香港龜友論壇

查看: 6084|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

救命幫幫手......又燒燈泡...........

樓主
龜痴 發表於 2012-2-28 09:15
我不嬲都建議人去 ikea 買射膽,
大約 $49.9 兩隻...
功能與爬虫 uva 燈無分別, 只係比較耐用和便宜...

射膽去賣電器既鋪頭買philips既會更平,40W/60W=$12,100W=$15
射膽與非射膽既區別系射膽有一個反射塗層,將原本向四面八方散射既光線集中向某一個區域。與發光原理其實無關。
你所講既“比較光,比較白,比較節能”應該系鹵素燈(石英燈/Halogen燈),有鹵素氣體保護鎢絲,可以發出色溫更高,照明度更大既光線,同埋更大既熱量,壽命都長好多。我認為系日間加熱燈既最好選擇。philips既鹵素射膽50W=$60,75W=$55,120W=$38
回復

沙發
twentyfree 發表於 2012-2-28 07:53
近月成日燒燈泡一個燒左成3  4個...........請問係咩問題??係燈罩問題定係電路問題??定係拖板問題??
因為都 ...

如果頻繁燒燈,要檢查插座、插頭、電線是否有接觸不良既現象。如之前都未試過甘頻繁燒燈,可考慮更換燈座
回復

板凳
龜痴 發表於 2012-2-28 13:52
IKEA 果隻係不用轉火牛的鹵素射膽...

因為夠平 and 多不同細小火數揀, 所以我一直都推薦 ikea 多過 phil ...

噢,明白
其實我講既都系E27螺頭唔使轉火牛既鹵素射膽,philips
我覺得燈座最好有調光開關,甘樣買個大火數既就各種天氣都OK
回復