香港龜友論壇

樓主: Alvin-MP5
打印 上一主題 下一主題

我地又比689出賣!

樓主
教父 發表於 2013-10-11 20:27
你唔想講咪死返去囉
政治要專才先可以講??咩邏輯呀?
香港人比人殺左GE事都可以當笑話咁睇??

部份香港人對港人被殺可以無動於衷
對於歷界港人政府既消極處理置若罔聞
最主要原因係中共中央無明確既指引
相反,
一去到有中央支持既民族議題
如日軍侵華/藏獨/兩岸對立
此等「政治免問」既人
浮上水面既速度之快/請神上身之勇
牌坊自立自毀,背後係中央支持

所以689既消極相對於台灣既積極
一方係體制上既差別,另一方係689唔敢自作主張
係呢度我仲可以理解

但,
689自降身份,與「賓仔」進行不平等既談判
身份上雖有天差之別,但香港總有一個受害人既身份
可以與之進行一場對等既談判,可惜689冇
689連半點既政治責任都唔肯負,「唔做唔錯」完全體現曬
美國而家自身都難保既時候,中共會理會美國態度?
689連半點政治智慧都欠奉,反而坐上最高位
尸位素餐點解,睇689啦。
(我又係到講政治啦,我又政治唔中立啦,點算,陣間又有人會黎鬧我/_\)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 操作說明 登入讚好

查看全部評分

回復

沙發
ew9480 發表於 2013-10-11 17:31
所謂"港奸"同真正通敵嘅"漢奸"邊樣衰啲?
泛民收美金全香港都知!

咁其實中共立國都係收左蘇聯錢姐,咁有咩分別?

評分

查看全部評分

回復

板凳
ew9480 發表於 2013-10-11 17:12
龜友論壇就講龜啦...講政治你又唔係咩專才

聊天室既功用就係用黎講龜以外既話題
如果連聊天室都用黎講龜,咁開黎做乜
香港人而家有好多潔癖
有語言潔癖、有政治潔癖、思想潔癖等等
水清則無魚,下下都話唔講得
咁咩先至可以講?

讚好!!  發表於 2013-10-11 23:58

評分

查看全部評分

回復

地板
kimkwok 發表於 2013-10-11 16:08
公民黨幫莊豐源父母同香港打官司,令十幾萬雙非落左黎香港,仲有幫啲外傭同香港政府打官司,幫佢地爭取外 ...

公民黨令到莊案勝訴呢一點係無可否認
但雙非孕婦可以落黎都係自由行,
而自由行既失控係同建制派既不合作態度有關
民主黨牆頭草冇立場得個講,都係廢
社民連將國際間存在既暴力議會帶入潔癖香港
終日係到吵生曬,嚇親香港市民,又係做唔到野。

不過最過份既都係公民黨
賴係企係人道立場,
雙非又幫,賓妹又幫,係港人唔幫
佢同建制派都係一啖擔……
回復

Alvin-MP5 發表於 2013-10-11 23:25
回復 啊橙 的帖子

中共仲賣埋外蒙出去......中史弱雞,有錯請指正。

睇下你點定義中國人呢個身份
如果係普遍漢人集團,咁賣外蒙係冇乜所謂
但從54個同漢人無乜關係既「中國人」黎睇
呢件事就係十惡不赦。
很遺憾地,呢兩種身份係中共常用黎遮醜同扛壓時用
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 22:07
係囉... 攪到為香港發展嘅人, 都要出埋陰招先有能力去爭個位黎為市民做事...
搗亂香港班人真係等天收 ...

點解你會認為民建聯係真心為港?
佢地根本著緊既唔係香港既前程
而係自己既仕途同退休之後既出路,
或者我睇得少,不過就未見過佢地點為香港......
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 23:16
做野我睇長遠整體同埋心態背後動機個啲嘅...
你數幾樣野, 我唔諗就會覺得佢地好衰. 但如果做一百件事先有 ...

或者你舉幾個民建聯做得好既事比大家參詳
民建聯唯一做過既「好事」,就係照顧一尐
無依靠既長者,蛇齋粽餅都係為老人家
不過我睇野睇長線,佢地咁做
只係利用老人家既「有恩必報」既心態
點報答?咪係選舉日投票比佢地囉。

生活係港英政府,用經濟同放任態度,
去管理香港既個一年代既人,
對於人情世故同搵錢就係唯一目標,
對身邊發生既政事不聞不問,只埋首工作,
呢一類人見到而家部分港人,投身政治,
就會指責不務正業,「政治係比搞政治既人去做」
民建聯就係睇中呢一個年代既人既諗法。
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 23:51
咁每個人接觸事物同觀點角度都唔同.
我嘅分析係我由細到大所見所聞而定立, 唔係抽幾個例子黎放大縮小斷 ...

每個人既經歷都唔同,
自然對每一件事有唔同睇法。
百樣米養百樣人,
係我既角度佢地係衰人,係你既角度佢地冇乜野
如果用對錯黎討論政治,結果就會變成今日既香港
「政策」係一門「結果論」既學問,係從結果去討論佢既成效
而「政治」係一門「目的論」既,從政客既最終目的去思考
不過普遍香港人睇唔到呢一點,甚至將兩者混淆。
回復