陸龜的店看過..
佢地都係用樹皮, 每天在樹皮上噴水可以保倒濕..
但由於龜缸又暖又濕的環境, 所以見倒有好多一隻隻的小昆蟲..
所以我放棄用樹皮, 我之前有用過泥土, 即使一星期晒一次也會有小蟲..
請小心清潔, 保持衛生, 以免細菌滋生..

有師兄師姐用陶粒紅土做底材, 效果好似唔錯, 請爬文for details..
試下給小龜他喜歡吃的, 加上其他菜草糧..
最近都比較乾, 要多浸水.. 希望他會開始食多D野..
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-19 22:53
其實我個箱30 x 30 x 30cm會唔會太細?
因為我熱點32度左右,對角29度左右,岩唔岩佢生活呢?
夜晚洗唔洗減 ...

可以的話, 換大一點24-36"長的缸吧.. 至少他有多點活動空間..
我的18寸我覺得太小了, 也打算要換個大一點的..
要知道豹龜大得很快哦..
回復

mfyeung818 發表於 2011-12-20 21:36
原來係咁,用木箱好定爬虫箱好呢?

都可以.. 只要底材, 設備的配合.. 做到保溫, 保濕, 通風就好..
我自己想做個木箱.. 還在想要如何做..
回復

小花 發表於 2011-12-21 02:39
= =1支點比你個仔仔正常成長??家下入冬啦!!

我 34x18x18寸 木箱

**要注意, 小龜龜丞受唔倒射點40-45度ga.. 最多32-33度..
回復